Husele sau tapiteria pieselor de mobilier reprezinta un adevarat element de atractie pentru orice incapere. Daca dai dovada de inspiratie in alegerea lor iti vei accesoriza locuinta cu valoroase articole de design.
Dar achizitionarea tapiteriei de calitate nu este suficienta pentru o imagine fabuloasa. Materialul trebuie intretinut permanent. Depinde de tine cat timp ramane curat, proaspat si impecabil.
Urmeaza sfaturile de mai jos pentru a-ti pastra tapiteria intr-o stare excelenta intregul an.
Pasul 1 – masuri de prevenire
Folosirea aspiratorului nu este o actiune indreptata doar catre podea. Accesoriile atasate aparatului pot prelungi viata materialelor din casa, daca le folosesti corect. Saptamanal aspira husele cu ajutorul dispozitivelor concepute pentru asa ceva.
O data pe luna scoate afara salteaua si pernele si bate-le cu mana. In acest fel impiedici instalarea prafului in fibre. Cand le asezi la loc, roteste-le si intoarce-le pentru a asigura o uzare echilibrata.
Daca ai puterea sa rezisti unor tentatii normale (animale de companie care se urca pe canapea sau pe fotolii, folosirea mancarurilor si a bauturilor in camera) nu vei intampina griji pe parcursul vietii tapiteriei.
Pasul 2 – primul ajutor pentru pete
Regula de baza pentru a stopa dezvoltarea unei pete este sa te ocupi de ea inainte ca lichidul sa se raspandeasca. Foloseste un prosop sau o carpa alba curata care poate sa absoarba solutia. Nu freca materialul patat (vei obtine o pata si mai mare), ci tamponeaza locul cu pricina dinspre exterior spre centru.
Daca tamponarea materialului nu si-a facut efectul, este momentul sa apelezi la solutiile de curatat. Nu uita ca petele grase, uleioase se pot scoate folosind doar produse uscate.
Inainte sa aplici solutia pe pata, testeaza efectele ei pe un loc ascuns al tapiteriei. Verifica daca sunt afectate culorile materialului.
Nu incarca materialul cu prea multa solutie lichida. Chiar daca reusesti indepartarea petei, vei imbiba husa si salteaua cu lichid si vei crea un mediu propice dezvoltarii mucegaiului si bacteriilor – mult mai periculoase decat o simpla pata.
Nu incerca sa grabesti procesul de uscare a petei folosind un uscator de par – caldura doar fixeaza pata.
Pasul 3 – curatarea profunda
O data pe an angajeaza specialisti pentru un tratament in profunzime al tapiteriei.
Daca invelitorile/husele pot fi indepartate si spalate, este indicat sa le intorci pe dos inainte de a le introduce in masina de spalat, pentru a proteja culorile. Nu folosi apa fierbinte, ci mai degraba spre rece. Nu usca husele in masina, ci in aer liber.
Du la curatatorie toate husele, nu doar pe cele patate. Astfel eviti o nepotrivire ulterioara a culorilor.