Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Lumea in care traim - Petre Tutea - Partea I
943 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lumea in care traim - Petre Tutea - Partea II
746 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Petre Tutea „Romani, nu va mai alegeti conducatori......
111 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Petre Tutea: „Romani, nu va mai alegeti conducatori..."
1.306 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Celalalt razboi al lui Stalin: documentar (2011):
376 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Wilhelm Reich – Dreptul omului de a sti
537 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Izolati in Romania: catune din judetul Mehedinti
461 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  David Bowie-biografie
1.417 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Martisor special - Pe urmele scriitorului Ion Creanga!
148 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bucurestenii merita sa cunoasca istoria orasului lor!
714 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Petre Tutea-Biografie

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 26.03.2013  Adauga la favorite 1.129 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Petre Tutea (n. 6 octombrie 1902, Boteni, Muscel, judetul Arges – d. 3 decembrie 1991) a fost un eseist, filosof, economist si om politic roman.



Nascut in familia unui preot, a studiat la Liceul „Neagoe Basarab" din Campulung-Muscel si la Liceul „George Baritiu" din Cluj. A urmat Facultatea de Drept la Universitatea din Cluj, ajungand doctor in Drept administrativ, „Magna cum laude" (1929).

In anul 1932, fondeaza revista „Stanga: linia generala a vremii", unde semneaza cu pseudonimul Petre Boteanu. La ziar colaboreaza Sorin Pavel si Petre Pandrea, autorii Manifestului Crinului Alb („Gandirea", VIII, nr. 8-9, 1928), precum si Traian Herseni, Petru Comarnescu, Mihai D. Ralea. In 1933 este referent in Ministerul Comertului si Industriei, institutie care in 1936 isi va schimba numele. Intre anii 1933-1934 a fost atasat la Legatia Economica Romana din Berlin, unde se intalneste cu Nae Ionescu.



In 1935 a publicat Manifestul revolutiei nationale , impreuna cu Sorin Pavel, Ioan Craciunel, Gheorghe Tite, Nicolae Tatu si Petre Ercuta. Intre anii 1936-1939 a fost sef de sectie in Ministerul Economiei Nationale, Biroul de publicatii economice si propaganda. In 1940 a fost sef de sectie in Ministerul Comertului Exterior. Colaboreaza la diverse publicatii, in special la „Cuvantul", condus de Nae Ionescu, unde publica numeroase articole, studii de economie si politica. Printre ceilalti colaboratori ai ziarului se aflau Constantin Noica, Mircea Eliade, Radu Gyr, Gheorghe Racoveanu, Mircea Vulcanescu si multi alti intelectuali ce faceau parte din generatia anilor 1930. Intre 1940-1944 a fost sef de sectie in Ministerul Razboiului, iar intre anii 1944-1948 a fost director de studii in Ministerul Economiei Nationale.

Este arestat de catre autoritatile comuniste impuse de sovietici si anchetat fara condamnare timp de 5 ani (1948-1953), apoi este arestat din nou pe 22 decembrie 1956 sub acuzatia de uneltire contra ordinii sociale. Este condamnat la 10 ani inchisoare in 1957, apoi i se intenteaza un nou proces in 1959 si este condamnat la 18 ani munca silnica, din care a executat 8 ani (1956-1964) in diverse penitenciare, mai ales la Aiud.

Dupa ce a fost eliberat in timpul amnistiei din 1964, cu sanatatea zdruncinata in urma torturilor din inchisoare, Tutea s-a aflat sub observatia permanenta a securitatii comuniste. Numeroasele descinderi la locuinta sa modesta au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii si materiale, printre care o copie a proiectului Prometeu. Catre sfarsitul vietii a inceput o Antropologie crestina conceputa schematic in sase capitole: 1. Problemele sau Cartea intrebarilor; 2 . Sistemele sau Cartea intregurilor logice, autonom-matematice, paralele cu intregurile ontice; 3. Stilurile sau Cartea unitatilor cultural-istorice si a modalitatilor estetice ale artelor, sau Omul estetic; 4. Stiintele, sau Disciplinele spiritului omenesc; 6. Dogmele sau Situarea spiritului in imperiul certitudinii.

Petre Tutea a fost supranumit un Socrate roman datorita preocuparilor filosofice si rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul sau personal in orice circumstante, chiar si in inchisoare. Din cauza persecutiei a publicat foarte putin inainte de 1989, insa imediat dupa prabusirea regimului comunist scrierile si interviurile sale au inceput sa fie difuzate prin toate mediile.

“– Tot ce-am suferit – declara Petre Tutea –, as fi neconsolat si as fi fost in tot timpul claustrarii mele, in timpul prizonieratului meu in temnita… daca n-as fi trait convingerea ferma ca imi face cinstea suferintei unui mare popor… greu de istorie si de viitorul lui stralucit". (ibidem). Hartuit in permanenta de regimul comunist prin autoritatile sale represive, Petre Tutea a avut curajul sa-si exprime convingerile sale legionare pana in ultimele clipe ale vietii:

“– Un Roman absolut trebuie sa fie legionar", spunea el. “Corneliu Codreanu a fost o PERSONALITATE. Personalitatea e un ins care influenteaza ambianta prin simpla lui forta harismatica; un om cu har. Si Codreanu a avut acest har, a facut o Miscare puternica" (ibidem). Pentru ca tot el sa revina si sa adauge:

“– Legionarismul a fost o revolutie pentru ca a insufletit o generatie, construind ordinea de stat pe substanta istorica a poporului roman" (ibidem).

Continuu sub observatia agentilor securitatii comuniste dupa eliberarea sa din inchisoare, Petre Tutea a suferit enorm, dar cu stoicism, sicanele repetate ale acestora. Numeroasele descinderi la locuinta sa modesta de langa Cismigiu, au dus la confiscarea a numeroase manuscrise, studii si materiale la care acesta lucra.

Marele roman Petre Tutea s-a stins din viata lucid, in ziua de 3 Decembrie 1991, intr-o rezerva a spitalului “Cristiana" din Bucuresti pe cand era intervievat de un grup de reporteri. Intrebat: “Ce inseamna un om de dreapta?", cateva clipe inainte de trecerea sa dincolo, Petre Tutea a raspuns simplu:

“– Roman absolut, asta inseamna!" (ibidem)


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.