Marocul este o tara localizata in Africa de Nord.
Are o populatie de aproape 33 de milioane de locuitori si o suprafata de 710,850 km² incluzand disputata Sahara de Vest, care este in principal sub administratie marocana.
Marocul are o coasta la Oceanul Atlantic care ajunge dincolo de Stramtoarea Gibraltar in Marea Mediterana. Are granita cu Spania la nord (o granita maritima prin Stramtoare si frontierele terestre cu trei mici enclave controlate de spanioli: Ceuta, Melilla si Penon de Velez de la Gomera), Algeria la est si Mauritania la sud.[7]
Maroc este o monarhie constitutionala de jure cu un parlament ales.
Regele Marocului detine puteri vaste executive, inclusiv poate dizolva parlamentul cand doreste. Puterea executiva este exercitata de catre guvern si de rege, de asemenea. Puterea legislativa este investita atat guvernului cat si celor doua Camere ale Parlamentului, Adunarea Reprezentantilor si Adunarea Consilierilor. Regele de asemenea poate emite decrete numite dahir, care au puterea unei legi. Alegerile parlamentare au avut loc in Maroc, la 7 septembrie 2007, si au fost considerate de unii observatori neutri ca fiind libere si corecte; desi prezenta la vot a fost estimata la 37%, cea mai mica din ultimele decenii. Capitala politica este Rabat, iar cel mai mare oras este Casablanca; alte mari orase sunt: Marrakech, Tetouan, Tanger, Sale, Fes, Agadir, Meknes si Oujda.
Istoria tarii se intinde cunoscut civilizatiei umane peste 8000 de ani, si a fost fondata de berberi care sunt locuitori originali. Cel mai binecunoscut stat independent marocan a fost Regatul Berber de Mauretania condus de regele Bocchus I. Acest Regat Berber de Mauretania (acum nordul Marocului) dateaza cel putin de la 110 i.Hr.[8]
Arabii umayyazi au cucerit aceasta regiune in secolul VII, aducand limba lor, sistemul lor de guvernare si islamul, la care multi dintre berberi incet s-au convertit, mai ales dupa ce arabii s-au retras. In era islamica primul stat marocan musulman, independent de Imperiul Arab, a fost Regatul Nekor, un emirat in zona Rif. A fost fondat de un imigrant din Yemen Salih I ibn Mansur in anul 710.
Marocul are o populatie de circa 31 milioane de locuitori. Aproape intreaga populatie este de religie islamica,[9] majoritatea fiind concentrati in general in orase. In anii '80 Marocul a cunoscut un exod rural al populatiei catre orase din cauza secetei, cauzand mari dificultati economice in anii '90. In anul 2004 statul a inceput o initiativa ambitioasa pentru a dezvolta si moderniza tara si a ridica nivelul de trai mai ales in capitala Rabat care cunoaste cel mai mare proiect de amenajare de trei miliarde de Euro.
Rabat este capitala tarii, centru administrativ si economic. Rabat este un oras modern care a reusit sa pastreze neatins famecul celor O mie si una de nopti. Vechea Medina si Palatul Regal sunt doar cateva dintre comorile ascunse aici. Casablanca este capitala economica a regatului si totodata cel mai mare port marocan. Marrakech a fost fondat in 1062; este supranumit "Perla Nordului" si este situat intr-o oaza inconjurata de palmieri, loc unde odinioara poposeau negustorii ce strabateau cararile desertului. Fes reprezinta centrul religios al Marocului; este cel mai vechi dintre orasele lumii islamice. Este constituit din trei parti: orasul nou (construit la inceputul anilor 1900, pe cand tara era colonie franceza); orasul medieval (datand din secolul al XIII-lea); orasul antic (descoperit in anii 800). Agadir este statiunea litorala a Marocului, una dintre cele mai vizitate de pe Coasta Atlanticului.