Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Melodiile anilor '20-'30-Romania
233 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mia Braia si Petre Alexandru - La fereastra unde doarme
668 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Petre Alexandru - Mi-e dor de acasa
685 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
01:52
  Alexandru Andries
1.521 vizite - 0 comentarii
adaugat de tony
 
  Alexandru Andries - Cea mai frumoasa zi
918 vizite - 0 comentarii
adaugat de gagi
 
  Aurelian Andreescu - Te-ai schimbat / 1972
2.377 vizite - 0 comentarii
adaugat de fane
 
03:04
  Alexandru Tomescu- Elegie
1.186 vizite - 0 comentarii
adaugat de Mariana
 
  Sergiu Cioiu
269 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Anda Calugareanu - O portocala
1.224 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Anda Calugareanu - Cele mai fromoase cantece / 60 min
1.153 vizite - 0 comentarii
adaugat de MARCU
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Muzica >> Oldies
 

 

Petre Alexandru - Ionel Ionelule

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 30.01.2013  Adauga la favorite 1.580 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Petre Alexandru a fost un cunoscut tenor, solist de romante, tangouri si cantece populare, mai ales in perioada interbelica si un respectabil pictor de biserici. Acesta canta si inregistra in cea mai mare parte a timpului in duet cu cantareata si sotia sa Mia Braia.
Si-a inceput cariera ca respectabil pictor de biserici. In ultimul an de studiu la Facultatea de Filologie moderna, in 1936 o cunoaste pe Mia Braia, cu care se si casatoreste, si alaturi de care va trai 14 ani.

Pe vremea aceea, Petre Alexandru era tenorul/solist al Corului „Armonia" din Craiova.

Acestia aveau sa alcatuiasca cel mai frumos duet vocal de la „Cosna", restaurantul din Piata Buzesti.

Evoluasera impreuna si la cinematograful „Marna", apoi la restaurantul Boulevard din centrul Capitalei. Aici, acesta a cantat melodia ce avea sa-l faca cunoscut, Radu mamii Radule.

Tot cu Mia Braia a primit „Premiul discului", pe care era imprimata melodia lui Ion Vasilescu „Nu-ti pare rau cand vezi ca plang".

Lumea il asculta cu placere, dar aplauzele cele mai aprinse, cele mai generoase, au fost atunci cand Petre Alexandru a incalcat protocolul muzicii de local de lux si a cantat, in afara programului, cantece populare.





Cantaretul Petre Alexandru nu a cunoscut granite intre muzica usoara si populara.
In vremea aceea, cantecul cu „foaie verde" sau „mandro, doru-i la fereastra", mai exact cantecul popular, era unul razlet, fiind interpretat numai de tarafurile periferice. Cantaretii la moda nu cantau astfel de melodii.[1]

Nu cantau astfel de cantece nici Jean Moscopol (exceptie facand unele melodii unde acesta se semneaza anonim: Ionica Braileanu), nici Alfred Pagoni, nici Manole Stroici si nici altii, care cladeau temelia tango-ului romamnesc.

Petre Alexandru a cantat melodii populare, deschizand drumul celor ce aveau sa-l urmeze, mai intai Rodica Bujor, si apoi Ioana Radu sau inegalabila Maria Tanase, care a dus cantecul folcloric pe cele mai nebanuite culmi.

In ciuda acestor cauze, repertoriul lui Petre Alexandru a format un gust al audientelor. A cantat melodii precum „Crasmarita din Buzau", „Radu mamii Radule" sau „Doina Oltului

Disc Cristal, 1936
In anul 1936 debuteaza la casa de discuri „Cristal" (astazi Electrecord), cu un tango: Da-mi o gurita, pe care l-a imprimat cu acompaniamentul orchestrei Cristal. In iarna aceluiasi an (ianuarie 1936) Petre Alexandru imprima primele sale melodii populare: Cocosel cu doua creste si Radu mamei Radule sub acompaniamentul orchestrei violonistului Ionel Cristea
In perioada 1936-1939 inregistreaza o serie de discuri la Cristal (redenumit Electrecord in anii '40), unele melodii in duet alaturi de Mia Braia. Este prezent insa foarte mult si la Radio. Deseori era cand crainicul de la radio anunta: „canta Petre Alexandru", spre diferenta de Titi Botez, cantaret de prestigiu, trecut de la trupa lui Nae Leonard, la „Carabusul" lui Tanase, care canta si el melodii populare pe disc, iscalindu-se anonim: Costica Frunza.

Petre Alexandru alaturi de Cristian Vasile, Jean Moscopol, Maria Tanase, Mia Braia, Ion Luican, Gica Petrescu, Titi Botez, Nicu Stoenescu, Zavaidoc, Gion, Dorel Livianu, Ioana Radu sau Rodica Bujor este unul dintre cei mai buni si mai cunoscuti interpreti de muzica interbelica.

In aceasta perioada, a anilor '30-'40, canta cu cele mai bune orchestre ale perioadei: Petrica Motoi, Vasile Julea, Fratii Stanescu, Costica Tandin si cu orchestra de jazz „Cristal" („Electrecord") dirijata de compozitorul Gerd Vilnow.

Impreuna au lansat numeroase melodii ce aveau ca autor pe marele compozitor Gherase Dendrino, si acestia erau duetul permanent al cantecelor lui Ion Vasilescu


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.