Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Regele Ferdinand al Romaniei si Regina Maria 1919
2.010 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Maria, regina noastra - un film de Marian Baciu
2.655 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Regina Ana a Romaniei - Emisiunea Profesionistii
1.405 vizite - 0 comentarii
adaugat de calea
 
  Regina Maria a Romaniei
1.527 vizite - 0 comentarii
adaugat de escortgu
 
  Regina Maria a Romaniei
2.214 vizite - 0 comentarii
adaugat de haga
 
  Amelie de Orleans - Regina Portugaliei
1.545 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Regina Maria
1.931 vizite - 0 comentarii
adaugat de Iulia Andrei
 
  Castelul de la Balcic si Regina Maria
2.036 vizite - 1 comentarii
adaugat de haga
 
  Vizita Reginei Maria a Romaniei in USA - 1926
1.765 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Regina Maria a Rumaniei - Pasiunea pentru frumos
1.531 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Regina Maria a Romaniei - Princess Marie of Edinburgh

 
 
 
 
 
Adaugat de silvia 06.09.2012  Adauga la favorite 1.695 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Princess Marie of Edinburgh / Regina Maria a Romaniei

Majestatea Sa Maria, Regina a Romaniei, Principesa a Romaniei, Principesa de Edinburg si de Saxa Coburg si Gotha, nascuta Marie Alexandra Victoria, din Casa de Saxa-Coburg si Gotha (n. 29 octombrie 1875, Eastwell Park, Kent, Anglia — d. 18 iulie 1938, Sinaia, Regatul Romaniei), a fost mare printesa a Marii Britanii si Irlandei, consoarta regelui Ferdinand si regina a Romaniei. A fost nepoata reginei Victoria a Marii Britanii. Este mama regelui Carol al II-lea.



Biografie

Regina Maria a Romaniei s-a nascut la Eastwell Park in Kent, si a fost initial Principesa de Edinburg. A fost fiica ducelui Alfred de Saxa Coburg si Gotha, cel de al doilea fiu al Reginei Victoria, mama sa a fost Marea Ducesa Maria Alexandrovna, unica fiica a Tarului Alexandru al II-lea al Rusiei. In consecinta, Printesa Maria este nepoata Regelui Edward al VII-lea si verisoara primara a Tarului Nicolae al II-lea si a Regelui George al V-lea. Regina Maria a fost supranumita de popor „Mama ranitilor" si „Regina-soldat", pentru atitudinea ei brava din timpul Primului Razboi Mondial, cand, alaturi de doamnele de la curte a lucrat direct pe front in spitale de campanie si a coordonat activitatea unei fundatii de caritate.



Logodna

Maria Alexandra Victoria s-a logodit la varsta de 16 ani cu Printul Ferdinand de Hohenzollern, mostenitor al tronului Romaniei, acesta fiind nepotul regelui Carol I. In 1891, cu complicitatea ducesei de Edinburgh si a lui Wilhelm al II-lea, imparatul Germaniei, Maria il cunoaste pe Ferdinand de Hohenzollern, urmasul la tronul Romaniei. Primele intalniri se soldeaza cu esecuri, deoarece printul mostenitor Ferdinand era extrem de timid. In primavara anului 1892 ducesa de Edinburgh organizeaza la Munchen o petrecere, unde evident Ferdinand era invitat. Plimbat peste tot cu Missy, ampins de la spate de ducesa si de imparatul Germaniei, Ferdinand se hotaraste sa ii ceara mana tinerei printese britanice. Tatal Mariei nu a fost deloc consultat in legatura cu posibila casatorie a fiicei sale cu prinul mostenitor al Romaniei. Acesta avea sa recunoasca: ca pentru fiica sa mai mare visase la un viitor cu totul diferit. In mai 1892, este celebrata la Posdam, logodna Mariei cu Ferdinand, la care va fi un absent de marca, tatal logodnicei, care astfel isi manifesta dezacordul fata de aceasta uniune. In Anglia, vestea logodnei printesei a provocat indignare, acest fapt desprinzandu-se din comentariile care s-au facut la curtea britanica.



Casatoria

Casatoria a avut loc la 29 decembrie 1892, sub privirile multumite ale lui Wilhelm al II-lea si in fata unui numar mare de printi germani, rusi si englezi, Maria Alexandra de Saxa-Coburg-Gotha s-a casatorit cu Ferdinand Victor Albert Meinrad de Hohenzollern-Sigmaringen. Tanara pereche a intrat in Romania prin Transilvania, pe care au traversat-o de la vest la est. Dar pentru a se evita orice manifestari ale romanilor din dualism, trecerea se va face pe timpul noptii. Cuplul a intrat in Regat prin Predeal. O multime numeroasa s-a strans pentru a o vedea pe noua printesa mostenitoare, despre care se spunea ca este foarte frumoasa.Unul dintre exponatele Muzeului National al Romaniei,o cupa de argint oferita de municipalitatea Capitalei, aminteste de acest eveniment; piesa are gravata inscriptia: „Bine ai venit mireasa de Dumnezeu aleasa spre a patriei cinstire. Ianuarie 1893“.



Regina soldat si diplomat

Celebra sa bunica, Regina Victoria, a caracterizat Romania ca fiind o tara „foarte instabila si avand populatia destul de corupta“. In timpul Primului Razboi, aceste cuvinte s-au dovedit a fi premonitorii caci Romania neintregita, care se unificase in 1859, a fost ocupata dupa o serie de infrangeri militare de armata germana ce atacase dinspre Ungaria si din Bulgaria si obligata sa se restranga in Moldova. Pe aceasta suprafata restransa, cu capitala la Iasi, s-a retras familia regala, aici s-au refugiat toate institutiile publice ale statului roman, in timp ce in Rusia, aliata de la Rasarit a Romaniei, familia tarilor rusi Romanov au fost executata si la granita de est a izbucnit Revolutia Bolsevica. Dilema politica a Romaniei in perioada dintre 1914 si 1916 a fost daca sa participe in Primul Razboi Mondial alaturi de aliati sau alaturi de germani, si tara ramasese intr-o pozitie de neutralitate timp de doi ani, nu in ultimul rand datorita prim-ministrului I.C. Bratianu. Dar alaturi de acesta, o influenta deosebita in a determina pe regele Ferdinand (dupa 1914) sa intre in razboi de partea Antantei in 1916 l-a avut Regina Romaniei, Maria. Armata romana, antrenata de francezi, a luptat cu vitejie in Muntii Carpati si a invins o armata germana superior dotata, dar in cele din urma a fost fortata sa se retraga la sfarsitul razboiului. Au intrat acum in scena diplomatii care au obtinut o victorie si recunoasterea acestor eforturi si fapte de vitejie prin includerea sa de partea taberei victorioase in momentul semnarii tratatului de la Versailles.



Regina diplomat

Regina Maria a calatorit la Paris in timpul Conferintei de Pace si s-a instalat cu fiicele sale, extrem de frumoase, la Hotelul Crillon, in Place de la Concorde. Primul ministru francez Clemenceau, un fost ofiter de armata cu maniere impecabile si cu o inclinatie spre femei frumoase, a prezentat Reginei omagiile sale, care l-a primit in toata splendoarea sa. Frumusetea ei era dublata de o inteligenta iesita din comun. Ea a pledat pentru cauza romanilor, reamintindu-le aliatilor occidentali enormul sacrificiu al Armatei Romane. Serviciul adus Romaniei de regina Maria a fost crucial, desi putin inteles. Cand negociatorul sef al delegatiei romanesti, primul ministru Bratianu, a inceput sa piarda teren, regele a rugat-o pe regina sa intervina, iar aceasta a plecat intr-o misiune neoficiala la Paris si la Londra.

A rezultat astfel Romania Mare, care reunea provinciile istorice ale Transilvaniei, Bucovinei, Moldovei, Basarabiei si Munteniei.Iar cum in momentul de dupa Marea Unire se punea si problema incoronarii ca si suverani ai poporului unitar roman la 15 octombrie 1922 intr-o ceremonie fastuoasa organizata in graba la Alba-Iulia stravechea capitala a Transilvaniei ,din noua provincie unita cu vechiul regat. Cuplul regal si guvernul liberal au considerat acest lucru un act simbolic si necesar pentru a pecetlui unirea tuturor provinciilor romanesti.Regina Maria nu era in favoarea unei ceremonii organizate in graba ,tocmai pentru ca dorea sa urmeze modelul ceremoniei incoronarii engleze cat mai mult cu putinta. Datorita conditiilor specifice, incluzand si pe cele care se refereau la catolicismul regelui Ferdinard ,ceremonia a fost diferita din multe puncte de vedere.

Desi rolul femeilor in politica era redus, Regina Maria a fost sfetnicul regelui Ferdinand pana la moartea acestuia in 1927. In momentul in care fiul sau a mostenit tronul, el a izolat-o complet pe regina, care s-a retras din viata publica pana la moartea ei, in 1938. Dupa 1990 a fost publicat jurnalul ei si au inceput sa circule tot mai multe povesti legate de viata ei amoroasa extrem de agitata.

In 1924 a construit Palatul de la Balcic, intr-un peisaj superb, si a facut din acesta un loc de intalnire pentru artistii epocii. Palatul a fost cedat Bulgariei, odata cu Cadrilaterul si se gaseste acum pe teritoriul tarii vecine.

De asemenea in 1926 Regina Maria va efectua un turneu in S.U.A impreuna cu Principesa Ileana si Principele Nicolae ajungand pe 14 octombrie la New York unde va fi intampinata de primarul de atunci James j. Walker care in semn de admiratie si stima i-a oferit Reginei Maria cheia orasului New York.Cum ajunsese pe primele pagini ale celor mai importante cotidiene din S.U.A , popularitatea reginei crestea vazand cu ochii astfel incat o multime entuziasta ce a ocupat principalele strazi din centru o aclamau iar de la ferestrele zgarie-norilor cadeau siruri de flori .Trei zile mai tarziu Regina Maria va fi invitata la Washington de presedintele Calvin Coolidge care va da o receptie grandioasa pentru regina la Casa Alba.Dupa acest episod aceasta va traversa S.U.A de la est la vest cu opriri in principalele orase unde va fi primita cu obisnuitele onoruri demne de o regina. Desi initial turneul era programat sa dureze o perioada mai lunga de timp nu s-a intamplat datorita agravarii starii de sanatate a Regelui Ferdinard,regina fiind nevoita sa isi scurteze turneul.







Coroana Reginei Maria a Romaniei



Aceasta coroana a fost purtata la incoronarea omagiala de la Alba Iulia (octombrie 1922), in cinstea infaptuirii Unirii tuturor romanilor de la 1 Decembrie 1918. A fost executata de casa de bijuterii “Falize" din Paris, dupa desenele pictorului C. Petrescu, inspirate de coroanele voievozilor romani zugraviti la Curtea de Arges. Are bratele evazate si terminate in crini heraldici, in stilul coroanelor imperiale bizantine. Pe banda inferioara sint fixate, in satoane de diferite forme, peruzele si alte pietre pretioase. Lateral este suspendat cate un pandantiv compus dintr-un disc circular bombat, cu motive geometrice gravate sau in relief, de care sint prinse cite cinci siraguri de boabe de griu, terminate cu mici cruciulite gamate. A fost lucrata prin turnare, gravare, si cizelare. Arta moderna in “stil 1900″; executata in 1920-1922. Ca dimensiuni are inaltime de 18 cm ,diametru maxim de 22,50 cm,diametru la baza de 17.50cm si o greutate de 1854,00 grame Aceasta coroana poate fi vazuta la Muzeul National de Istorie a Romaniei, Bucuresti in camera Tezaurului iar o copie de argint se alfla la Paris expusa in casa "Falize".



Inima reginei Maria

Inima reginei a fost inmormantata din ordinul ei la Balcic, resedinta sa de pe malul Marii Negre. Regina Maria a Romaniei Mari a avut ca ultima dorinta ca trupul sa-i fie inmormantat la manastirea Curtea de Arges, iar inima la resedinta de la Balcic. Dupa pierderea Cadrilaterului (1940), inima a fost adusa langa castelul Bran, a doua resedinta a Reginei Maria. In anul 1968, comunistii au spart cu rangile sarcofagul de marmura si au luat caseta cu inima. Caseta a fost trecuta in Tezaurul Istoric al Romaniei, iar inima reginei zace pe undeva, intr-o cutie de plastic, in subsolul Muzeului National de Istorie. Ea a fost scoasa in mod abuziv din cutiile de aur in care fusese adapostita si transformata intr-o relicva. Oamenii din Bran au facut numeroase apeluri ca inima reginei sa fie readusa la locul ei. O alta posibilitate ar fi ca aceasta sa fie redata Balcicului.

In testamentul Reginei Maria se gaseste o ultima adresare catre poporul roman si catre tara:
„Tarii mele si Poporului meu, Cand veti ceti aceste slove, Poporul meu, eu voi fi trecut pragul Tacerii vesnice, care ramane pentru noi o mare taina. Si totusi, din marea dragoste ce ti-am purtat-o, as dori ca vocea mea sa te mai ajunga inca odata, chiar de dincolo de linistea mormantului. [...] Eu am ajuns la capatul drumului meu. Dar inainte de a tacea pentru vesnicie vreau sa-mi ridic, pentru ultima data, mainile pentru o binecuvantare.. Te binecuvantez, iubita Romanie, tara bucuriilor si durerilor mele, frumoasa tara, care ai trait in inima mea si ale carei carari le-am cunoscut toate. Frumoasa tara pe care am vazut-o intregita, a carei soarta mi-a fost ingaduit sa o vad implinita. Fii tu vesnic imbelsugata, fii tu mare si plina de cinste, sa stai vesnic falnica printre natiuni, sa fii cinstita, iubita si priceputa. Am credinta ca v'am priceput: n'am judecat, am iubit..."





Regina Maria, artista si colectionara de arta

Regina Maria a iubit arta, poezia si filosofia. Ea a continuat traditia Reginei Elisabeta de sustinere a acestora, ajutand cu burse de studiu si bani o seama de personalitati din lumea literara si artistica. A scris la randul ei povestiri pentru copii, poezii si a pictat, florile ei preferate fiind crinii si macii. A colectionat lucrari de arta ale unor pictori foarte cunoscuti precum Arthur Verona, Stefan Popescu, Kimon Loghi, Cecilia Cutescu Storck, Nicolae Vermont, Eustatiu Stoenescu.

Multe din obiectele personale pot fi vazute la Maryhill Museum, initial locuinta unui om de afaceri feroviare american din Washington, DC, Sam Hill, cu care Regina Maria a purtat o indelungata corespondenta. Muzeul, situat in statul Washington, parte a Statelor Unite ale Americii, la nordul fluviului Columbia, expune o mare parte din garderoba regala, mobilier precum si alte obiecte, inclusiv coroana reginei. Insa obiecte de mobilier apartinand reginei pot fi vazute si in interiorul castelului Bran, acolo unde Regina Maria si-a pus amprenta pregnant in decorarea acestuia si unde si-a petrecut o parte frumoasa a vietii.





Marie of Edinburgh (Marie Alexandra Victoria; 29 October 1875 10 July/18 July 1938) was Queen of Romania as spouse of King Ferdinand of Romania.
She was born on 29 October 1875, at Eastwell Park in Kent, the eldest daughter of Prince Alfred, Duke of Edinburgh and Grand Duchess Maria Alexandrovna of Russia. Her father was the second-eldest son of Queen Victoria and Prince Albert of Saxe-Coburg-Gotha. Her mother was the only surviving daughter of Alexander II of Russia and Maria Alexandrovna of


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.