Este, din punct de vedere al asezarii geografice, situat in sud-vestul insulei Honshu, fiind capitala districtului cu acelasi nume, in centrul golfului Hiroshima. Orasul a fost fondat in anul 1594, din 6 insule in delta raului Ota si s-a dezvoltat rapid ca un oras-cetate si centru comercial, si, dupa 1868, a fost propulsat ca principalul centru militar al tarii. In 6 august 1945, in timpul celui de-II-lea razboi mondial, prima bomba atomica ce urma sa fie aruncata impotriva pozitiilor inamice, a fost lansata inspre oras de fortele armate aeriene americane. in conformitate cu estimarile U.S., 60.000-70.000 de oameni au murit sau au fost declarati disparuti ca urmare a bombei atomice si multi altii au devenit, dupa aceasta, invalizi.
In 1940, populatia orasului era de 343.700 locuitori. bomba a distrus, de asemenea, mai mult de 10 km2 din oras, distrugand circa 68% din cladirile Hiroshimei, alte 24% au fost avariate. In fiecare 6 august incepand cu 1947, sute de mii de oameni participa la manifestari in “parcul memorial al pacii", construit exact in locul in care a explodat bomba. In 1949, japonezii au denumit Hiroshima ca fiind “altarul international al pacii".
Dupa razboi, orasul a fost construit din temelii si activitati economice au inceput sa se desfasoare. Industria constructiilor de masini si industria conservelor sunt cele mai dezvoltate ramuri industriale ale orasului. Zona, cu toate ca este muntoasa, reprezinta o vale fertila, bogata si producatoare de grau. Populatia orasului Hiroshima a fost, in 1998, de: 1.098.614 locuitori.