Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Avanpost Romania, un documentar de Alina Grigore
533 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  "SA FII ROMAN" - DAN PURIC
1.013 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grigore Vieru – Freamatul si cantecul clipei
685 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cultura romana - sinteza a culturii europene.
177 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Grigore Lese, despre traditiile si obiceiurile de iarna
120 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Delta Dunarii- paradisul aproape pierdut
1.049 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Delta Dunarii- paradisul aproape pierdut
1.029 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Delta Dunarii- paradisul aproape pierdut
513 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dan Mutu, legenda lumii interlope
140 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  IONUT DRAGOTESC in dialog cu DAN PURIC
1.270 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Dan Grigore

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 20.05.2013  Adauga la favorite 1.091 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Dan Grigore (n. 6 august 1943, Bucuresti) este un muzician roman, pianist si profesor de pian.
Se naste in Bucuresti, in timpul celui de al doilea Razboi Mondial. Tatal sau, Nicolae Grigore, era un ofiter aviator de elita, instruit la Academia Militara din Bucuresti (sef de promotie) si apoi bursier timp de doi ani la Paris. Talentul muzical l-a mostenit insa de la mama sa, remarcabil inzestrata in acest sens. Sub influenta ei, incepe sa cante la pian de la varsta de 3 ani si se va dedica unei cariere muzicale. Este casatorit si are un copil.
Incepe sa studieze pianul si teoria muzicala la varsta de 6 ani, cu Eugenia Ionescu. Continua studiul cu Florica Musicescu (arta pianistica) si academicianul Mihail Jora (armonie si compozitie), profesor al lui Dinu Lipatti si prieten apropiat al lui George Enescu. In perioada 1962-1964 studiaza la Conservatorul Rimski-Korsakov din Sankt Petersburg, la clasa profesoarei Tatiana Kravcenko. Intre 1965-1967 isi continua studiile la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti, unde din 1966 studiaza sub indrumarea Cellei Delavrancea, cu care va colabora si cu care va stabili o prietenie artistica de lunga durata. Intre 1969-1970, la recomandarea lui Mihail Jora, primeste Bursa Herder si studiaza la Academia de Muzica din Viena (clasa profesorului Richard Hauser). Datorita refuzului sau de a il sprijini public pe Nicolae Ceausescu, este marginalizat si statul roman ii interzice sa mai calatoreasca in strainatate, respingandu-i bursele de studii obtinute ulterior: bursa acordata de Nadia Boulanger la Conservatorul American de la Fontainebleau (1968), bursa de doi ani la Universitatea Madison - Wisconsin - SUA (1969-1971) si bursa de un an la cursurile dirijorului Sergiu Celibidache (1979). De asemenea i se interzice sa mai sustina concerte in strainatate. In 1987 primeste o invitatie din partea guvernului american pentru o calatorie de o luna in Statele Unite in cadrul programului International Visitor. Invitatia este refuzata de Elena Ceausescu personal
Iata cum descrie situatia lui Dan Grigore ambasadorul Canadei la Bucuresti (1979-1983), Peter Roberts[1]:
„Dan Grigore, marele pianist roman, a suferit mult sub Ceausescu. Am sugerat o paralela cu Sostakovici sub Stalin, dar gandindu-ma mai profund, cred ca soarta lui Dan Grigore a fost mai rea. Cel putin Stalin se interesa de ceea ce facea Sostakovici, chiar daca incerca sa-i ordone cum si ce sa compuna si il ameninta cu inchisoarea sau moartea daca nu se conforma. Lui Grigore, care a refuzat sistematic sa dea orice semn de sprijin public pentru Ceausescu, i s-a interzis sa calatoreasca si sa concerteze in strainatate - pericol de moarte profesionala pentru un pianist de statura lui - si a fost vanat si persecutat in tara lui, privat pana si de un minim trai decent. Nu exista nici un privilegiu nomenclaturist pentru el."
—Peter Roberts

Debuteaza la varsta de 14 ani, intr-un concert cameral Enescu, alaturi de solisti consacrati. Intre 1961-1965, printr-o bursa acordata de Principesa Maria Cantacuzino-Enescu, capata dreptul de a folosi pianul lui George Enescu. Este laureat al Concursului international George Enescu, la editiile din 1961 si 1967. In 1968 este laureat al Concursului international de pian de la Montreal. Cella Delavrancea, printr-o serie de articole entuziaste, il face cunoscut intr-o perioada in care era ignorat de criticii oficiali. Reputatia sa este in continua crestere si primeste numeroase invitatii, atat in Europa de Vest, cat si in Est. Marginalizat de regimul Ceausescu, i se interzice sa mai concerteze in strainatate. In 1979 devine Solist al Filarmonicii George Enescu din Bucuresti, ca urmare a unor emisiuni ale postului de radio Europa Libera, in care era blamata marginalizarea sa de catre regim.
Dupa caderea regimului Ceausescu, are o bogata activitate concertistica, sustinand concerte la Tokio, Kyoto, Osaka, Anvers, Berlin, Munchen, Budapesta, Birmingham, Cardiff, Paris, Roma, Ierusalim, Tel Aviv, Madrid, Barcelona, Copenhaga etc. In 1996 sustine trei concerte impreuna cu Orchestra Filarmonica din Munchen, sub bagheta dirijorului Sergiu Celibidache, la Munchen. Acestea au fost ultimele concerte ale marelui dirijor, care l-a apreciat foarte mult, Dan Grigore fiind singurul pianist roman cu care acesta a colaborat.
Debuteaza in activitatea didactica in anul 1967, cand primeste o clasa de pian la Conservatorul de Muzica din Bucuresti. Va activa la aceasta catedra pana in anul 1979, cand este constrans de autoritatile vremii sa renunte la clasa de pian. Dupa Revolutia din 1989 si prabusirea regimului comunist, isi reia activitatea didactica la cererea studentilor, in calitate de profesor de pian la Universitatea de Muzica din Bucuresti. Intre 1996 - 1999 este profesor la Universitatea de Muzica din Cluj. In anul 2000 devine sef al catedrei de pian de la Universitatea de Muzica din Bucuresti. Este si Prorector de Onoare al Universitatii de Muzica Bucuresti, din anul 2000. Ca profesor, sustine masterclass-uri si conferentiaza la Birmingham, Tokyo si Sorrento.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.