Amantul ultimei Imparatese a Chinei
Lover of the Last Empress 1995 Hong Kong
Regizor:
Wai-keung Lau
Genul:
Drama / Western
Imparateasa vaduva Cixi (Tse Hsi, sau Tz'u-hsi, n. 29 noiembrie 1835, Peking – d. 15 noiembrie 1908) a fost una dintre concubinele imparatului Xianfeng, dinastia Qing, si a fost cea mai influenta personalitate de la sfarsitul Chinei imperiale.
Yehe Nara (numele purtat inainte de a deveni imparateasa regenta), s-a nascut la Peking, in cartierul Xisi, aleea Picai, intr-o familie nobila saracita. In 1852, la varsta de doar 16 ani, participa la alegerile pentru o noua concubina la curtea imparatului. Dupa verificarea starii sanatatii, a originii, a educatiei si a compatibilitatii horoscopului cu cel al imparatului, au ramas in competitie doar 60 de candidate din familii nobile manciuriene. Decizia finala asupra castigatoarei postului revine vaduvei ultimului imparat. De data aceasta, castigatoare este Yehe Nara, care este primita la curtea imparatului Xianfeng ca si concubina de gradul 4, pozitie numita Gui Ren (persoana onorata).
La curtea fiului soarelui
Ajunsa la curte, in Orasul Interzis, un fel de azil de batrani compus din sute de concubine batrane si vaduve ale fostilor imparati ( unii s-au casatorit si au murit foarte tineri), isi da seama de greutatea sortii alese. Orice camerista avea mai multe sanse de a avea o viata fericita si implinita decat ea. Ele se puteau casatori, si contra unei sume de bani, puteau parasi curtea si avea copii. In situatia ei insa, daca nu voia sa cada prada intrigilor celorlalte femei, sau ale luptei pentru putere, trebuia sa-si vada soarta ca o provocare si sa se pregateasca pentru un rol plin de responsabilitati la curte. Asadar, a invatat cu harnicie scrierile chineza si manciuriana, iar la academia imparateasca a studiat cu profesori renumiti textele clasice, pictura si poezia. Pe langa toate acestea, a reusit sa creeze si sa intretina relatii bune cu vaduva fostului imparat si cu sotia actualului imparat.
Reuseste sa ajunga concubina favorita a imparatului Xianfeng. In aceasta pozitie are sansa de a observa si invata tainele carmuirii unui imperiu. Xianfeng este impresionat de inteligenta, dorinta de invatare si talentul tinerei concubine pentru politica. Din descrierile istoricilor chinezi reiese ca imparatul si-a scolit eleva in mod intentionat, ca sprijin contra puternicii fractiuni conservatoare „coliba de fier", un grup de confucianisti ultra conservatori, adunti in jurul fratelui sau mai mare, printul Dun. Yehe Nara incepe prin prin simpla sortare a treburilor imparatului. Cand acesta descopera talentul ei pentru politica, ii permite, din ce in ce mai des, sa ia parte la sedintele oficiale. Ea isi face un obicei din a citi rapoartele venite din provincie si a le discuta mai apoi cu imparatul. Printii conservatori, ministri si functionarii sunt indignati de faptul ca o femeie se amesteca in treburile lor. Intelegem mai usor indignarea lor daca luam in vedere o zicala care circula la acea vreme: „O femeie se pricepe la fel de bine la politica, precum o gaina la cantat".
Pe cand se trezesc barbatii de la curte si incep sa-i arate locul concubinei de gradul 4, imparatul se hotaraste sa o ridice pe Gui Ren la gradul de Bin, concubina de gradul 3, pentru a arata cat de mult ii apreciaza sfatul. La scurt timp se va anunta public faptul ca Yehe Nara este insarcinata - probabil acesta este si adevaratul motiv al promovarii sale.
Marele triumf vine insa pe 27 aprilie 1856 - Yehe Nara da nastere singurului fiu al imparatului.
Renumele istoric
Cixi a ramas in istorie ca si o persoana cruda, ambitioasa si brutala. Fara indoiala a fost foarte iscusita in lupta pentru putere si lipsita de scrupule cand era vorba de propriile interese. Totodata a dat dovada de mult curaj prin interventia ei pe langa imparatul aflat pe patul de moarte pentru impunerea fiului lor comun ca urmas la tron, sub regenta ei si a sotiei imparatului, dejucand intrigile celorlati nobili mandchurieni si ale eunucilor.
Fara aceste calitati cu siguranta nu ar fi reusit sa ajunga si sa se mentina la putere. Pe de alta parte, multe dintre hotararile ei trebuie privite din perspectiva luptei pentru putere a printilor mandchurieni din spatele culiselor curtii, permanenta autoritate a imparatului si a manciurienilor asupra poporului chinez si interventia straina de subminare a puterii. A avut succes in ceea ce priveste integrarea manciurienilor si a mongolilor in stat, precum si la inabusirea revoltelor populare.
Ce nu i-a reusit, si a dus la caderea Chinei imperiale, a fost stavilirea amestecului puterilor straine europene. In ochii poporului chinez, Cixi, sau vaduva imparatului, cum a mai fost numita, a fost foarte populara si bine vazuta.
Imaginea de femeie cruda, insetata de putere, si cu inclinatii sexuale perverse a fost creata si sprijinita in special de propaganda britanica. In special George Morrison, corespondentul britanic de la Peking a ziarului Londoner Times a descris-o pe Cixi ca un monstru si asasin misel.
Zeci de ani mai tarziu, s-a dovedit ca atat sursele autentice provenind de la „intimi ai curtii chineze" cat si relatarile sale personale erau mai mult fantezii izvorate din asteptarile britanicilor puritani. Deasemenea, Edmund Backhouse, care a scris o biografie a imparatesei impreuna cu J.O.P. Bland imediat dupa moartea acesteia, mentionand printre surse jurnalul sefului curtii, Jing Shan, se dovedeste a fi un agent secret aflat in serviciul coroanei britanice, iar jurnalul un fals.
Distributie:
Tony Leung Ka Fai - Prince Kung
Rongguang Yu - Hsien-Feng
Feng Ku - Su Shun
Valerie Chow - Queen
Shun Lau - Courtier
Chingmy Yau - Hui Yu-Lan