Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Eminescu | Documentar Andrei Gheorghe
2.132 vizite - 0 comentarii
adaugat de margareta
 
  George Orwell - Interviu imaginar
1.609 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Imagini rare cu Constantin Brancusi filmat la lucru
1.652 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Emil Cioran - Documentar de Patrice Bollon / Part 4/4
2.110 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  Istoria sangeroasa a comunismului / Documentar 128 min
1.577 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Viata Sfantului Mare Mucenic Gheorghe
1.869 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George Eliot, Middlemarch
1.769 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Eminescu | Documentar Andrei Gheorghe
1.745 vizite - 0 comentarii
adaugat de margareta
 
  Monachos - Documentar despre viata calugarilor
1.742 vizite - 0 comentarii
adaugat de zaharia
 
  O lectie de viata !
1.285 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Educatie
 

 

George Orwell - O viata in imagini (Documentar BBC)

 
 
 
 
 
Adaugat de zaharia 06.05.2013  Adauga la favorite 1.660 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
George Orwell A Life in Pictures Full Documentary



George Orwell (pseudonimul literar si jurnalistic al lui Eric Arthur Blair) (n. 25 iunie 1903, India — d. 21 ianuarie 1950, Londra) a fost un scriitor englez, comentator al radio BBC, editorialist si reporter.

El a luptat ca voluntar in Razboiul Civil din Spania de partea comunistilor. A scris romane, eseuri si critica literara.

George Orwell este autorul a doua faimoase romane satira in care ataca totalitarismul:

- Ferma Animalelor (1945) si
- O mie noua sute optzeci si patru (1949).



O mica biografie

Eric Arthur Blair s-a nascut la data de 25 iunie 1903, in orasul Motihari, capitala statului Bihar din India de astazi (fosta provincie Bengal in timpurile colonialismului britanic din India), fiind al doilea copil al lui Richard Walmesley Blair (un functionar din administratia engleza din India - in domeniul opiului) si al sotiei sale, Ida Mabel Limonzin, fiica unui comerciant de ceai.

In anul 1904 s-a mutat impreuna cu mama si sora lui in Anglia, studiind in perioada 1917 - 1921 la Colegiul Eton, o foarte buna universitate engleza, si publicand in diferite reviste ale colegiului. La un an dupa absolvire s-a angajat in cadrul Politiei Imperiale Indiene (in Birmania), perioada pe care o va povesti in romanul Zile birmaneze (1934).

Dupa ce a lucrat in Franta avand profesii foarte diferite, s-a intors in Anglia si a deschis un magazin satesc. Sub pseudonimul George Orwell, a scris articole pentru ziare si apoi, in prima sa carte Fluierand a paguba prin Paris si Londra (Down and Out in Paris and London) (1933), si-a descris experienta de scriitor de stanga. Aceasta este o relatare emotionanta si mai ales comica a celor cativa ani de saracie autoimpusa pe care i-a trait dupa ce s-a intors in Europa.

A scris apoi alte trei romane, Zile birmaneze (Burmese Days, 1934), Fiica unui cleric (A Clergyman's Daughter, 1935) si Keep the Aspidistra Flying (1936).

In anul 1936 lui Orwell i s-a comandat de catre Victor Gollancz un documentar asupra somajului din Nordul Angliei pentru editura engleza Left Book Club. Drumul catre Wigan Pier (The Road to Wigan Pier), o proza de tip reportaj despre viata la limita saraciei a minerilor dintr-un orasel din Lancashire, l-a consacrat pe Orwell drept unul dintre cei mai mari reporteri si scriitori din Marea Britanie.

Ca tendinte politice, Orwell a manifestat in permanenta o simpatie fata de cei de centru-stanga, fara a imbratisa insa ideologia comunista, pe care o si critica intr-o forma cat se poate de radicala in fabula politica Ferma animalelor si in romanul O mie noua sute optzeci si patru.


Razboiul din Spania

Orwell, un socialist convins, a plecat in Spania in decembrie 1936 ca sa devina corespondent de razboi in timpul Razboiului Civil Spaniol. S-a alaturat insa ca voluntar Diviziei Lenin din Barcelona, unitate condusa de Partidul Muncitorilor de Unitate Marxista (Partido Obrero de Unificacion Marxista - POUM).

In ianuarie 1937 Orwell, care avea grad de caporal, a fost trimis sa ia parte la ofensiva din Aragon. In luna urmatoare a fost mutat la Huesca. Dupa 115 zile petrecute in linia intai a primit permisiunea sa plece si s-a intors la Barcelona. Aici a fost martor la Revolta din mai.

Orwell s-a intors la Huesca pe 12 mai 1937. Avansat la gradul de locotenent secund avea sub comanda un pluton de 30 de oameni. A fost impuscat in gat de un tragator izolat si a fost temporar paralizat pe partea stanga si si-a pierdut vocea.

In spital a aflat ca POUM, partidul din care facea parte, a fost considerat ca o factiunea trotkista si a fost declarat ilegal. Aflat in pericol de moarte, Orwell a reusit sa fuga in Franta cu ajutorul consulului englez din Barcelona.


Omagiu Cataloniei

La intoarcerea sa in Anglia, Orwell si-a descris experientele din timpul Razboiului Civil in Omagiu Cataloniei (Homage to Catalonia, 1938).

In aceasta carte a incercat sa spulbere miturile propagandei diseminata de ziarele britanice, intre care cele mai implicate erau ziarele de extrema dreapta si cele de extrema stanga, precum Daily Worker, un ziar controlat de Partidul Comunist din Marea Britanie. Cartea, desi era remarcabil scrisa, s-a vandut doar in 1.500 de exemplare in urmatorii 12 ani.

Orwell a mai publicat un roman, O gura de aer (Coming up for Air), in 1939. In august 1941 Orwell a inceput sa lucreze pentru Eastern Service of the British Broadcasting Corporation (B.B.C.). Sarcina principala consta in a scrie editorialul unei emisiuni radiofonice in care sa comenteze evenimente din cel de-al Doilea Razboi Mondial. Comentariile sale au fost difuzate mai apoi din 1941 pana in 1943 in India. In aceeasi perioada Orwell a lucrat si pentru ziarul The Observer.

In anul 1943, Aneurin Bevan, editorul ziarului socialist Tribune, l-a recrutat pe Orwell ca director editorial, avand sarcina de a scrie un editorial saptamanal, intitulat Cum imi place (As I Please). Stilul sau lucid si clar l-a transformat intr-un jurnalist de campanie imbatabil, iar polemicile din aceasta epoca contin pagini de mare talent jurnalistic.


Ferma animalelor

Cartea urmatoare a lui Orwell, Ferma animalelor, era o satira sub forma unei fabule a revolutiei comuniste din Rusia. Cartea, puternic influentata de experientele sale din timpul Razboiului Civil Spaniol, e o satira a stalinismului si a revolutiei rosii. Pentru ca Rusia era aliata Marii Britanii, lui Orwell i-a fost destul de greu sa publice o asemenea carte.

Cartea i-a suparat pe foarte multi prieteni cu convingeri de stanga, inclusiv pe fostul sau editor, Victor Gollancz, care i-a respins-o.

Publicata in 1945, Ferma animalelor a ajuns in scurt timp una din cele mai populare carti din Marea Britanie.



O mie noua sute optzeci si patru

O mie noua sute optzeci si patru, ultima carte scrisa de Orwell, a fost influentata de sanatatea sa in declin si de deziluziile politice fata de guvernul laburist care a venit la putere, ales cu o larga majoritate in alegerile generale din 1945, dar care era departe de propriile sale idei si viziuni despre socialism.

In anul 1945 Orwell a recenzat romanul anti-Utopic (distopic) Noi de Evgheni Zamiatin pentru gazeta Tribune. Cartea autorului rus avea sa-i inspire romanul sau propriu, O mie noua sute optzeci si patru.

Publicata in 1949, cartea era o meditatie asupra destinului tiraniei in viitor. Ea a avut un efect foarte puternic si numeroase formule si cuvinte au intrat in vocabularul de zi cu zi.

George Orwell a murit la data de 21 ianuarie 1950, la Londra, din cauza tuberculozei.

Postum a fost publicat si jurnalul intim al autorului, care poate fi citit pe un blog, pe Internet, si care a fost recent tradus in limba romana.



Carti traduse in limba romana

Ferma animalelor, Colectia Biblioteca Polirom, Editura Polirom, Iasi, 2002, 216 pagini,

O mie noua sute optzeci si patru, Traducere de Mihnea Gafita, Bucuresti, Editura Univers, 1991.

O mie noua sute optzeci si patru, Traducere de Mihnea Gafita, Prefata de Vladimir Tismaneanu, Colectia Biblioteca Polirom, Editura Polirom, Iasi, 2002.


Zile birmaneze, Traducere de Gabriela Abaluta, Colectia Biblioteca Polirom, Editura Polirom, Iasi, 2003.


Omagiu Cataloniei, Traducator Radu Lupan, Colectia Biblioteca Polirom, Editura Polirom, Iasi, 2009.


Aspidistra sa traiasca!, Traducere de Mihnea Gafita, Editura Polirom, Iasi, 2009.


Jurnale, Traducere de Vali Florescu, Editura Polirom, Iasi, 2010

O gura de aer, Editura Polirom, Iasi, 2010

O fata de preot, Editura Polirom, Iasi, 2011

Carti sau tigari, Traducere de Ciprian Siulea, Colectia Biblioteca Polirom, Editura Polirom, Iasi, 2011

Sursa:Wikipedia


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.