Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  15 Biserici si Manastiri In care Il vei Intalni pe Dumne
244 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Hurezi
1.123 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Vovidenia
596 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Xuan Kong, China
1.147 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Ialomitei
164 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Melk
809 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Afteia jud Alba
576 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Probota
1.325 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Dragomirna jud Suceava
581 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
01:05
  Manastirea Rila
2.375 vizite - 0 comentarii
adaugat de maria
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Manastirea Slatina

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 17.12.2012  Adauga la favorite 861 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Construita de domnitorul Alexandru Lapusneanu
in Slatina, judetul Suceava intre anii 1554-1561
Biserica „Schimbarea la fata" este plasata in centrul asezarii monahale. A fost modelata dupa Manastirea Probota, dar dimensiunile sale au fost marite, fiind cea mai mare biserica din Moldova pana la sfarsitul secolului al XVIII-lea.



Biserica este adapostita intre trei dealuri, la aproape 30 km nord-vest de Falticeni, in mijlocul unei provincii linistite.
Cronicarul Eftimie a scris ca in 1554 printul Alexandru Lapusneanu “left Suceava for River Suha, in order to investigate and find a place for the monastery. (…) The Prince saw the place and was very glad and liked it very much and paid homage to God and gave name to the Monastery of Slatina and appointed the first superior, Iacob, also named Molodet".


Biserica „Schimbarea la fata" urmeaza forma bisericilor moldovene timpurii, dar este mai simpla: nu exista abside rotunde pe fatadele sudica si nordica.

La cativa ani dupa moartea lui Alexandru Lapusneanu, manastirea a fost din nou jefuita. Biserica a fost din nou reparata iar staretul Nil a asezat, in numele lui Lapusneanu, o inscriptie comemorativa postuma, deasupra intrarii in edificiu.
Ca modele, au fost folosite inscriptiile de la manastirile Probota si Putna. Inscriptia suna astfel: “With the Father’s will, the Son’s help and the Holy Spirit’s blessing, I, the slave of God, the deceased believer Prince Alexandru with my wife Princess Ruxandra and children given by God: Bogdan, Ioan, Petru and Constantin, started building this edifice dedicated to the Transfiguration of Our Lord, in the year 7069 (1561)".




Asezamantul monahal este neregulat, avand in vedere ca linia peretelui estic este intrerupta in turnul portii, care a fost construit in 1834. Deasupra intrarii in bolta se afla o capela dedicata Sfintilor Nicolae si Spiridon, pictati in stil bizantin. O pasarela in dreptul peretelui sudic sugereaza faptul ca peretii inalti au fost construiti pentru a apara manastirea de jefuitori.
In fiecare colt al asezamantului monahal este un turn masiv, dar turnul din nord-vest este mult mai inalt decat celelalte. Acesta este clopotnita, unde doua mari clopote din 1830 sunt pastrate.


Formele catapetesmei, un neobisnuit perete intre naos si altar, semanand cu o absida cu trei fete.

La inceput, biserica a avut cinci camere, altar, naos, camera mormintelor, pronaos si exonartex, dar camera mormintelor a fost demolata in 1828. Spre deosebire de Probota, absidele bisericii nu sunt vizibile in exterior, dar ele sunt croite pe intinderea peretelui. Sunt noua stalpi, doi spre fatada vestica, trei spre nordul si sudul fatadei si unul spre absida estica, dar acestia par mai mult decorativi decat functionali.
Fatadele sunt tencuite, varuite si decorate cu firide. In fatada sudica a bisericii se afla mormantul egumenului Nil, care a asezat inscriptia comemorativa de pe peretele bisericii. La vest, pe plinta exonartexului se afla mormantul unui calugar necunoscut.
Intrarea in biserica se face prin doua usi, una spre fatada sudica si alta spre cea nordica.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.