Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istanbul - Grand Bazaar (Marele Bazar) HD
1.425 vizite - 0 comentarii
adaugat de femeia
 
  Cumparaturi in Hurghada Bazar - EL DAHAR - Egipt
12 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
02:57
  Istanbul, orasul pe doua continente
1.377 vizite - 0 comentarii
adaugat de alin
 
  Insula Paros Grecia -Biserica Ekatontapiliani,
217 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marele Palat din Bangkok
1.145 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piata Taksim-Istanbul
239 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turkuazoo, Istanbul
974 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cisterna Basilica-Istanbul
277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Drumetiile prin Marele Canion sunt periculoase
466 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Souk Waqif, bazarul din Doha
38 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Marele Bazar din Istanbul

 
 
 
 
 
Adaugat de nina 14.04.2008  Adauga la favorite 1.796 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Marele Bazar din capitala culturala turca Istanbul este una dintre cele mai mari si mai vechi piete acoperite din lume, care cuprinde un total de 61 de strazi acoperite si peste 3.000 de magazine.

In ciuda cresterii constante a mall-urilor moderne din Turcia, Marele Bazar este in continuare cel mai vizitat obiectiv turistic din tara. In 2014, Marele Bazar a devenit cel mai vizitat obiectiv turistic din intreaga lume. Anual are peste 91 de milioane de vizitatori.

Marele Bazar a fost creat din ordinul sultanului Mehmet al II-lea in iarna anului1455, la scurt timp dupa cucerirea Istanbulului de catre otomani (1453). La inceput, in Marele Bazar se comercializau numai textile si de aceea a fost numit Cevahir Bedestan sau "Bedesten de Gems", cuvantul "Bedesten" in persana insemnand "bazarul vanzatorilor de panza". Ca structura, Bazarul a fost construit din caramida si lemn cu arcade mari boltite, iar peretii erau ornamentati cu tencuieli pe caramizi sau piatra.

Cativa ani mai tarziu, sultanul Mehmet al II-lea a mai ordonat constructia unei alte piete acoperite numita "Sandal Bedesten". Numele vine de la un fel de fir tesut in Bursa, care are culoarea lemnului de santal. Sandal Bedesten este acum a doua cea mai veche cladire in Marele Bazar. Peste un timp, textilele pentru comert au fost mutate la Sandal Bedesten, iar Cevahir Bedesten a fost rezervat pentru comertul cu bunuri de lux.

La inceput cele doua cladiri au fost izolate, dar in curand multi vanzatori si-au deschis magazinele proprii intre aceste doua piete. Astfel, intreaga zona dintre cele doua piete a fost dedicata exclusiv comertului.

Pana la inceputul secolului XVII, Marele Bazar a atins forma sa finala. Pozitia fizico-geografica a Imperiului Otoman, situat pe trei continente, si controlul total al comunicatiilor rutiere intre Asia si Europa, a facut ca Bazarul sa fie un punct extrem de important in comertului mediteranean. Potrivit mai multor calatori europeni, incepand de atunci si pana in prima jumatate a secolului al 19-lea, piata a fost de neegalat in Europa in ceea ce priveste abundenta, varietatea si calitatea produselor in vanzare.

Marele Bazar este inca o piata masiva care ofera loc de munca pentru 26.000 de persoane si e vizitata de 250.000 - 400.000 de vizitatori zilnic. Strazile sunt acoperite de panza si captusite pe ambele parti de tarabe mici care vand orice: haine, bijuterii, mobilier, covoare, ceramica, pantofi, carti, condimente si altele. Standurile care comercializeaza produse similare sunt de obicei grupate. Preturile sunt rareori fixe, astfel incat tocmeala este partea cea mai importanta a ritualului comercial de la Marele Bazar.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.