Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ta'if - Mecca din Arabia Saudita
625 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mada'in Saleh -Arabia Saudita.
871 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dammam Arabia Saudita
850 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mada-in Saleh, Arabia Saudita
648 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fascinantele umbrele din Arabia Saudita
905 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Khobar-Arabia Saudita
645 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tabuk-Arabia Saudita
1.143 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea moschee din Abu Dhabi
1.018 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Marea Rosie partea I
114 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Masivul de sare Khewra (Pakistan)
907 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Mecca-Arabia Saudita

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 25.10.2012  Adauga la favorite 1.268 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Mecca sau Mekka este un oras cu peste un milion de locuitori, situat in vestul Arabiei Saudite, la o departare de 80 de kilometri de Marea Rosie. Este capitala Provinciei Mecca din regiunea Hedschas, situata pe un platou.

Mecca este asezat intr-un tinut arid, dar ramane totusi un oras tipic al Orientului Mijlociu, cu cladiri si hoteluri cu multe etaje si cu populatie cosmopolita. In perioada pelerinajului - hadji - aproape un milion de vizitatori din Europa si din intreaga lume invadeaza orasul.
Cunoscut musulmanilor drept Umm al Qura (mama oraselor) Mecca este cel mai venerat loc din lumea islamica. Aici s-a nascut profetul Mahomed (570-632), trimisul Domnului si fondatorul credintei musulmane. Aici se afla in incinta Marii Moschei a orasului, cel mai venerat sanctuar musulman, Kaaba. Orasul este locul obligatoriu de pelerinaj al musulmanilor care sosesc aici anual, intr-un numar de milioane.

Mecca inca din vechime devine un centru comercial important, avand o asezare geografica favorabila la incrucisarea drumurilor caravanelor din Arabia.
Kaaba, este o cladire de forma cubulara fara ferestre situat in curtea moscheii principale cladita in cinstea profetului Abraham, fiind inaintea islamului deja un centru sfant religios.

Aceasta cladire in forma de cub, imbracata in panza neagra, cu o fasie brodata in fir de aur si argint cu versete sacre, a fost initial construita ca o reproducere a unui prototip ceresc. Ea era sacra pentru locuitorii din Mecca inca inainte de epoca Profetului, iar de la nasterea credintei islamice, in secolul al VII-lea, a devenit centrul asa-numitului hadji, in prezent cel mai important pelerinaj anual din lume. Unul din cei "cinci stalpi ai credintei" - hagialac dureaza mai multe zile, in care pelerinii trebuie sa indeplineasca mai multe ritualuri in Mecca si in locuri sacre din imprejurimi.
Acest ansamblu de cladiri sunt situate in centrul orasului si alcatuiesc telul pelerinajului, in coltul sud estic a cladirii Kaaba se afla o piatra neagra sfanta, probabil un meteorit, despre care se spune ca a fost adus de ingerul Gavriil profetului Abraham.

Pentru toti hadjii, cum sunt numiti pelerinii, Marea Moschee, cu enorma curte de marmura, marginita de galerii etajate cu coloane, este "punctul fix al lumii rotitoare". Cladirea pare tintuita de pamant cu cate o pereche de minarete la fiecare din cele patru colturi, iar in mijlocul ei, Kaaba este centrul in jurul caruia graviteaza totul.
Pana la epoca Profetuluui, asa-numita "varsta a ignorantei", Mecca era un oras-oaza pe ruta comerciala a caravanelor, care lega tinuturile mediteraneene din nord cu sudul Arabiei, Estul Africii si sudul Asiei. Triburile arabe se inchinau unor elemente ale naturii, precum copaci sau stanci si aveau numerosi zei. In Kaaba si de jur imprejur se aflau idoli pagani, astfel incat templul era centrul de pelerinaj din zona.

Profetul s-a nascut intr-o familie instarita, dar nu a primit nici un fel de educatie institutionalizata. La 25 de ani s-a casatorit cu Khadija ale carei caravane le administra. Marea schimbare din viata lui s-a produs 15 ani mai tarziu, la varsta de 40 de ani. Pe cand se afla la o pestera de pe muntele Kira pentru a medita, el a avut o viziune in care ingerul Gabriel i-a spus sa se roage. A fost prima din mai multe revelatii pe care Mahomed le-a avut pana la moartea sa. Acestea au fost adunate in Cartea Sfanta, Coran, care este fundamentul Islamului.
Din timpul profetului Mohamed, Mekka a fost de mai multe ori asediata, astfel in secolul XIII egiptenii ocupa orasul, iar din anul 1517 Mekka apartine Imperiului Osman in acelasi timp si sub regimul califilor, in aceasta perioada Kaaba a fost extinsa.

Marele seic Hussein ibn Ali, care mai tarziu devine regele din Hedscha, reuseste in anul 1916 sa elibereze Mecca de osmani (turci) si pretinde titlul de calif. In anul 1924 ocupa Abd-al-Aziz ibn Saud, sultanul din Nadschd, Mecca in timpul lui devine orasul un centru religios importat al islamului.
Mecca este situat intr-un bazin incercuit de doua lanturi muntoase, partea mai joasa a orasului ce inconjoara Kaaba se afla in nord.

Mecca apare ca asezare probabil la inceput ca loc de popas al caravanelor comerciale, devenind inca inainte de perioada islamului un loc de pelerinaj, fiind din un loc de incrucisare a drumurilor comerciale.



Orice musulman este dator sa mearga la Mecca cel putin o data in viata. Pelerinajul, cunoscut sub numele de Hajj, are loc in fiecare an, intre ziua a 8-a si a 13-a, din luna a 12-a a calendarului islamic. Inainte de a pleca intr-un astfel de pelerinaj, fiecare persoana trebuie sa isi repare toate greselile si sa isi plateasca toate datoriile. Dupa acest pelerinaj, barbatul primeste numele de Hagi.

In prima zi a pelerinajului, a opta a lunii respective, pelerinii inconjoara de sapte ori Kaaba, in sensul acelor de ceasornic. Daca reusesc, saruta Piatra Neagra din coltul de sud-est a templului. Insa in multimea de oameni care se imbulzesc, putini ajung sa sarute piatra, astfel incat un gest catre ea este suficient.


In urmatoarele zile pelerinii pot merge in alte locuri sacre din zona: Arafat - locul unde musulmanii considera ca Adam si Eva au cazut dupa ce au fost alungati din Rai, At Mina - locul unde Profetul Mohamed a tinut ultimul sau cuvant, Muntele Milei - loc de rugaciune.

Etapa finala a unui hagialac este "sarbatoarea sacrificiului" in cadrul careia un animal (oaie, capra, vaca sau camila) este sacrificat in amintirea berbecului jertfit de Avraam in locul fiului sau. In final, in ultima zi, pelerinii se intorc la Kaaba.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.