Produs cosmetic care serveste drept baza de machiaj, imbunatateste culoarea pielii, ascunde imperfectiunile mici (denivelarile, pistruii s.a.), protejeaza pielea de schimbarile temperaturilor, vant si ploaie.
Compozitia de baza a fondurilor de ten moderne o constituie pigmentii si uleiurile cu silicon, fiind in mare parte o combinatie intre crema de fata si pudra.
Culorile pot fi identificate dupa nume, numar, litera sau orice combinatie intre ele. Multe companii isi clasifica nuantele in: calde, neutre sau reci.
Principala caracteristica a fondurilor de ten sub forma de crema este puterea de acoperire, mai ridicata comparativ cu cea a fondurilor lichide. Acestea permit acoperirea eficienta a cicatricelor, pistruilor, porilor deschisi si altor imperfectiuni. Inconvenientul este ca pot incarca destul de mult tenul, si prin urmare, efectul nu este unul foarte natural.
Fondurile de ten fluide se potrivesc, in general, oricarui tip de ten. Se va tine cont, insa, de baza pe care sunt alcatuite. Unele au la baza apa, in timp ce altele contin uleiuri. Persoanele cu tenul uscat le vor alege pe cele pe baza de uleiuri, acestea avand o capacitate mai mare de a hidrata pielea, in comparatie cu cele pe baza de apa. Singurul inconvenient este aspectul usor stalucitor, care poate fi corectat cu ajutorul pudrei. Aplicarea se face cu varfurile degetelor, textura fluida permitand aplicarea unui strat foarte subtire, deci rezultatul va fi un aspect natural.
Fondul de ten spuma, o noutate in domeniul produselor de make-up, se remarca prin textura aerata, care permite aplicarea usoara, in strat foarte subtire.
Aplicarea:
Alege o gama de fond de ten potrivita pentru tenul tau si aplica pe fata, pe linia maxilarului, trei nuante care ti se par apropiate de nuanta naturala a pielii. Nu incerca fondul de ten sub forma unei pete. Aplica o cantitate mica de fond de ten si intinde-l usor, lasand intre cele 3 nuante o delimitare. Ideal ar fi ca intre nuanta fondului de ten si cea a pielii sa nu fie nici o diferenta.
Fondul de ten imbunatateste aspectul tenului si ii ofera luminozitate. Daca este bine ales poate transforma in cateva minute o fata obosita intr-una luminoasa, plina de viata.
Putem aplica fondul de ten prin trei metode:
• cu ajutorul pensulei - se utilizeaza in special pentru fondul de ten fluid;
• cu un burete special, pentru fondul de ten compact sau 3 in 1. Pentru o acoperire mai buna, se poate umezi buretelul;
• cu degetele, care faciliteaza aplicarea fondului de ten fluid, deoarece acesta se incalzeste la temperatura corpului, se aplica mai usor si se obtine o finisare naturala.
Atentie!
*Avantajele folosirii unui fond de ten constau in faptul ca acesta protejeaza tenul de factorii nocivi care se afla in atmosfera: praf si raze ultraviolete.
*"Masca" de fond de ten se poate evita daca alegi cu atentie nuanta si daca aplici produsul in cantitati rezonabile. Daca ai un ten cu probleme, nu incerca sa le acoperi cu 2-3 straturi de fond de ten. Acestea nu vor face altceva decat sa astupe porii, impiedicand tenul sa respire. In plus, fata ta va arata destul de ciudat. Solutia este sa folosesti un fond de ten cu putere mare de acoperire, iar inaintea acestuia sa aplici un corector.
*O alta greseala este aplicarea fondului de ten mult mai inchis decat nuanta pielii si intinderea acestuia pe gat si chiar pe decolteu. Rezultatul va fi o masca pe fata si multe bluze patate de fond de ten si nicidecum efectul de piele bronzata.
*Fondul de ten – cel al carui continut este pe baza de ulei are un termen de valabilitate de pana la 18 luni, in timp ce fondul de ten pe baza de apa este valabil doar 12 luni.