Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cine a inventat radiatorul?
1.407 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Omul de Neanderthal
123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cine a inventat calculatorul?
1.615 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria calculatorului
1.684 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Becul
1.489 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  OMUL ELECTRIC – Secretele corpului uman
75 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterele antice ale lumii, nerezolvate
163 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele calatoriilor extracorporale
62 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  OMUL GRAVETIAN-Marturii de acum 20.000 de ani
575 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tribul Toulambi la prima intalnire cu Omul Alb Ep. 3/4
1.399 vizite - 0 comentarii
adaugat de oana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Tim Berners-Lee omul care a inventat internetul

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 14.02.2013  Adauga la favorite 957 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Milioane de oameni il folosesc zilnic, dar cati cunosc numele si biografia celui care a inventat Internetul?
Iata pe scurt povestea omului care a inventat World Wide Web si a influentat dramatic tehnologia, stiintele si educatia pe intreaga planeta. Un tanar englez nascut in Iunie 1955, cu numele Tim Berners-Lee, s-a inscris in 1973 la Queen's College in Oxford ca la finele studiilor in 1976, sa obtina diploma catedrei de fizica. In 1980 devine sub-contractor pentru CERN si in numai jumatate de an pune la punct conceptul de hypertext inventand protocolul HTTP (Hypertext Transfer Protocol) care va sta la baza transferului de date pe net.
Se alatura unei firme de computere care se ocupa cu prelucrare de imagini si transmiterea lor . Revine la CERN in 1984 ca salariat de rand. Dar in anul 1989 CERN devine cel mai important centru informational in Europa, si acolo Berners-Lee are ideea sa lege hiper textul de Protocolul de transmisie. O alta idee majora este stabilirea de domenii, un sistem care partajeaza netul in teritorii, proprietatea cuiva care serveste si intretine teritoriul similar cu parcelele unui teren agricol.

Si iata netul (WWW) creat printr-o retea de computere legate fizic intre ele, transmitand date intre diversele domenii stabilite. Meritul lui Lee a fost sa unifice programe si utilitati deja existente, ca de exemplu fonturile, obiectele grafice, hiper textul, ducandu-le la un nivel mai inalt de abstractizare si integratie. Prin 1990 impreuna cu Robert Cailliau cei doi pun la pubct un Web browswer, programul care faciliteaza selectia si rasfoitul informatiei stocate pe net. Pasul urmator a fost inventarea de siteuri, primul site fiind o pagina a CERN-ului in care gaseai explicatii despre proiectul WWW si cum sa iti creezi propria ta pagina pe net. In 1994 Berners-Lee pune bazele consortiului WWWC la MIT. Scopul era stabilirea de standarde si recomandari care sa imbunatateasca calitatea netului. Toate standardele si regulatiile produse au fost declarate neprofitabile ca sa faciliteze preluarea lor de masele largi de utilizatori, fara vreun cost.
Rapid, netul s-a raspandit si dezvoltat. Viteza de transfer a datelor s-a inzecit. In scurt timp netul a aparut in scoli, universitati, fabrici si birouri. Este folosit de guverne, administratii, ziaristi, oameni de stiinta si arta. Este folosit in zeci de limbi dupa necesitatile locale. In tari ca Islanda 95% din populatie este legata on-line. Statele Unite au ramas in urma, numai 78% din populatie are acces la net. WWWC studiaza azi impactul netului in progres si dezvoltare. Este netul de un real folos? Ajuta el sanatatii si educatiei? A fi conectat nu inseamna a fi in tema. O concluzie care apare este ca daca nu gasim informatia necesara in limba noastra, nu catadicsim sa o cautam in alta limba. Berners-Lee este azi preocupat de diferentele si schimbarile pe care netul le produce intre cei care sunt conectati si cei care nu au acces la net. Cu timpul Netul a devenit mai puternic si mai influent in modelarea opiniei publice, a dezechilibrat presa tiparita, cinematograful, muzica etc, facilitand accesul masiv la media electronica care ofera gratuit, distractie audio-vizuala.
O alta folosinta care nu a fost prevazuta de Berners-Lee este chatul masiv pe net, convorbirile intre persoane care se aseamana intre ele. Au aparut si s-au dezvoltat afaceri, firme care vand produse si bunuri pe net (Amazon de exemplu) sau altele ca Google sau Facebook care au monopolizat netul oferind masini de cautare de date sau siteuri de socializare extrem de eficiente, atractive si in consecinta larg folosite pe toata planeta.
Ca un revers ele limiteaza diversificarea si inovatia. In paralel cu zilioanele de file de informatie coerenta, folositoare, netul genereaza cantitati imense de spam (maculatura, informatie fara valoare, reclame, etc) pornografie, pedofilie, rasism, fraude si dezinformare voita. Berners-Lee este si azi activ in programe si fundatii care au ca scop perfectionarea si imbunatatirea netului. El cere guvernelor sa fie mai deschise, mai transparente la nevoile popoarelor care astfel se vor implica interactiv in chestiunile majore care le framanta.
Recunoasterea meritelor sale a venit in anul 2004 cand regina Angliei l-a innobilat pentru munca sa de pionierat pe net. Sir Berners-Lee a fost declarat de revista TIME ca fiind unul din cei mai importanti 100 de umani ai secolului XX.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.