Foca sau Foca, numit cateodata si Eskifoca, este un district in provincia Izmir, situat la 70 km nord-vest de orasul Izmir.
Denumirea Eskifoca (Vechiul Foca) a aparut din dorinta de a evita confuzia cu orasul Yenifoca (Noul Foca), ce se afla in aceeasi regiune, la 23 km spre nord.
Orasul Foca se intinde de-a lungul a doua golfuri, unul mai mare - Kucukdeniz si unul mai mic - Buyukdeniz, in interiorul celui mare, statiunea fiind totodata inconjurata de cateva insule mici.
Calitatea spatiilor de cazare, plajele curate si restaurantele primitoare au facut din Foca o statiune de litoral cautata de turistii aflati in cautarea bronzului perfect si a unei destinatii relaxante. Clima mediteraneeana ofera un ambient placut in timpul verii, cu media temperaturii 26°C in aer si 22°C in apa. Foca este o destinatie faimoasa pentru prezenta focilor Monachus monachus, o specie protejata, de lacare statiunea si-a luat si denumirea. Mai multe zone din districtul Foca se afla sub protectie, datorita frumusetii si valorii florei si faunei, in special intre orasele Foca si Yenifoca.
In trecut, orasul Foca se numea Phokaia si era unul dintre cele 12 orase ioniene, numele sau fiind mentionat de Homer in "Odisee cu stancile sirenelor". Orasul avea doua porturi si o flota puternica, ce calatorea spre Marea Adriatica si Spania, intemeind noi colonii. In secolul VI i.e.n. Phokaia a fost capturat de persi, iar in secolul V a devenit membru al Ligii Deliene. In perioada elena si in timpul lui Alexandru cel Mare importanta orasului a scazut, apoi, in primul secol e.n. a fost distrus de un cutremur. In perioada bizantina is otomana Foca era un o mica localitate de pescari.