Hvar este separat de insula Brac prin Canalul Hvar (Hvarski Kanal), de la Vis de Canalul Vis, din Korcula prin Canalul Korcula, Peljesac de la Canalul de Neretva, in timp ce pelerina de est a insulei este situat la doar trei navigare mile departare de continent. Insula se intinde de la vest la est, la aproximativ 80 km.
Cultura Hvar a durat 3500 - 2500 i.Hr.. In secolul 4 i.en oamenii de Pharos invins razboinici Jasadini si aliatii lor. Victoria lor asupra fortelor mult mai mari, este imortalizat-o inscriptie, una dintre cele mai vechi inscriptii cunoscute din Croatia.
Initial cunoscuta sub numele de insula, Pharos, dupa Marea Egee de Paros, insula a fost grec si farul de pe insula a fost, de asemenea, numit Pharos. Cele Apollonius din Rhodos greci poetului mentionate la insula ca "Piteyeia" in secolul al treilea i.Hr.. El a venit cu numele de la cuvantul grecesc, fie "pitys", adica molid, sau din satul ilir vechi de Pitve in partea centrala a insulei.
Sub dominatia romana (in provincie din Dalmatia), a fost cunoscut ca si mai tarziu Fara Pharia. In Evul Mediu timpuriu, croatii stabilit pe insula Hvar si a numit-o, inlocuind vechea slava consoana "f" cu "HV", dar insula a fost condusa inca de populatie vorbitoare de limba romanica din Dalmatia. Influenta croat convins populatia rezidenta roman pentru a schimba din nou numele oficial Quarra.
De la sfarsitul secolului al 11-lea a numit-o italienii Lesina, ceea ce inseamna "padure" (o descriere exacta a insulei, la timp), sau in Republica venetian, Liesena. Numele italian pentru ea, Lesina, a ramas in uz oficial pana in secolul al 19-lea.