Sub influenta lui Georges Seurat, Pissaro incepe sa aplice o alta tehnica in pictura, si anume pointilismul (sau divizionismul), pictura prin puncte, in care el vede o noua etapa de dezvoltare logica a impresionismului. In timpul celei de-a opta si totodata ultimei expozitii a impresionistilor din anul 1886, isi prezinta panzele intr-o sala separata, alaturi de lucrarile neoimpresionistilor Seurat si Paul Signac, subliniind faptul ca se identifica totalmente cu noul curent. Tablourile provoaca mirare si sarcasmul publicului si criticii.
In tabloul Vedere de la fereastra mea... dispare aproape total capacitatea artistului de observare intuitiva a naturii. Factura tabloului este data de atingeri delicate si rotunde ale pensulei, care formeaza tuse in culori diferentiate. Vopselele sunt aplicate una alaturi de alta, juxtapuse, in conformitate cu legile de complementaritate si de contrast ale culorilor.
La sfarsitul anilor optzeci, Pissarro se rupe totusi de pointillism. I se pare ca aceasta tehnica il limiteaza prea mult si nu este in ton cu „usurinta, libertatea, spontaneitatea si prospetimea impresionismului".
Din anul 1889, pictorul sufera de o boala cronica a ochilor (conjunctivita), care nu-i mai permite sa lucreze in aer liber. Din acest moment va privi lumea prin fereastra atelierului. Pentru a avea posibilitatea unei tematici variate, calatoreste des la Rouen sau la Dieppe, in Normandia. Picteaza vederi de la ferestrele hotelurilor sau locuintelor, atunci apare seria de picturi reprezentand viata urbana de la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Pissarro se bucura in sfarsit de o recunoastere a publicului si criticii, participa la expozitii in Europa si America. Multumita testamentului lui Gustave Caillebotte, membru al gruparii impresioniste, care a oferit statului francez intreaga sa colectie de picturi, multe lucrari ale lui Pissarro sunt expuse in Muzeul Luxembourg din Paris inca din timpul vietii artistului.
Pissarro isi petrece vara anului 1903 la Le Havre, realizand o serie de lucrari. Moare la Paris, pe 13 noiembrie, de leucemie.