Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mormonii si poligamia
298 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  In interiorul secretelor mormonilor
104 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Trecutul, prezentul si viitorul masinilori
22 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Francmasoneria si Cavalerii Templieri: O noua ordine?
89 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Francmasoneria si Cavalerii Templieri: O noua ordine? |
56 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Miracolul din celula – Dovada biochimica a creatiei
558 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Babilon: o minune a lumii antice
115 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comesenia
682 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Electromagnetism
245 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Thailanda - Documentar Istorie
1.671 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Mormonii - Miscare religioasa care a luat fiinta in SUA

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 08.04.2013  Adauga la favorite 769 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mormonii reprezinta singura miscare religioasa care a luat fiinta pe pamant american. Multa vreme au fost persecutati si adesea ironizati, chiar in propria tara de bastina. Astazi, insa, in randul mormonilor regasim o serie de personalitati si celebritati americane, cum ar fi, de pilda, candidatul republican la presedintia SUA, Mitt Romney.

Sute de barbati si femei participa la o slujba in centrul Manhattan-ului, conform unui reportaj Deutsche Welle. Aceasta are loc in imensa cladire din piatra alba situata vizavi de Lincoln Center si Opera din New York. De pe acoperisul cladirii se inalta deasupra Manhattan-ului ingerul Moroni, simbolul "Bisericii lui Isus Hristos a Sfintilor din Zilele din Urma".

Cladirea are zidurile goale, pe acestea negasindu-se nici macar o cruce. De ce? "Daca mama mea a murit lovita de cutit, eu n-o sa incep sa etalez cutite pe holurile casei mele", spune unul dintre participantii la intrunire, amintind ca mormonii prefera sa pastreze amintirea viului Iisus Hristos.

La mormonii, reuniunea de la biserica este un simplu "meeting" (intalnire). O femeie tanara ia microfonul pentru a spune ce trairi profunde i-a provocat recenta nastere a nepotelului sau, apoi tatal copilului povesteste auditoriului cum, la a doua intalnire cu viitoarea sa sotie, a mancat macaroane stricate de la care i s-a facut rau. Este o intalnire marcata de voie buna. Participantii sunt in majoritate oameni casatoriti, cei mai multi purtand camasi albe si costume negre, asortate cu cravata.



Printre participanti sunt zariti si cativa cetateni de culoare, ceea ce este un adevarat eveniment intr-o tara in care inca exista biserici separate pentru albi si negri. Momentul central al intalnirii este impartasania cu apa si paine (mormonii nu beau alcool). Apa si painea reprezinta pentru mormoni sangele si carnea lui Dumnezeu.

In cele din urma, se fredoneaza un cantec despre dragostea fata de Dumnezeu. Mormonii cred ca urmasii lui Dumnezeu sunt datori sa comunice aceasta iubire, facand numai fapte bune.

Faptul ca mormonii trebuie sa faca numai bine reprezinta elementul central al credintei lor. Si, intr-adevar, nicio comunitate religioasa din America nu doneaza atat de multi bani pentru actiuni caritabile, conform datelor oficiale. Semnul distinctiv al mormonilor, insa, este dat de misiunea lor.

Calatoriile lor misionare schimba tanarul (de obicei avand 19 ani) intr-un om matur, adult. Intotdeauna, cate doi dintre ei merg din usa in usa pentru a recruta noi adepti. La barbati, misiunea dureaza de obicei 2 ani, iar la femei 18 luni. Multi dintre ei denumesc timpul petrecut in misiune ca fiind una dintre cele mai fascinante perioade ale vietii lor.



Extazul fals este strain mormonilor: ei nu canta pe strada cum fac alti misionari, nu danseaza cu cartea sfanta in mana, cum fac, de pilda, evreii in cadrul uneia dintre sarbatorile lor. De asemenea, si ritualurile sunt diferite la mormorni: nu folosesc cadelnite cu tamaie si nici nu bat clopote, nu ingenuncheaza si nu poarta haine religioase.

Nu toti mormonii au convingeri republicane, atitudinea lor fiind mai degraba una conservatoare, ei respingand avorturile si casatoriile intre oameni de acelasi sex.

Credinta mormona este singura care s-a nascut 100% in America, nefiind importata din afara. De aceea, suna paradoxal ca predecesorii lor au fost persecutati de-a lungul istoriei. Nu din cauza poligamiei pe care au propovaduit-o pentru mult timp, dar la care au renuntat, ci din simple acte de intoleranta religioasa.

Astazi, mormonii sunt adunati in familii tinere, cupluri in varsta, copii zgomotosi. Sunt albi, dar si afro-americani sau latino-americani, au convingeri religioase un pic ciudate pentru noi. In definitiv, americani cat se poate de normali.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.