Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Scarlet Pimpernel (UK 1982) Istoric,Drama / Part 1/8
1.796 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Scarlet Pimpernel (UK 1982) Istoric,Drama / Part 2/8
995 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Scarlet Pimpernel (UK 1982) Istoric,Drama / Part 5/8
982 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Scarlet Pimpernel (UK 1982) Istoric,Drama / Part 4/8
928 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Scarlet Pimpernel (UK 1982) Istoric,Drama / Part 8/8
919 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Scarlet Pimpernel (UK 1982) Istoric,Drama / Part 3/8
916 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Scarlet Pimpernel (UK 1982) Istoric,Drama / Part 7/8
846 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Scarlet Pimpernel (UK 1982) Istoric,Drama / Part 6/8
795 vizite - 0 comentarii
adaugat de corul
 
  Attila - Supranumit flagelul lui Dumnezeu
550 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  LIDO DE PARIS (2011) / Part
1.334 vizite - 0 comentarii
adaugat de info
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

In cautarea lui Shakespeare / Datoria poetilor / Part 3

 
 
 
 
 
Adaugat de zaharia 19.11.2012  Adauga la favorite 899 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
In Search of Shakespeare - Part 3 - The Duty Of Poets (2004)


In cautarea lui Shakespeare este o serie de documentare BBC prezentate de Wood Michael, despre viata lui William Shakespeare ", acoperita de mister.

Seria este formata din patru episoade care exploreaza viata si opera celui mai mare si celui mai faimos scriitor William Shakespeare

.Primul episod "Timpul revolutieiei" prezinta viata lui Shakespeare in primii ani ai domniei Reginei Elizabeth, si inceputul "Revolutiei Culturale" .

Al doilea episod "Anii pierduti", se ocupa de zece ani din viata lui Shakespeare -intre varstele de 18 si 28 si explica modul in care Shakespeare a devenit un scriitor cu glorie in Londra.

Al treilea episod "Datoria poetilor" descrie ascensiunea lui Shakespeare de la faima si avere in Londra elisabetana , si dezastrele sale in viata si dragoste


William Shakespeare (n. 23 aprilie 1564[1] - d. 23 aprilie 1616) a fost un dramaturg si poet englez, considerat cel mai mare scriitor al literaturii de limba engleza. El este adesea numit poet national al Angliei si “Poet din Avon" (“Bard of Avon") sau "Lebada de pe Avon" ("The Swan of Avon").


Lucrarile sale au supravietuit, incluzand si unele realizate ]n colaborare, opera sa fiind alcatita din aproape 38 de piese de teatru, 154 de sonete, 2 lungi poeme narative, precum si alte multe poezii. Piesele lui de teatru au fost traduse in aproape fiecare limba vorbita si sunt jucate mai des decat cele ale oricarui alt dramaturg.

Multe dintre piesele sale au fost montate pe scena teatrului Globe, unul din cele mai populare ale epocii Elisabetane, a carui deviza era "Totus mundus agit histrionem", reluata in “Cum va place“ sub forma metaforei lumii ca scena de teatru: "All the world's a stage, And all the men and women merely players: They have their exits and their entrances". "Lumea intreaga este o scena iar barbatii si femeile sunt actorii ei, ei intra si ies pe rind din ea".

Rivalul cel mai important al lui Shakespeare din epoca a fost un alt redutabil dramaturg, Christopher Marlowe, fiind ucis intr-o carciuma, in urma unui conflict iscat din senin. William Shakespeare a ramas astfel dramaturgul cel mai jucat si mai respectat, inclusiv de catre regina Elisabeta. Recent, un celebru dramaturg englez contemporan, Tom Stoppard, a realizat scenariul filmului Shakespeare in love, propunind o varianta destul de controversata, prin care sustine idee ca moartea lui Marlowe ar fi fost provocata de rivalitatea cu colegul sau, Shakespeare, fapt neconfirmat de istoricii literari englezi.

Unii cred ca Christophore Marlowe ar fi scris chiar o parte dintre piesele marelui Will, datorita faptului ca "Lebada de pe Avon" ar fi provenit dintr-o patura sociala destul de umila si nu ar fi posedat educatia necesara pentru a scrie aceste piese sau sonete, dar este vorba din nou de o teorie hazardata.




Date biografice

1.Tineretea

William Shakespeare a fost fiul lui John Shakespeare, un negustor de manusi de succes si un membru al consiliului municipal, originar din Snitterfield, si al lui Mary Arden, fiica unui prosper fermier. El s-a nascut in Stratford-upon-Avon si a fost botezat acolo la 26 aprilie 1564. Ziua sa de nastere adevarata ramane nestiuta, dar e atribuita zilei de 23 aprilie, Ziua Sfantului George (St. George's Day). El a fost al treilea copil din opt si fiul care a supravietuit cel mai mult.

Cu toate ca nu exista date certe despre prima sa perioada de viata, cei mai multi biografi sunt de acord ca Shakespeare a fost probabil educat la Noua Scoala King (King’s New School) in Stratford, o scoala liber privilegiata in 1553, cam la sfert de mila de casa sa. Invatamantul liceal a variat calitativ pe durata erei elisabetane, dar planul de invatamant a fost dictat de lege in intreaga Anglie si scoala ar fi asigurat o educatie intensa in gramatica latina si in studiul limbilor clasice.

La varsta de 18 ani, Shakespeare s-a casatorit cu Anne Hathaway in varsta de 26 de ani. Curtea consistoriala a Diocezei de Worcester („Diocese of Worcester") a emis certificatul de casatorie la 27 noiembrie 1582. Ceremonia pare sa fi fost aranjata in multa pripa, daca la sase luni dupa casatorie, Anne a dat nastere unei fete, Susanna, botezata pe 26 mai 1583. Gemenii, baiatul Hamnet si fata Judith, s-au nascut aproape doi ani mai tarziu si au fost botezati la 2 februarie 1585. Hamnet a murit din cauze necunoscute la varsta de 11 ani si a fost ingropat la 11 august 1596.

Dupa nasterea gemenilor, Shakespeare a lasat putine urme istorice ]n documentele vremii, pana cand este mentionat ca face parte din "lumea teatrala" a Londrei in 1592, iar oamenii de stiinta se refera la perioada cuprinsa intre 1585 si 1592 ca „anii pierduti" ai lui Shakespeare. Biografii, in incercarea de a tine seama de aceasta perioada, au adus la cunostinta multe povesti nesigure. Nicholas Rowe, primul biograf al lui Shakespeare, a povestit o legenda a Stratford-ului in care Shakespeare dispare din oras ca sa scape de acuzarea braconajului de cerb. O alta poveste din secolul al 18-lea il are tot pe Shakespeare, care a inceput cariera teatrala avand grija de caii patronilor de teatru din Londra. John Aubrey ne informeaza ca Shakespeare a fost un invatator provincial. Multi oameni de stiinta ai secolului al 20-lea au sugerat ca dramaturgul poate a fost angajat ca invatator de Alexander Hoghton din Lancashire, un proprietar de pamanturi catolic care a numit un oarecare „William Shakeshafte" in testamentul sau.


2.Londra si cariera teatrala

Nu se stie exact cand a inceput Shakespeare sa scrie, dar aluziile contemporane si recordurile de performanta arata ca mai multe dintre piesele sale au fost montate pe scena la Londra doar dupa 1592. El a fost suficient de bine cunoscut la Londra, att cat sa fie atacat de dramaturgul Robert Greene.

3.Ultimii ani si moartea

Rowe a fost primul biograf care nu a luat in considerare legenda ca Shakespeare s-a retras la Stratford cu putini ani inainte sa moara, dar retragerea de la toata munca a fost neobisnuita la acel timp, iar Shakespeare a continuat sa viziteze Londra. In 1642, el a fost chemat ca martor la Curtea de Instanta privind acordul casatoriei fiicei lui Mountjoy, Mary.

Dupa 1606-1607, Shakespeare a scris putine piese de teatru si nici una nu ii mai este atribuita dupa 1613. Ultimele trei piese ale sale au fost colaborari, probabil cu John Fletcher, care i-a succedat ca dramaturg pentru "Oamenii regelui".

Shakespeare a murit la 23 aprilie 1616. Susanna s-a casatorit cu un medic, John Hall, in 1607, iar Judith s-a casatorit cu Thomas Quiney, un podgorean, cu doua luni inainte de moartea lui Shakespeare.


SURSA:

http://ro.wikipedia.org/wiki/William_Shakespeare


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.