Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  8 minuni ale sistemului nostru solar
251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misiunea Saturn: Prabusirea navei spatiale Cassini
747 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pamantul - Planeta privilegiata
1.863 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pamantul - Planeta privilegiata
62 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planetele Uranus si Neptun
696 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  CE ASCUNDE NASA DESPRE PLANETA NEVAZUTA
930 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Planeta Uranus
1.360 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Rosie
337 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Minunile naturale ale Pamantului,
168 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O calatorie la inceputul timpului
248 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Planeta Saturn

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 03.04.2013  Adauga la favorite 1.559 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Saturn este a sasea planeta de la Soare si a doua ca marime din Sistemul Solar, dupa Jupiter. Impreuna cu Jupiter, Uranus si Neptun, Saturn este clasificat ca un gigant gazos. Aceste planete sunt numite corpuri joviane, insemnand planete asemanatoare cu Jupiter.

Saturn este numit dupa zeul roman Saturnus (care va denumi ziua de sambata), echivalentul zeului grec Kronos (Titan si tatal lui Zeus), babilonianul Ninurta si divinitatii Hindu Shani. Simbolul lui Saturn este coasa zeului Kronos (Unicode: ♄).

Planeta este compusa din hidrogen si proportii mici de heliu si alte elemente. Structura interna a planetei consta intr-un miez de piatra si gheata, inconjurat de un strat gros de hidrogen metalic si un strat gazos exterior. Atmosfera este blanda, desi multe caracteristici intense pot aparea. Vanturile de pe Saturn pot atinge viteze de 1,800 km/h, mult mai rapide decat cele de pe Jupiter. Are un camp magnetic a carui putere este un intermediar intre cea a Pamantului si campul puternic al lui Jupiter.

Saturn prezinta un sistem de inele, care sunt alcatuite din particule de gheata si mici cantitati de deseuri de praf si roca. 62 de sateliti cunoscuti orbiteaza in jurul planetei, fara a socoti particulele din inele. Titan, cel mai mare satelit al lui Saturn si al doilea satelit ca marime din Sistemul Solar (dupa Ganimede, satelitul lui Jupiter), este mai mare ca planeta Mercur si este singurul satelit din Sistemul Solar care are o atmosfera cu o consistenta semnificativa.
Inelele planetei Saturn dateaza de mult mai mult timp decat s-a considerat pana acum de cercetatori si ar putea rezista pentru o perioada nelimitata de timp. Aceste noi date au fost oferite de sonda spatiala Cassini. Oamenii de stiinta au demonstrat ca particulele ce formeaza inelele care orbiteaza in jurul lui Saturn au 3 miliarde de ani. Desi in aparenta inelele lui Saturn par niste formatiuni tinere, ele ar putea fi la fel de batrane ca si Sistemul Solar.

Sonda Cassini a studiat inelele cu ajutorul unui spectru special cu ultraviolete. Particulele astfel observate au fost asemuite ca marime de la granule de nisip, pana la buldozere. Ultimele descoperiri cu privire la planeta Saturn, veche de 4 miliarde de ani, aratau ca inelele sale dateaza de acum 100 de milioane de ani, cand o luna uriasa sau o cometa ar fi patruns in atmosfera planetei Saturn.

Sonda spatiala Cassini, lansata in octombrie 1997, avand la bord modulul de explorare Huygens, a inclus si planeta Saturn in programul sau de explorare.

Cassini a ajuns la Saturn si la lunile sale in 2004, unde a orbitat in jurul planetei pentru a o explora


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.