Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  George Enescu si Maruca Cantacuzino
47 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George Bacovia
1.107 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ella Fitzgerald
319 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  9/11 prin ochii lui George W. Bush
544 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  George GEORGESCU
853 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Povestea lui George Muller, ocrotitorul orfanilor
1.082 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Romani care au schimbat lumea: George Emil Palade
681 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Constitutia SUA, adnotata de George Washington
947 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Westinghouse: Viata Unui Idol American
676 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Craniu si Oase-societate secreta
187 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

George Gershwin

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.04.2013  Adauga la favorite 756 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
George Gershwin, cu numele real Jacob Gershowitz, (n. 26 septembrie 1898, New York - d. 11 iulie 1937, Los Angeles) a fost unul din cei mai populari compozitori americani din prima jumatate a secolului al XX-lea. Reusind sa reuneasca elementele de jazz simfonic cu muzica usoara, Gershwin a compus atat pentru teatrele muzicale de pe Broadway cat si pentru salile de concert clasic. S-a bucurat de mult succes prin compunerea unor melodii (songs), interpretate de cei mai cunoscuti instrumentisti si cantareti americani ca Louis Armstrong, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra, Herbie Hanock si multi altii.



Jacob Gershowitz s-a nascut intr-o familie de evrei rusi imigrati in Statele Unite. In 1910, parintii cumpara un pian pentru fratele sau mai mare, Israel. Insa curand, Jacob pune stapanire pe pian, cantand "dupa ureche" si dovedind un talent muzical deosebit. Incepe sa ia lectii de la diversi muzicieni, pana cand fu prezentat cunoscutului pedagog, Charles Hambitzer, care il invata tehnica de executie conventionala, ii face cunoscuti maestrii muzicii europene si-l incurajazeaza sa frecventeze concertele de muzica clasica. Ia in acelasi timp lectii de compozitie cu compozitorul Rubin Goldmark. In 1916, prima sa compozitie, "Rialto Ripples", inregistreaza un oarecare succes comercial. Doi ani mai tarziu, cunoaste primul succes rasunator cu cantecul "Swanee", scris pentru musical-ul The Capitol Revue si interpretat de Al Jolson. Primeste un contract din partea editorilor muzicali "Harms Publishers", specializati in Musicals, pentru 35 USD pe saptamana. Adopta pseudonimul George Gershwin, la fel ca si fratele sau Israel, care devine Ira Gershwin. In 1920, directorul de orchestra Paul Whiteman ii comanda o bucata instrumentala pentru formatia sa. Rezultatul a fost celebra "Rhapsody in blue", o compozitie pentru pian si orchestra, care este executata in prima auditie la 12 februarie 1924 in Aeolian Hall din New York cu un succes enorm.

Intre timp, George Gershwin incepe o fructuoasa colaborare cu fratele sau Ira, care scrie textele pentru melodiile compuse. Prima lor lucrare comuna este comedia muzicala "Lady Be Good" (1924). Partitura cuprindea, printre altele, doua cantece, care devin rapid cunoscute si interpretate in lumea intreaga: "Fascinanting Rhythm" si ""The Man I Love". Urmeaza spectacolele muzicale "Oh,Kay", "Treasure Girl", "Funny Face" si "Strike Up The Band" (cu celebra melodie "I've Got A Crush On You").

In 1928, fratii Gershwin fac o calatorie la Paris, care constituie pentru George sursa de inspiratie pentru fantezia orchestrala "An American in Paris". Marea recesiune economica din 1929 se resimte si in lumea spectacolelor. Fratii Gershwin continua totusi sa lucreze, montand pe Broadway spectacolele de musicals, "Girl Crazy" (1930) ce contine faimoasele melodii "I Got Rhythm" si "Embraceable You", si "Of Thee I Sing", prima comedie muzicala careia in 1931 i se decerne "Premiul Pulitzer".

In anul 1933, George si Ira incep sa lucreze la un proiect indraznet: punerea in scena sub forma unei opere muzicale populare (opera folk) a povestirei "Porgy and Bess" de Dubose Heyward, inspirata din viata populatiei afro-americane. Pentru partitura compun arii devenite mai tarziu songs de mare popularitate: "Summertime", "I Got Plenty of Nothing", "It Ain't Necessarily So". Opera este reprezentata in premiera la 30 septembrie 1935 in Boston, fiind salutata de public la sfarsit cu 15 minute de aplauze.

Incepand cu anul 1936, George Gershwin se dedica in special muzicii de filme si se muta la Hollywood. Obtine un contract pentru compunerea coloanei sonore la filmul "The Magnificent Adventure" cu Ginger Rogers si Fred Astaire. In timp ce lucra la partitura pentru filmul "The Goldwyn Follies", George Gershwin, care suferea de catva timp de dureri de cap, face o criza de pierderea cunostintei. Se descopera o tumora a creierului, este operat dar nu-si mai revine. Moare la 11 iulie 1937, la patruzeci de ani neimpliniti. A fost inmormantat in cimitirul Westchester Hills din Hastings-on-Hudson (New York).

Dintre compozitiile sale in domeniul clasic sunt de mentionat si un Concert pentru pian si orchestra (1925) si Trei preludii pentru pian (1936).


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.