Tampere (Tammerfors in suedeza) este un oras in sud-vestul Finlandei, in provincia Finlanda de Vest, fiind centrul administrativ al regiunii Pirkanmaa.
Tampere este al treilea cel mai mare oras al Finlandei si cel mai mare oras fara iesire la mare din Tarile Nordice. Orasul este un important centru industrial si universitar.
Orasul a fost fondat de regele Suediei, Gustav al III-lea, la 1 octombrie 1779, pe malul raului Tammerkoski, unde functiona un vechi si renumit targ comercial. In 1783 aici s-a infiintat prima fabrica de hartie din Finlanda iar in 1820, James Finlayson, un industrias scotian a deschis o tesatorie, punand bazele unei industrii care va face faima orasului pentru mai bine de un secol si jumatate. Vechile fabrici Finlayson din centrul orasului s-au inchis in 1995, cladirile respective devenind sediu pentru centre culturale, cinematografe, cafenele.
La inceputul secolului al XIX-lea, Tampere si intreaga Finlanda au intrat in componenta Imperiului Tarist.
In a doua parte a secolului al XIX-lea, orasul a cunoscut o rapida dezvoltare economica, realizand aproape jumatate din productia industriala a Finlandei. Cladirile industriale din caramida rosie, cu cosuri inalte de fum i-au adus renumele de Manchester-ul Nordului (familiar: Manse).
Prima cale ferata a fost inaugurata la 22 iunie 1876, facand legatura cu Hameenlinna. La 29 septembrie 1883 a urmat o noua linie, prin Orivesi, spre Vaasa iar la 4 noiembrie 1895 o linie spre Pori.
Tammerkoski
Tampere a fost, la inceputul secolului XX, martorul unor importante evenimente politice. La 1 noiembrie 1905, in timpul unei greve generale a fost redactata Declaratia Rosie, a carei urmari au fost obtinerea dreptului universal la vot si libertati democratice pentru finlandezi. La Tampere s-au intalnit pentru prima data Lenin si Stalin, punand bazele colaborarii lor ulterioare. La sfarsitul anului 1917, administratia ruseasca se retrage, dupa peste 200 de ani de stapanire tarista, si intreaga tara devine independenta.
In 1918, Tampere a jucat un rol major, fiind un punct strategic in timpul Razboiului Civil din Finlanda (ianuarie 28 - mai 15, 1918). Orasul a fost principalul bastion al comunistilor, cu Hugo Salmela la comanda. La 6 aprilie 1918, in cea mai importanta batalie a razboiului, fortele albe anticomuniste au capturat Tampere luand in jur de 11.000 prizonieri dintre soldatii Garzilor rosii comuniste. Aproape intreg orasul era ruinat de lupte.
Distrugerile razboiului - 1918
Dupa cel de-al doilea razboi mondial, Tampere a crescut in suprafata prin alipirea unor localitati limitrofe. Messukyla a fost incorporata in 1947, Lielahti in 1950, Aitolahti in 1966 si Teisko in 1972. Initial un oras recunoscut pentru industria textila si metalurgica, dupa 1990 Tampere a devenit un centru al tehnologiei informatiei si al industriei telecomunicatiilor. Acestea sunt concentrate mai ales in Centrul Tehnologic Hermia din Hervanta.