Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
05:33
  Locuri de vazut in orasul Bursa din Turcia
2.623 vizite - 0 comentarii
adaugat de tasha
 
01:13
  Vacante...la soare!!! - Antalya-Turcia
1.992 vizite - 0 comentarii
adaugat de Iuly
 
  Gaziantep - Turcia
1.462 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Minunile Turciei |
63 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turcia - Bodrum / Documentar de vacanta / 23 minute RO
2.737 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Izmir
1.728 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Erzincan-Turcia din Anatolia de Est
817 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Manastirea Sumela, Turcia
480 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Konya-Turcia - Oras aflat la Sud de Ankara
1.460 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Turcia - Kusadasi / Documentar de vacanta / 27 minute RO
1.570 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Magia Istanbulului-Turcia

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 01.08.2012  Adauga la favorite 1.033 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Localizat in centrul Lumii Stravechi, Istanbulul reprezinta unul din cele mai importante orase din orient, faimoase atat pentru monumentele istorice cat si pentru peisajele pitoresti. Este singurul oras din lume care se intinde pe doua continente si a fost capitala a patru imperii: Roman (intre anii 330-395), Bizantin (intre anii 395-1204 si 1261-1453), Latin (intre anii 1204-1261) si Otoman (intre anii 1453-1922) iar vreme de peste 1.600 de ani, peste 120 de imparati si sultani au condus lumea de aici. Este cel mai mare oras din Turcia si al doilea oras ca marime dupa numarul de locuitori din Europa, dupa Moscova.

De-a lungul Turciei sunt sute de locuri arheologice, istorice precum si peisaje superbe si minuni naturale. Inca din vremurile romanilor, Turcia asiatica a fost cunoscuta ca „Mica Asie" sau „Anatolia" in timp ce partea europeana era cunoscuta ca „Tracia".

Langa Dardanele se afla ruinele cetatii Troia. Sunt multe legende legate de fundamentarea orasului Istanbul. Cea mai cunoscuta sursa precizeaza ca, in jurul anului 650 inainte de Hristos, un trib de la Marea Egee a parasit orasul lui Megara si a cautat un alt loc de asezamant sub conducerea bizantinilor.

Conform obiceiurilor vremii respective, inainte unui gest de genul acesta trebuia consultat un oracol. Oracolul din templul lui Apolo din orasul Delphi i-a sfatuit pe bizantini sa isi gaseasca un loc de asezamant opus cu „tinutul orbilor". Migratorii, dupa indelungi cautari, au gasit locul unde este asezat astazi Istanbulul, fiind incantati de terenul fertil si de portul natural Golden Horn, pe care l-au gasit. De asemenea, ei credeau ca oamenii care locuiau pe partea cealalta a apei, trebuiau sa fie orbi daca nu au observat oportunitatile pe care le oferea terenul pe care il gasisera ei, pe partea opusa a apei.

Orasul Bizant exista ca stat independent, dar din cand in cand era cucerit de puterile superioare care conduceau regiunea. Bizantul era un port foarte important si un centru de schimburi al Imperiului Roman. Orasul a fost reconstruit la o scala mult mai mare de Imparatul roman Septimius Severus, adaugandu-i si cladiri noi.

Incepand cu sec al VI-lea dupa Hristos, Imperiul Roman s-a extins considerabil, iar capitala Roma si-a pierdut pozitia centrala din imperiu. Cautand o alta capitala pentru imperiu, Imparatul Constantin cel Mare a ales Istanbulul, fiind constient de pozitia strategica pe care o avea fiind la intersectia intre rutele pe mare si pe uscat si importanta climatului sau perfect.

Orasul a fost extins din nou find construite noi temple, guverne, palate, bai si hipodromuri. In anul 330 dupa Hristos a fost declarat oficial capitala a Imperiului Roman, fiind numit atunci si „a doua Roma" sau „Noua Roma", aceste nume fiind uitate repede fiind inlocuite cu Constantinopol.

Imperiul Roman a fost impartit in doua imperii in anul 395: Imperiul roman de rasarit si Imperiul roman de apus. Imperiul roman de apus a rezistat 5 secole in timp ce Imperiul roman de rasarit, cu capitala la Istanbul, a rezistat mai mult de 1.000 de ani. Zidul orasului pe care il mai puteti vedea si in zilele noastre, are 6.492 de metri lungime si a fost construit de Imparatul Teodosius.

In sec al VI-lea , orasul care avea deja jumatate de milion de locuitori, a trait o alta epoca de aur sub regatul Imparatului Iustinian, faimoasa Hagia Sofya fiind opera sa.

Invazia latina a fost o perioada neagra pentru istoria Istanbulului. A inceput cu invadarea orasului de armatele cruciadei a 4-a in anul 1204, pentru multi ani toate bisericile, manastirile si monumentele din oras fiind jefuite de comorile lor. Desi Imperiul Bizantin a recastigat Istanbulul in anul 1261, orasul nu si-a revenit niciodata complet.

In anul 1543 Istanbulul a fost cucerit de turci iar Mehmet, care atunci avea 21 de ani, a mutat capitala Imperiului Otoman la Istanbul, marind populatia orasului cu imigranti din diferite zone ale tarii el asigurand libertatea si drepturi sociale locuitorilor. Datorita drepturilor castigate de Mehmet, Patriarhatul ortodox grecesc se afla astazi inca in Istanbul. O parte din bisericile din oras au fost transformate in moschei, inclusiv Hagia Sofya a fost renovata si transformata in moschee.

Istanbulul a fost complet reconstruit de turci. Un secol mai tarziu, arta turca si-a lasat amprenta asupra orasului, domurilor si turnurilor. Dupa sec XVI-lea nu a mai avut loc nici un razboi in oras. Palatul Topkapi ofera o priveliste minunata asupra Bosforului, iar ca rezultat al bunelor relatii cu tarile din vest, au fost construite multe moschei si palate in stil european de-a lungul malului Bosforului in sec al XIX-lea.

Toate aceste palate, construite intr-un timp foarte scurt, simbolizeaza de asemenea declinul Imperiului Otoman. Eroul national, Mustafa Kemal, a fondat Republica Turcia in urma unui razboi de independenta, care a durat mai mult de patru ani. Mustafa Kemal Ataturk si-a asumat presedentia primei republici din Asia, si a schimbat cursul tarii in pofida principiilor civilizatiilor din vest. Sultanul si familia sa au fost exilati, a fost adoptat alfabetul latin, fesul si voalul au fost adoptate iar femeile aveau drept de votare.

Relocarea capitalei la Ankara, nu a subminat importanta Istanbulului, el continuand sa isi mentina aparenta si stilul de viata fermecator.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.