Intemeiat in 789 d.Hr., Fes este un microcosmos in care diferite culturi, religii si popoare s-au pierdut ca turistii prin uriasa Medina. Berberi bastinasi, musulmani, ortodocsi si… evrei(!) refugiati din Andaluzia, arabi veniti din Kairaouine si mai tarziu colonistii francezi au facut din Fes un vacarm incredibil.
a Fes este bijuteria culturala a Marocului. Cateva lucruri pe care trebuie sa le stii inainte de a veni aici este ca Fes este cel mai vechi oras musulman, are cea mai veche si cea mai mare moschee din Africa cu prima universitate din lume (titlu contestat) si ca este imposibil sa urmaresti o harta aici. Totusi, un ghid turistic este necesar pentru ca atunci cand nimeresti in fata unui monument, merita sa te opresti pentru a citi istoria cladirii.
Ce trebui sa vezi? Fes el-Bali, imensa medina zecile de mii de magazine, artizani si magazine de mirodenii. Moscheea Kairaoine si Universitatea cu acoperisul de un verde intens (culoarea Coranului) . Muzeul de sculptura in lemn Nejjarine cu o priveliste minunata peste Medina. Urmeaza vopsitoriile de piele, icon-uri ale Fesului. Daca nu stii cum sa ajungi la vopsitorii, urmareste mirosul de amoniac generat de urina in care pieile sunt vopsite.
Fes este singurul oras care isi permite sa numeasca o sectiune veche de 700 de ani din acesta - orasul nou, Fes el-Jdid. Parte locuita de evrei, Fes el-Jdid este dominat de Palatul Regal (Dar el-Makhzen) care nu poate fi vizitat (Maroc este inca un regat cu un rege ale carui poze sunt peste tot) dar a carui poarta principala dovedeste perseverenta restauratorilor.
Daca vrei sa vezi Fes in intreaga lui splendoare, urca pe colina pe care se afla Borj Nord (care alaturi de Borj Sud au fost construite de catre sultanul Ahmed al-Mansour pentru a urmari revoltele care ar putea aparea in oras si pentru a disloca trupe care sa le inabuse). O priveliste si mai ,,dramatica" este de pe colina pe care se afla mormintele Merenid (merita sa mergi la apus dar nu este o idee buna sa te prinda noaptea acolo).
Trebuie sa vorbesc si despre mancare. Variile culturi au generat o bucatarie foarte bine dezvoltata in care mirodeniile, texturile, legumele si fructele exotice se imbina perfect cu carnea de pui, miel sau vita. Restaurantele sunt destul de rasfirate (din cauza lipsei de spatiu) asa ca atunci cand gasesti unul, aseaza-te repede, urmatorul sigur nu este in apropiere. Daca nu indraznesti sa mananci direct de pe tarabele pe langa care se plimba mii de oameni, cai, asini si muste, incearca restaurantele de langa Bab Bou Jeloud, pe Taala Seghira (nu te chinui sa cauti nume de strazi, in tot orasul am vazut un singur semn si acela era in araba). Chiar daca pare turistic, o masa imbelsugata te costa maxim 80 dh de persoana (aprox. 8 EUR). Incearca tagine (mancare pregatita in oale de lut in forma unor coifuri) cu pui si lamaie murata si migdale, tagine din carne de vita cu prune uscate, migdale si susan, supa marocana cu linte si alte tipuri obscure de fasole, masline murate iuti si ceai cu menta puternic indulcit.
Cum te poti deplasa prin Fes? OK, in Medina ai nevoie de picioare antrenate (orasul antic este imens) dar in restul orasului ia un “petit taxi" pentru ca mersul de jos poate fi periculos. Traficul este de-a dreptul haotic, nu exista treceri de pietoni (si acolo unde exista nimeni nu-ti da nimeni prioritate!), cai, carute, camioane care trec pe rosu etc. Toata lumea claxoneaza..
Pentru a ajunge in alte orase poti lua avionul dar trenul este cea mai buna solutie (trenurile respecta orarul si costa relativ putin). La o ora de mers cu trenul este orasul antic Meknes cu Volubilis (orasul antic roman). Nu departe de Fes se afla si muntii Atlas (care pot fi vazuti in zilele insorite). Mai departe merita sa mergi spre Rabat, Sale si Casablanca (destinatie spre care ma voi indrepta maine).
Un lucru este clar, Fes este o experienta socanta, incantatoare, obositoare… incredibila.