Charlotte este orasul cel mai mare al statului american Carolina de Nord si al 20-lea ca populatie din Statele Unite, fiind situat in comitatul Mecklenburg. Are o suprafata de 629 km² (din care 0,6 km² sunt acoperiti de apa) si o populatie de 651.101 locuitori (conform unei estimari din 2005), cu o densitate de 861,9 loc./km² (potrivit recensamantului american din 2000). Orasul a fost fondat in secolul al XVIII-lea, si incorporat la 20 mai 1755, desi aceasta data este disputata.
Zona metropolitana a orasului Charlotte avea o populatie estimata in 2006 de 1.594.799. Conform unei alte estimari, din 2005, aglomeratia urbana Charlotte-Gastonia-Salisbury avea o populatie estimata la 2.120.745 de locuitori. Orasul este centrul unei regiuni cu una dintre cele mai rapide cresteri metropolitane din Statele Unite, cu un aflux de peste 20.000 de noi veniti pentru fiecare an al decadei trecute.
Charlotte este sediul comitatului Mecklenburg, fiind localizat in partea centrala de sud a statului, langa granita cu statul Carolina de Sud. Denumit in mod afectionat Orasul Reginei (conform originalului, The Queen City, precum Cincinnati), Charlotte a fost denumit in cinstea Reginei Charlotte (Queen Charlotte), sotia regelui George al III-lea al Angliei. Dupa ce britanici au fost literalmente "aruncati" afara din oras, de opozitia extrem de ferma a cetatenilor sai in timpul Revolutiei americane, Generalul Cornwallis a scris despre Charlotte ca a fost "un cuib de viespi ai rebeliunii" (conform originalului, "a hornet's nest of rebellion." Un rezident al orasului Charlotte este denumit un Charlottean (shar-la-tee'-uhn).
In suburbiile orasului Charlotte se afla circuitul Charlotte Motor Speedway.