Unul dintre cele mai folosite produse cosmetice din intreaga lume si care este nelipsit din posetele doamnelor si domnisoarelor, rujul are o istorie cat se intinde pe 5.000 de ani. Afla zece lucruri despre acesta
Cea mai veche forma de ruj dateaza de acum cinci mii de ani si au fost localizate la trei sute de kilometri de Babilon, in regiunea Ur.
In Grecia Antica rujul era folosit de prostituate, fiind interzis celorlalte femei. Culorile erau de origine vegetala.
In Egiptul Antic pigmentul rujului era henna si rosu-carmin.
In Evul Mediu rujul si fardurile sunt considerate o manifestare a Satanei si o sfidare a chipului divin, natural, fiind astfel interzise.
In Renastere rujul transforma forma buzelor conform preceptolor conform carora gura trebuia sa fie mica si cu buze de grosime medie, iar la deschiderea ei sa nu se zareasca mai mult de sase dinti.
Rujul Elisabetei I a Angliei este conceput dintr-un amestec de rosu-carmin, cosenila, guma arabia, albus si lapte de smochin.
In 1770 Parlamentul britanic aproba o lege prin care se stabileste ca femeile gasite vinovate de a fi sedus un barbat prin intermediul folosirii produselor cosmetice, convingandu-l sa le ia de sotii, trebuiau sa fie judecate pentru vrajitorie.
In Baroc rujul este din nou folosit la curte, alaturi de perucile mari, inalte. Mai mult, rujul este folosit acum in exces pe buze.
La sfarsitul secolului al XIX-lea New York Board of Health ia in considerare excluderea de pe piata a rujului pentru pericolul pe care il constituiau ingridiente ca: plumb, mercur, arsenic sau cinabru.
In 1915 apare primul ruj in etui metalic, ceea ce transforma produsul intr-unul de larg consum