AnuntulVideo >>
Alte rubrici >>
Vedete
Roman Polanski este un reputat regizor, scenarist, producator si actor de origine franceza si poloneza. In intreaga sa cariera, a obtinut marele premiu la Festivalul de Film de la Cannes, un Glob de Aur, patru trofee Cesar, doua premii BAFTA si sase nominalizari la Oscar.
Dintre filmele sale cele mai cunoscute si mai apreciate amintim Repulsion, Cul-de-sac, Rosemary's Baby, Chinatown, Bitter Moon, The Ninth Gate, Pianistul, Chacun son cinema ou Ce petit coup au coeur quand la lumiere s'eteint et que le film commence (segmentul Cinema Erotique), Marioneta si Carnage.
Cariera
Pasiunea pentru film a lui Roman Polanski a inceput inca din copilarie. La inceput era dus de parinti la cinematograf, inainte de inceperea razboiului si dupa terminarea acestuia, si se bucura de orice film vizionat. Pasiunea sa a evoluat intr-o adevarata obsesie pentru tot ce este legat de cinema: ecranul, flash-urile de lumina, sincronizarea sunetului cu imaginea, mecanismul in sine ce sta la baza proiectarii filmelor.
Roman Polanski a urmat cursurile Scolii Nationale de Film din orasul Lodz. In anii '50, a debutat ca actor in Pokolenie (A Generation) si Zaczarowany rower (Enchanted Bicycle). In 1955 a regizat primul sau film, scurtmetrajul Rower, o pelicula semi-autobiografica in care regizorul a si jucat si despre care se crede ca s-a pierdut. Pana in 1959, anul absolvirii studiilor, Polanski a mai realizat si alte scurtmetraje: Two Men and a Wardrobe si When Angels Fall.
Perioada anilor '60 a fost prolifica pentru regizor. Imediat dupa razboi, a iesit la rampa cu Knife in the Water, film ce a inregistrat un succes remarcabil in Polonia, dar si la nivel international, aducandu-i regizorului prima sa nominalizare la Oscar la categoria Cel mai bun film strain. A urmat Repulsion, un horror psihologic cu Catherine Deneuve in rolul principal. Influentele cinematografiei suprarealiste asupra acestei productii sunt evidente: Cainele Andaluz al lui Luis Bunuel, Psycho al lui Alfred Hitchcock sau The Blood of a Poet al lui Jean Cocteau.
Din 1966 pana in 1968, Roman Polanski a mai lansat inca trei pelicule: Cul-de-sac, o tragicomedie influentata in mare parte de piesa Waiting for Godot a lui Samuel Beckett, The Fearless Vampire Killers/Dance of the Vampires si Rosemary's Baby, cu Mia Farrow, John Cassavetes si Ruth Gordon in rolurile principale.
Dupa moartea tragica a sotiei sale, Sharon Tate, Polanski si-a abandonat proiectele si a luat o pauza pana in 1971, cand a transpus pe marele ecran piesa shakespeare-iana Macbeth si i-a distribuit pe Jon Finch si Francesca Annis in rolurile principale. Au urmat peliculele What?, Chinatown, The Tenant, Tess (in memoria defunctei sale sotii), Pirates si Frantic.
Anii '90 s-au remarcat prin lansarea peliculelor Bitter Moon (Hugh Grant, Emmanuelle Seigner, Kristin Scott Thomas si Peter Coyote), Death and the Maiden (Sigourney Weaver), The Ninth Gate (Johnny Depp).
In 2002, Roman Polanski regizeaza The Pianist, o adaptare a cartii autobiografice scrise de muzicianul polonez Wladyslaw Szpilman. Actiunea filmului se petrece in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial si urmareste tragica aventura a muzicianului Wladyslaw Szpilman, interpretat de Adrien Brody, in lagarele de concentrare naziste.
Pelicula a castigat trei statuete de aur in cadrul celei de-a 75-a editii a Premiilor Academiei Americane de Film, la categoriile Cel mai bun regizor, Cel mai bun scenariu adaptat si Cel mai bun actor. De asemenea, filmul a fost distins cu trofeul Palme d'Or in 2002, cu doua premii BAFTA si sapte premii Cesar.
Filmografia sa mai include Oliver Twist, The Ghost Writer si Carnage.
Viata personala
Rajmund Roman Thierry Polanski s-a nascut pe 18 august 1933 la Paris, in Franta, intr-o familie cu origini evreiesti. Mama sa nu a supravietuit in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, fiind omorata la Auschwitz. Polanski a reusit sa scape din ghetoul din Cracovia si si-a luat numele de Romek Wilk. Dupa ce i-a fost refuzat ajutorul in repetate randuri, a reusit, intr-un final, sa gaseasca adapost intr-o biserica catolica. Nici acolo, insa, nu a zabovit foarte mult intrucat preotul l-a dat afara, banuind ca este ceva in neregula cu el. Toate traumele traite in copilarie, spaimele si ororile la care a asistat s-au reflectat, intr-un fel sau altul, in atmosfera incarcata pe care a creat-o in filmele sale.
Roman Polanski a fost casatorit de trei ori. Prima sa sotie, Barbara Lass, a fost o actrita poloneza care a jucat intr-unul din filmele sale. In 1961, cei doi au divortat. Regizorul a cunoscut-o apoi pe actrita Sharon Tate. In 1968 s-au casatorit la Londra insa, dupa un an si jumatate, mariajul lor, despre care Polanski a spus ca a fost minunat, s-a sfarsit brusc. Sharon Tate a fost omorata in propria casa, impreuna cu alti trei prieteni.
In 1976, regizorul a inceput o scurta aventura romantica cu Nastassja Kinski. Ea era o adolescenta, in vreme ce el avea deja 43 de ani. In 1989, Polanski si-a unit destinele cu actrita franceza Emmanuelle Seigner, ce a jucat in Bitter Moon. Au impreuna o fiica, Morgane, si un baiat, Elvis.