Sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este praznuita de ortodocsi si catolici in fiecare an, pe data de 15 august. Ea este cunoscuta in Apus sub numele de Inaltarea cu trupul la cer a Maicii Domnului. Este sarbatoarea in amintirea zilei in care Fecioara Maria si-a dat obstescul sfarsit. Nu se stie cu exactitate nici anul, nici ziua cand a adormit Sfanta Fecioara. Despre adormirea Maicii Domnului nu avem informatii in Sfintele Evanghelii, ci numai in traditia Bisericii. Aceasta este tratata in scrierile a patru parinti orientali: Patriarhul Modest al Ierusalimului, Andrei Criteanul, Gherman al Constantinopolului si Sfantul Ioan Damaschin. In scrierile lor se spune ca Maica Domnului a fost instiintata printr-un inger de mutarea ei din aceasta viata. Aceeasi Traditie spune ca Apostolii, aflati in acel moment in diferite zone ale lumii, au fost adusi pe nori pentru a fi prezenti la acest eveniment. Prin pronia divina, Apostolul Toma nu a fost prezent la inmormantare, sosind trei zile mai tarziu. Intristat, a cerut sa se deschida mormantul, pentru a saruta mainile Nascatoarei de Dumnezeu, dar, intrand, l-a aflat gol. In timp, in cuvantarile Parintilor Bisericii, incepe sa se afirma cu mai multa putere credinta ca dupa adormirea sa, Fecioara Maria a fost inviata de Fiul Sau si luata cu trupul in Imparatia Cerurilor.
Adormirea Maicii Domnului se numara printre cele mai importante sarbatori religioase pentru ortodocsi si catolici.
Sute de mii de ardeleni si de banateni pornesc azi in pelerinaj, pe la manastirile si bisericile care au ca hram Adormirea Maicii Domnului. Oamenii se bucura de sarbatoarea care marcheaza inaltarea cu trupul si sufletul la cer a Fecioarei Maria. Printre cele mai importante centre de pelerinaj se numara manastirea franciscana Maria Radna, pentru romano-catolici, si cea de la Nicula, pentru ortodocsi si greco-catolici.
Liturghii in mai multe limbi
Oficial, liturghia de incepere a pelerinajului la Maria Radna a fost oficiata de monseniorul Laszlo Bocskei, episcopul catolic de rit latin de Oradea, sambata, cand a avut loc adunarea credinciosilor slovaci. Slujba a avut loc in limba slovaca, iar cuvantul de multumire a fost rostit in limba romana. Credinciosii slovaci au venit din judetele Arad, Bihor, Timis, Salaj si Satu Mare. Cu o zi inainte de sarbatoare, la Maria Radna au avut loc liturghii in limbile romana, maghiara si croata. Iar azi urmeaza sa asiste la serviciul divin credinciosi de limba romana, maghiara, germana, slovaca, ceha ori croata. "Am venit sa ne rugam pentru sanatate si pentru pace. Sanctuarul de la Maria Radna este foarte important pentru noi, pentru banateni", spune Ion Petrovan, din Timisoara.
Mai multe liturghii la Nicula
Cateva mii de oameni au sosit deja de ieri la Nicula, pentru a se pregati de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. "Petrecem noaptea in rugaciune, sub acoperamantul stelelor. Noi am venit cu trenul pana la Gherla, apoi am venit pe jos", spune Georgeta Stan, din Baia Mare.
Cei mai multi dintre pelerini s-au strans la vechea manastire greco-catolica, folosita in prezent de calugarii ortodocsi. Alti pelerini s-au oprit la lacasul de cult folosit de comunitatea greco-catolica. Oamenii spun ca au venit sa se roage in localitatea unde se afla icoana Fecioarei Maria cu Pruncul Isus, distrusa si repictata in anii 1990, in decursul unui proces de restaurare a vechii icoane pictate in secolul al XVII-lea de preotul ortodox Luca din Iclod. Pelerinii cred ca icoana ar fi facatoare de minuni, dupa ce a lacrimat, la inceputul secolului al XVIII-lea. Ca urmare a acestui fenomen supranatural, Nicula a primit statutul de sanctuar marian, acordat de Papa Pius al XI-lea.
Pelerinii, care vin an de an, vor asista maine la liturghiile oficiate de ierarhii clujeni. La manastire, slujba va fi oficiata de mitropolitul ortodox IPS Andrei Andreicut, iar in biserica greco-catolica, liturghia va fi oficiata de episcopul greco-catolic, PS Florentin Crihalmeanu.
Balci de Sfanta Maria
Oamenii nu vin doar pentru pelerinaj, ci si pentru traditional balci de Sfanta Maria. An de an, credinciosii merg la slujba, iar participantii la balci profita de fluxul mare de pelerini, ca sa isi vanda marfa. Cei mai multi dintre ei isi intind tarabele inca de azi, pentru ca mii de pelerini sosesc cu o seara inainte de sarbatoare. Multi opresc direct la tarabele care vand icoane, carti de rugaciune, rozarii ori alte obiecte religioase. Insa sunt multi tarabagii care ofera spre vanzare turta dulce, baloane, pepeni ori ceaune de fonta, pentru gulas. Nu lipsesc nici comerciantii de chinezarii, de la cei care vand slapi de cauciuc si pana la cei care aduc treninguri ori baticuri. Astfel ca pelerinajul este si un bun prilej pentru a targui si cateva obiecte necesare intr-o gospodarie. Iar dispozitia de a negocia este sporita si de faptul ca, maine, dupa liturghie, pelerinii au ocazia sa se bucure de sarmalele pregatite dupa vechile retete manastiresti si sa inchine un pahar de vin, in cinstea tuturor Mariilor si Marioarelor.
Traditie
Traditia pelerinajului la Nicula a inceput in secolul al XVIII-lea, prin grija episcopilor greco-catolici de pioasa amintire, episcopul dr. Ioan Vancea de Buteasa, devenit mai tarziu mitropolit al Blajului, si episcopul Mihail Pavel, cei care, intre anii 1875-1879, au inaltat biserica de zid de pe dealul de langa satul Nicula, tocmai pentru ca pelerinii ce veneau aici nu mai incapeau in biserica cea mica din lemn. Astazi la Nicula este o alta biserica de lemn, pentru ca biserica originala, a disparut, intr-un incendiu ce a avut loc la inceputul anilor 1970 datorat neglijentei calugarilor ortodocsi care au lasat nesupravegheat un foc facut in incinta manastirii. Cardinalul dr. Iuliu Hossu, episcopul greco-catolic de Cluj-Gherla, a fost cel dintai ierarh care a fondat la manastirea Nicula o comunitate monastica, la 22 august 1936. In 15 august 1948, a fost ultimul pelerinaj oficial al Bisericii Greco-Catolice la Manastirea Nicula, an in care Biserica Romana Unita a fost interzisa de autoritatile comuniste, lacasurile de cult confiscate si date la cultul ortodox, iar episcopii, preotii, calugarii si calugaritele au fost aruncati in inchisori.