Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Larry Flint - Personalitati care au marcat istoria lumii
1.002 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Despre aurul, istoria si spiritualitatea geto-dacilor
597 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Sapte REGI GETO-DACI care au marcat istoria antica
72 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bill Clinton -Personalitati care au marcat istoria lumii
1.420 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dow si Jones – Vrajitorii de pe Wall Street
320 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Imagini rare cu Constantin Brancusi filmat la lucru
1.174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O capitala distrusa in timp de pace
670 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Misterul mortii lui Burebista (Misterele istoriei)
825 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O capitala distrusa in timp de pace
445 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dedublarea personalitatii
884 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Familia Hussein - Personalitati care au marcat istoria

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 29.01.2013  Adauga la favorite 778 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Saddam Hussein s-a nascut in satul Al-Awja, langa Tikrit, intr-o familie de crescatori de oi. Mama lui si-a numit nou-nascutul "Saddam" (ceea ce inseamna "incapatanatul" sau "cel care confrunta" in araba) (صدام). El nu si-a cunoscut niciodata tatal, Hussein 'Abd al-Majid, care a murit sau a disparut la 5 luni inainte ca Saddam sa se nasca. La putin timp, fratele lui Saddam a murit de cancer. Mama lui (Subha Tulfat al-Mussallah) a refuzat sa aiba grija de el. Saddam a fost trimis la unchiul sau, Khairallah Tulfah, pana la varsta de trei ani.

Subha s-a remaritat, iar Saddam a locuit impreuna cu trei dintre fratii sai vitregi. Tatal sau vitreg, Ibrahim al-Hassan, l-a tratat in general destul de rau. Ibrahim era un parinte abuziv si l-a fortat pe tanarul Saddam sa fure.

La 10 ani, Saddam a fugit din familie ca sa locuiasca cu unchiul sau (un musulman sunnit foarte religios) in Bagdad. Indrumat de catre el, Saddam a intrat intr-o scoala secundara nationalista din Bagdad. La 20 ani, in 1957, Saddam s-a alaturat partidului Baas.

Ascensiunea la putere

In 1958 ofiteri din armata condusi de Abdul Karim Qassim l-au rasturnat pe regele Faisal al II-lea. Baasistii s-au opus noului regim, iar in 1959 Saddam a luat parte la incercarea de a-l asasina pe Qassim (acum prim ministru). Saddam a fost ranit la picior, dar a reusit sa fuga in Siria, de unde s-a mutat mai tarziu in Egipt (Qassim l-a condamnat la moarte in contumacie), unde studiaza dreptul la Universitatea din Cairo.

O noua lovitura de stat din 1963 a adus la putere partidul Baas, dar noul regim a fost rasturnat dupa 7-8 luni, fiind distrus de factionalism puternic. Saddam s-a intors in Irak, dar a fost arestat in 1964 de noul regim anti-Baasist al lui Abdul Rahman 'Arif. A evadat in 1967 si a devenit unul din cei mai importanti membri ai partidului.

Consolidarea puterii

In iulie 1968 o alta lovitura de stat a adus partidul Baas la putere, sub generalul Ahmed Hassan al-Bakr. Saddam a fost numit vicepresedinte.

In 1976 Saddam a fost numit comandantul fortelor armate. Foarte repede a devenit centrul regimului, fiind conducatorul de facto al Irakului inainte sa preia puterea formal in 1979. Cu incetul, el si-a consolidat puterea asupra guvernului irakian si al partidului. Cum presedintele al-Bakr era batran si slab si din ce in ce mai mult nu putea sa-si execute obligatiile, Saddam a luat un rol din ce in ce mai mare in guvernul Irakului, atat pe plan extern cat si intern. Tarziu in anii '70, Saddam a iesit nedisputatul conducator de facto al Irakului.

Modernizarea Irakului

Saddam isi consolidase puterea intr-o tara cu tensiuni profunde. Mult inainte de Saddam, Irakul era impartit in linii sociale, etnice, economice si religioase: musulman Sunnit-musulman Siit, Arab-Kurd, sef tribal-negustor orasean, nomad-taran. Deci, o conducere stabila intr-o tara impartita dupa factionalism politic si conflict necesita conditii de viata mai bune. Saddam s-a preocupat personal de modernizarea Irakului, la centrul caruia statea petrolul. Iata cateva din programele sale:
exproprierea companiilor occidentale pe 1 iunie 1972. (nota: odata ce preturile petrolului au crescut in urma crizei din 1973, Saddam a putut sa foloseasca profiturile crescande pentru si mai multe programe de modernizare);
"Campania nationala pentru eradicarea analfabetismului" si campania pentru "Scolarizare obligatorie gratuita in Irak";
initializarea scolarizarii gratuite si spitalizarii gratuite de catre guvern (in mare parte sub recomandarile lui Saddam);
o revolutie in industriile de energie si in servicii publice, in urma carora electricitatea a fost adusa in fiecare oras din Irak;
reforma agricola impartea domeniile detinatorilor de pamant taranilor;
creerea cooperativelor (pentru a preveni ce se intamplase in URSS in perioada stalinista sau in China maoista) pentru antrenarea taranilor necalificati;
dublarea cheltuielilor pentru agricultura intre 1974-1975;
conditii mai bune de viata pentru tarani;

Succesiune

In 1979 al-Bakr a inceput tratative cu Siria (si ea pe atunci sub conducerea partidului Baas) pentru unificare. Presedintele sirian Hafez al-Assad urma sa devina conducator deputat intr-o uniune (ceea ce l-ar fi dus pe Saddam in obscuritate). Dar inainte sa se intample, al-Bakr a demisionat pe 16 iulie 1979. Saddam a asumat formal presedintia. In timpul unei intalniri cu conducatorii partidului Baas pe 22 iulie, Saddam a citit o lista cu membri care credea ca i se opun, care au fost executati.

Saddam Hussein, un conducator secular

Saddam se vedea pe sine drept un revolutionar si modernizator, asemeni lui Nasser. Spre disperarea conservatorilor islamisti, guvernul a dat femeilor drepturi in plus si le-a oferit slujbe in guvern sau industrie. De asemenea Saddam a creat un nou sistem legislativ, facand Irakul singura tara care nu era condusa de legea musulmana (Saria). Saddam a abolit judecatoriile Saria cu exceptia celor pentru rani personale. Totusi, conflicte interne au incetinit programele sale de modernizare, fiind urat de catre siiti si kurzi. Saddam n-a avut de ales: trebuia sa conduca ca un dictator.

Afaceri externe

In afacerile externe, Saddam voia ca Irakul sa aiba un rol major in Orientul Mijlociu. In 1972 Irakul a semnat un pact de ajutor cu URSS, care a trimis arme si sfatuitori. Totusi executiile comunistilor irakieni din 1978 si comertul intensificat cu Occidentul au spart relatiile cu URSS. Saddam a calatorit in Franta in 1976, intalnindu-se cu Jacques Chirac si dezvoltand relatii apropiate cu cercurile conducatoare franceze. Tot el a condus opozitia araba fata de acordurile din Camp David in 1979 (intre Egipt si Israel).

Razboiul contra Iranului

In 1979 sahul Mohammed Reza Pahlavi a fost rasturnat de revolutie, lasand loc unei republici islamice conduse de ayatollahul Ruhollah Khomeini (pronuntat "Ruhola Homeini"). Saddam se temea ca ideile radicale islamice, ostile conducerii seculare, vor creste in influenta in populatia majoritar siita din Irak.

Dar era si dusmanie veche intre Khomeini si Saddam: in 1964 Khomeini fusese exilat din Iran, si se stabilise in orasul sfant siit An Najaf (pronuntat "An Nageaf"). In 1978, Saddam a fost de acord sa-l exileze pe Khomeini (cea mai mare greseala a sa). Dupa revolutie, Khomeini vedea rasturnarea guvernului Saddam o chestiune de maxima importanta.

Pe 22 septembrie 1980 Irak a declarat razboi Iranului. In primii ani, fortele irakiene au facut succese, dar apoi in 1982 s-au retras in Irak, transformand razboiul rapid intr-unul de uzura. Irakul incepe din nou sa castige (fiind sprijinit de SUA sub Ronald Reagan), iar Khomeini in final accepta armistitiu in 1988.

Al doilea razboi din Golf

Saddam s-a trezit dupa razboi cu o datorie de aproximativ 75 miliarde dolari, in mare parte datorata Kuweitului si Americii. Saddam a facut presiuni asupra Kuweit-ului pentru ca acesta din urma sa ierte datoria Irakului catre Kuweit (aprox. 30 miliarde). Saddam mai cerea si diminuarea productiei (Kuwaitul pompa incontinuu petrol din instalatiile sale, tinand pretul mic, dar Irakul vindea petrol scump pentru a-si plati datoria).

Pe 2 august 1990, irakienii au invadat Kuweitul. SUA a construit rapid o coalitie internationala sub egida ONU si a impus embargou asupra Irakului. Pe 16 ianuarie 1991 au inceput bombardamentele asupra Irakului, iar in februarie armata aliata i-a fortat pe irakieni sa se retraga.




Al treilea razboi din Golf

Saddam Hussein primise diverse sanctiuni din partea ONU, una din ele fiind restrictionarea armelor de distrugere in masa din Irak. Saddam Hussein a refuzat sa accepte aceste sanctiuni, oricat de grave ar fi fost consecintele. De aceea, in anul 2003 a inceput cel de al treilea razboi din golf, dintre Irak si o coalitie de tari conduse de SUA.
La data de 20 martie 2003 a inceput invazia coalitiei in Irak, lucru care viola Dreptul International. De aceea in Irak a fost lansata operatiunea "Operation Iraqi Freedom" (pentru eliberarea Irakului). Al treilea razboi din golf a luat sfarsit odata cu capturarea, detronarea si condamnarea la moarte a lui Saddam Hussein.







Saddam Hussein judecat in 2004, la un an dupa ce a fost capturat
Dupa capturarea sa de catre armata americana, caci dictatorul irakian se ascundea intr-o groapa de langa localitatea Ad-Dawr, din apropierea orasului sau natal, Tikrit,[1] Saddam a fost predat tribunalului penal irakian care l-a condamnat pe 5 noiembrie 2006 la moarte iar pe 26 decembrie 2006 verdictul a fost confirmat. Sentinta a fost executata pe 29 decembrie 2006 in timpul noptii prin spanzurare si a pus capat vietii dictatorului irakian.



Saddam trebuia executat pana in zori, deoarece urma o sarbatoare musulmana. De aceea a fost spanzurat la ora 5, ora Romaniei. Calaii spun ca Saddam a murit calm, cu Coranul in mana si inainte sa moara, ultimele sale cuvinte au fost ca irakienii sa fie uniti si sa nu ia contactul cu iranienii. Trupul sau a fost dat familiei, fiind ingropat dupa 24 ore de la executie (asa spune traditia musulmana). A fost inmormantat in satul sau natal Al-Awja, alaturi de fiii sai, ucisi in razboiul din anul 2003.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.