Cine invinge intr-o lupta dintre un tigru si un leu?
Cu siguranta multi dintre noi s-au intrebat cine este cu adevarat cel mai puternic si mai feroce reprezentat al felinelor actuale. Cu toate ca cele doua feline nu s-au intalnit niciodata in natura, mediile lor de viata nesuprapunandu-se niciodata, oamenii au vrut din cele mai vechi timpuri sa afle cine iese invingator intr-o lupta dintre un leu si un tigru.
Primii care au pus in practica nenumarate inclestari dintre lei si tigri au fost romanii. Colosseum-ul a rasunat de nenumarate ori de ragetele acestor animale intaratate pentru distractia si linistea plebeilor. Cateva lupte au fost organizate si la inceputul secolului 20, iar in unele ocazii s-au inregistrat astfel de incidente si in circuri sau gradini zoologice.
Pe baza marturiilor istorice se pare ca tigrii ieseau cel mai adesea invingatori.
"Leii si tigrii au fiecare avantaje proprii in cazul unei lupte, iar de multe ori rezultatul depinde de individ in sine, nu neaparat de specia din care face parte acesta. Dar daca ar trebui sa pariez pe unul dintre ei, mi-as pune banii pe tigru", sustine Craig Safoe, biolog si expert in feline mari in cadrul Smithsonian Zoo din Washington.
In mod normal, tigrii sunt mai grei si mai solizi decat leii, cu toate ca la prima vedere, cele doua feline au talii asemanatoare. Estimarile variaza, dar conform prof. Saffoe, un leu african de talie medie si un tigru bengalez mascul ating in medie 180-190 kilograme.
Coama leului mascul ofera un avantaj evident. Conform prof. Saffoe, coama leilor le protejeaza acestora traheea si carotidele, puncte vulnerabile, si este inca o dovada naturala asupra faptului ca leii masculi sunt programati de natura sa lupte.
"Leii sunt feline sociabile, pe cand tigrii nu. Leii masculi trebuie sa poarte lupte numeroase pana cand ajung sa aiba propriul harem de leoaice. In cazul tigrilor, acestia duc o existenta solitara, iar luptele intre masculi sunt mult mai rare comparativ cu cazul leilor", sustine acesta. Cu toate acestea, experienta de luptator a leului este de fapt un handicap in lupta cu un tigru. Leii masculi se asociaza deseori in grupuri de 2-3 exemplare, dupa care iau in posesie o haita de leoaice si lupta apoi sub forma unui grup unit contra leilor nomazi. Leii nu prea se angajeaza in lupte unul la unul.
"Din cate am observat, tigrii sunt mai agresivi, sar direct la gat si sunt programati sa ucida pe loc, nu sa piarda timp in lupte. Leii isi permit sa se lupte deoarece stiu ca daca situatia nu le este favorabila se pot baza pe forta grupului. Tigri nu-si permit acest lux", afirma in continuare prof. Saffoe. Cu alte cuvinte, leii au evoluat sa devina luptatori, iar tigrii ucigasi.
Pe baza studiilor de specialitate, profesorul Saffoe sustine ca in topul felinelor pe primul loc este tigrul, urmat de leu, jaguar, leopard, puma si leopardul zapezilor.
"O lupta deosebit de interesanta ar fi si aceea dintre un jaguar si un tigru, deoarece ambele feline au temperament, marime si forta relativ asemanatoare", adauga prof. Saffoe.
Un alt canditat deosebit de feroce si periculos este si leopardul, in ciuda taliei sale reduse. Leoparzii sunt extrem de puternici si neinfricati. De fapt, pastrand proportiile leopardul este cea mai puternica si mai rezistenta felina, dupa cum afirma toti expertii in domeniu.