Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Hagia Sofia: Misterul antic al Istanbulului |
25 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bulgaria
1.170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Destinatia -Bulgaria
987 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele mortilor – Asasinul cu umbrela
872 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vitosha
1.326 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Toate tarile care incep cu litera B
589 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Hagia Sofia - Misterul antic al Istanbulului
152 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1000 d.Hr. - Un tur al Europei
364 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Extraterestrii subterani
277 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  NEFERTITI: UNDE E MUMIA EI?
314 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Sofia-Bulgaria

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 06.03.2013  Adauga la favorite 1.192 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Capitala Bulgariei, Sofia, s-a transformat in ultimii zece ani dintr-un oras plictisitor intr-o capitala moderna si plina de viata. Sofia poate fi vazuta de catre unii ca o destinatie pentru tineri, si nu numai, doritori de distractie si petreceri, decat ca o destinatie turistica. Doar in centrul orasului se afla peste 300 de cafenele, baruri, restaurante si cluburi care asteapta sa isi serveasca clientii.


Exista urme arheologice care arata ca Sofia era locuita acum 7000 de ani. A avut mai multe denumiri in decursul timpului, iar ruine ale vechilor orase se gasesc si astazi.

Sofia este si cel mai mare oras al Bulgariei, situat la poalele muntilor Vitosha si Lyulin. Centru economic, social si industrial aflat in continua dezvolatare, acesta atrage numerosi tineri, fiind si centrul universitar cel mai prestigios.

Deviza orasului, inscrisa pe blazonul oficial, este: “Creste, dar nu imbatraneste niciodata".

Cel mai probabil, numele capitalei vine de la Biserica Sf. Sofia, cea mai veche biserica ortodoxa rasariteana din oras. Acest edificiu de cult a fost construit in timpul domniei imparatului bizantin Iustinian. Sub ocupatie musulmana, biserica a functionat ca moschee, atasandu-i-se niste minarete. In timpul unor cutremure din secolul XIX, unul din minarete a fost complet distrus, iar moscheea abandonata. Lucrarile de restaurare au inceput dupa 1900, iar in prezent Sf. Sofia este o biserica in cruce cu trei altare.

La inceput a fost Serdica

Sofia a fost la inceputuri o asezare traca numita Serdica, fiindinfiintata catre secolul VIII-VII i.Hr.

Cel mai probabil denumirea venea de la numele tribului celtic Serdi, care popula acea asezare.

Pentru o scurta perioada, in secolul IV i.Hr, orasul a fost condus de catre Filip al Macedoniei si fiul sau Alexandru cel Mare.

In preajma anul 29 i.Hr., Serdica este cucerita de catre romani. Devine municipiu sub domnia imparatului Traian (97-117 d.Hr.) si este redenumita Ulpia Serdica.

Cand imparatul Diocletian imparte provincia Dacia in Dacia Ripensis si Dacia Medieterranea, Serdica devine capitala provinciei Dacia Mediterranea. Pentru un secol si jumatate orasul se dezvolta semnificativ, devenind un important centru politic si economic.

Sub imparatul Galerius, Serdica devine unul dintre primele orase in care crestinismul este oficial recunoscut. In 343 d.Hr. are loc si un Conciliu ecumenic in acest oras. Conciliu s-a tinut intr-o biserica pe locul careia in secolul VI d.Hr. s-a construit Biserica Sf. Sofia.

Serdica era o asezare de dimensiune medie, dar foarte atragatoare prin conceptul de planificare urbana si arhitecturala, cu foarte multe modalitati de distractie si viata sociala activa.

Orasul este distrus de catre huni in 447 d.Hr., insa este reconstruit de catre imparatul bizantin Iustinian.

Asezarea este infloritoare sub domnia lui Iustinian. Este fortificata cu ziduri groase ale caror ramasite pot fi vazute si azi.

Serdica incepe sa fie numita si „Triaditza" sau „Sredetz" de catre triburile slavone.

Sofia in perioada Evului Mediu

Sofia devine parte a Primului Imperiu Bulgar in timpul domniei Hanului Krum, in 809 d.Hr., dupa un lung asediu. Incepe sa fie cunoscuta dupa numele bulgar „Sredtez" si se transforma intr-o insemnata fortareata, fiind de asemenea si un centru administrativ important. In 1018, orasul reintra sub stapanirea bizantinilor, dar este inca o data incorporat in Imperiul Bulgar restaurat, in timpul domniei Tarului Ivan Asan I.

Pana in secolul XIV, Sofia fost un centru infloritor de desfacere si comercializare a marfurilor. E foarte probabil ca populatia de rand sa fi numit acest oras Sofia, in preajma anilor 1400, dupa numele Biserici Sfanta Sofia. Cu toate acestea, in diferite documente apare si sub numele de „Sofia" si sub numele de „Sredetz", pana catre sfarsitul secolului al XIX-lea.

Ocupatia otomana

Multa vreme Sofia s-a aflat sub ocupatia otomanilor. La jumatatea secolului al XV-lea Sofia devine capitala provinciei otomane Rumelia, pentru mai bine de patru secole. Acest lucru a incurajat stabilirea multor turci in acest oras si a trasformat radical infatisarea Sofiei. Au fost construite mult moschei, fantani si hamame, bai turcesti cu abur uscat.

Sofia devine capitala

La 4 ianuarie 1878, Sofia este cucerita de fortele ruse ca urmare a Razboiului Ruso-Turc dintre anii 1877-1878. In 1879 ajunge capitala Principatului Autonom al Bulgariei, care in 1908 devine Regatul Bulgariei.

Atractiile Sofiei

Turistii care vin la Sofia se indragostesc de stradutele mici si diversitatea cladirilor, pornind de la blocurile comuniste si frumoasele perle arhitecturale rusesti si vieneze, si ajungand la bisericile in stil neobizantin, o moschee si o sinagoga aflate in functiune.

Un monument de arhitectura foarte valoros din Sofia este si Catedrala Alexander Nevsky. Cea mai mare catedrala si una dintre cele mai frumoase biserici din Peninsula Balcanica, cu icoane, fresce si arhitectura aparte, catedrala a fost construita intr-un stil neobizantin. In interior s-au folosit pentru decoratiuni marmura, onix, alabastru, iar colectia de icoane ortodoxe este una dintre cele mai valoroase din lume. Catedrala a fost construita pentru a celebra victoria obtinuta in urma Razboiul de Independenta (1877-1878) impotriva stapanirii otomane. Constructia s-a terminat in 1912, dupa aproape trei decenii de munca asidua, si poate adaposti peste 5000 de credinciosi.

Biserica Bojana din Sofia a fost inscrisa in anul 1979 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

O multime de muzee impanzesc intreg orasul. Muzeul National de Istorie este unul dintre cele mai mari muzee istorice din Balcani. La Muzeul Etnografic se gasesc peste 50.000 de exponate ilustrand viata si traditiile bulgarilor, dar si exponate de pe alte continente, cum ar fi Asia sau Africa. Galeria Nationala de Arta adaposteste lucrari ale celor mai mari pictori si sculptori bulgari.

Cea mai veche cladire din Sofia este o biserica datand din secolul IV d.Hr. si se gaseste in curtea renumitului hotel Sheraton.

Orasul dispune de numeroase parcuri, iar adesea turistii aleg excursiile in imprejurimi, pe muntele Vitosha, un loc excelent pentru relaxare. Gradina Zoologica din Sofia a fost fondata in 1888.

Sofia este un oras cu o viata de noapte spectaculoasa, dispunand de numeroase cluburi de noapte, baruri, puburi, cazonouri, mehane (taverne bulgaresti traditionale) si restaurante si, de asemenea, gazduieste numeroase concerte in aer liber.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.