Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Zona turistica Montpesa
186 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gdansk, orasul vechi,Polonia
82 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Winterthur-Elvetia
1.729 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Orasul subteran din Capadocia - Turcia
1.352 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  FILM DOCUMENTAR "PANCIU TURISTIC"
173 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Walnut, California
1.081 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Dalat-Vietnam
57 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Tulcea
1.361 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  De Witt, Arkansas
442 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Donegal-Irlanda
25 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Orasul Zalau

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 15.10.2012  Adauga la favorite 481 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Istoria prezentei umane pe teritoriul judetului se pierde in negura vremurilor. Cel mai vechi tezaur de aur masiv din Romania a fost descoperit in judetul Salaj, la Moigrad. Cantareste 780 grame, dateaza din perioada Neoliticului si intruchipeaza idoli antropomorfi, simboluri ale fertilitatii. Vestigiile dacice sunt raspandinte in aproape intregul judet. Tot in judet au fost descoperite 14 tezaure de monede si podoabe dacice din argint, iar prin Salaj trecea vechea artera comerciala cunoscuta sub numele de "Drumul sarii", pe care sarea pleca din interiorul Transilvaniei spre Europa Centrala. O importanta asezare dacica este cea de la Moigrad (Porolissum), situata pe Magura Moigradului, asezare pomenita de Ptolemeu in lucrarea sa "Geografia".

Dupa cucerirea romana si organizarea provinciei Dacia, strategii militari romani au trasat pe muntele Meses frontiera nord-estica a Imperiului Roman. Acest "limes" delimita teritoriile provinciei Dacia de zona ramasa neocupata, cea a dacilor liberi. Demne de remarcat sunt castrele romane de la Buciumi, Romita (Certinae), Tihau, Sutoru (Optatiana) si de la Romanasi (Largina).

Cronicile bizantine si cronica Gesta Hungarorum a lui Anonymus fac primele mentiuni despre romanii din aceste locuri, despre formele lor de organizare (voievodatele lui Gelu si Menumorut), precum si despre prima atestare documentara a localitatii Zalau (Ziloc).

In epoca medievala, prin Salaj treceau unele dintre cele mai importante drumuri comerciale care legau centrul Transilvaniei de vestul Europei: drumul sarii si al negustorilor. Aici s-au ridicat primele fortificatii medievale pentru apararea Transilvaniei.

In lupta pentru independenta si unitate nationala, purtata de romani in epoca moderna, Salajul a avut reprezentanti de frunte din randul carora se remarca personalitati ca Simion Barnutiu, Alexandru Papiu Ilarian, Gheorghe Pop de Basesti, Iuliu Maniu si multi altii.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.