Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Traditii de Craciun
1.413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Datini si obiceiuri de Anul Nou,
1.603 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sezatoare populara in satul Tusa
1.347 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Traditii si obiceiuri de Buna Vestire
1.187 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ce traditii si obiceiuri se pastreaza in Saptamana Mare
694 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Obiceiuri de Craciun -Craii
1.509 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Obiceiuri de Craciun din Muntii Apuseni: Craii
2.300 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sarbatoarea Anului Nou in Japonia
1.088 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sfantul Ilie -20 iulie
1.168 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Obiceiuri de nunta la greci
4.457 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Traditii si obiceiuri de Paste

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.04.2013  Adauga la favorite 1.329 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Fiecare popor crestin are propriile traditii si obicieuri de Pasti, chiar daca in esenta se sarbatoreste acelasi lucru, invierea Domnului Isus Christos.

Alaturi de nasterea Mantuitorului, Sarbatoarea Sfintelor Pasti ramane una din cele mai importante sarbatori crestine a poporului roman si nu numai.

Iata cateva din cele mai cunsocute traditii si obiceiuri din tara noastra, legate de sarbatoarea Pastelui.

Traditii

Traditia spune ca ouale ce urmeaza sa fie inrosite de Pasti trebuie adunate din cuibar in miercurea din cea de-a patra saptamana a Postului Mare, pentru ca nu se vor strica.

Chiar daca ouale sunt stranse in "Miecurea Paresimilor", vopsitul lor se face in joia din saptamana dinaintea Pastelui si niciodata vinerea.

Ciocanitul oualor se face dupa niste reguli nescrise, dar arhicunoscute. Astfel, barbatul mai in varsta ciocneste capul oului tinut in mana de partener si rosteste formula "Hristos a inviat", la care i se raspunde "Adevarat a inviat!".

Tot potrivit traditiei, cu ocazia acestor sarbaori se gatesc bucate specifice, cum ar fi pasca, ouale rosii (simbol al renasterii) si mielul.

Pasca este coapta o singura data pe an si are forma rotunda, deoarece se crede ca scutecele Mantuitorului au fost rotunde.

Mielul pascal isi gaseste explicatia prin aceea ca la iesirea evreilor din robia egipteana, acestia au facut o jertfa animala. Sacrificarea mielului pascal a prefigurat jertfa mantuitorului la Golgota, iar credinciosii crestini au preluat gestul sacrificiului.

Simbolistica oualor de Pasti se regaseste inainte de Hristos, cand oul era dat in dar, fiind considerat simbolul creatiei, fecunditatii si reinnoirii naturii.

Obiceiuri

La tarani, exista obiceiul ca in duminica de Paste sa isi spele fata cu apa neinceputa, in care au pus un ou rosu. Se spune ca vor fi frumosi si sanatosi ca un ou rosu.

In prima zi de Pasti exista obiceiul ca familia sa se adune in jurul mesei imbelsugate, de pe care nu pot lipsi drobul si friptura de miel, ouale rosii, pasca umpluta cu branza si smantana si cozonacii.

Masa are semnificatie ritualica si se desfasoara dupa reguli ancestrale. Totodata, exista obiceiul ca mesenii sa poarte haine noi, ca omagiu pentru aceasta sarbatoare, dar si pentru a sublinia curatirea sufletului si a trupului.

In Transilvania s-a pastrat obiceiul ca in cea de-a doua zi de Pasti sa fie udate fetele, ca act purificator. Flacaii stropesc cu apa sau cu parfum persoanele iesite in cale, in principiu fetele. - See more at: http://www.imparte.ro/Cum-sa-donezi-inteligent/Traditii-si-obiceiuri-de-Paste-401.html#sthash.tk81HWWs.dpuf


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.