Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Ultimele zile din viata lui Marilyn Monroe | Part.5
1.770 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Ultimele zile din viata lui Marilyn Monroe | Part. 3
1.440 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Ultimele zile din viata lui Marilyn Monroe | Part. 6
1.434 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Ultimele zile din viata lui Marilyn Monroe | Part.2
1.436 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Sotia mea preferata (SUA 1962) cu Marilyn Monroe 37 min
1.811 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Love Nest (SUA 1951) Comedie Marilyn Monroe / 81 min
2.540 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  Marilyn Monroe :Zeita muritoare (1994) Biografic 90 min
1.978 vizite - 0 comentarii
adaugat de sirena
 
  9/9/.Ultimele zile din viata lui Marilyn Monroe | Part.9
950 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Marilyn Monroe - As Young As You Feel (1951) 76 min
1.555 vizite - 0 comentarii
adaugat de zorba
 
  Domnii prefera blondele (1953) Marilyn Monroe / 71 min
1.001 vizite - 0 comentarii
adaugat de TUDOR
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Filme complete
 

 

8/9.Ultimele zile din viata lui Marilyn Monroe | Part.8

 
 
 
 
 
Adaugat de Alexandra 06.07.2012  Adauga la favorite 383 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
8/9..Ultimele zile din viata lui Marilyn Monroe | Part.8


Marilyn Monroe Actrita a murit. Traiasca legenda!
Anita Stroescu


Senzuala, blonda, mignona, voluptoasa. Prea voluptoasa pentru zilele noastre. Cu toate acestea, etalon etern al feminitatii si sex-simbol al tuturor timpurilor. in doar 16 ani de cariera la Hollywood, Marilyn Monroe s-a urcat pe un piedestal la care nici una dintre frumusetile feminine ce i-au urmat nu a reusit sa se ridice


E aproape o regula: legendele traiesc o viata reala pe cat de scurta, pe atat de intensa, iar moartea lor lasa intotdeauna semne de intrebare. Exemplul clasic: Marilyn Monroe, diva cinematografiei americane, devenita femeia cea mai mediatizata a lumii. Nu si-a cunoscut tatal, iar mama ei a suferit de schizofrenie. A copilarit mai mult prin orfelinate. S-a casatorit prima data la 16 ani si a trecut prin alte doua mariaje nereusite. A pierdut doua sarcini si a avut tot atatea tentative de sinucidere. Din cate se stie... Asta daca nu punem la socoteala supradoza de barbiturice care i-a curmat viata. Sinucidere sau crima? Misterul planeaza inca, dupa 43 de ani de investigatii si scenarii neconfirmate.

Parerile sunt impartite si in ceea ce priveste performantele ei actoricesti. E adevarat ca rolurile primite nu-i permiteau prea mult sa-si dovedeasca talentul. Trebuia sa arate bine si sa zambeasca mult. Cert este ca prestatia din Unora le place jazz-ul i-a fost rasplatita cu un Glob de Aur, in 1959. ai ca Marilyn vroia sa-si imbunatateasca abi-litatile actoricesti: lua lectii de actorie si de literatura, citea Tolstoi si Walt Whitman si asculta muzica clasica. Ea insasi era cel mai dur critic al sau: "Nu mi-am facut niciodata iluzii ca as fi o mare actrita. atiam ca sunt o actrita de mana a treia. imi puteam simti lipsa de talent, ca si cum as fi purtat haine ieftine pe dedesubt. Dar, Doamne, cat de mult am vrut sa invat, sa ma perfectionez!" Oamenii care au lucrat cu ea erau insa de alta parere. Dupa ce au filmat impreuna Statia de autobuz, regizorul Joshua Logan afirma: "Este actrita cea mai autentica si completa de la Garbo incoace. Este cinema in stare pura". Iar Jayne Mansfield declara, dupa moartea actritei: "Nu cred ca cea de-a saptea arta va descoperi prea curand o alta bestie a filmului. Totul era fascinant la Marilyn".

Dar pana sa ajunga actrita, Marilyn a trecut prin transformari radicale. inainte de 1945, nu era blonda si nici nu o chema Marilyn Monroe. Era Norma Jeane Mortensen in certificatul de nastere, dar bunica ei a botezat-o Norma Jeane Baker. Identitatea tatalui era un semn de intrebare chiar si pentru mama ei. Fetita a crescut pana la sapte ani in casa unor parinti adoptivi. "Erau teribil de severi. Nu vroiau sa faca rau... asa era religia lor", isi amintea actrita.

Grace McKee, prietena mamei ei, a avut-o in grija in repetate ganduri. I-a insuflat pasiunea pentru filme si a invatat-o sa se machieze. Tot Grace a fost cea care a "impins-o" in bratele vecinului Jim Dougherty. A fost o casatorie aranjata. Grace urma sa se mute din regiune, ceea ce lasa minorei de 16 ani doua alternative: orfelinatul sau casatoria. Mariajul a durat patru ani si, conform spuselor divei, a plictisit-o teribil: "Abia vorbeam unul cu altul, nu pentru ca am fi fost suparati, dar nu aveam nimic sa ne spunem. Muream de plictiseala."

Asa ca frumoasa sotie nu a stat pe ganduri cand fotograful David Conover a remarcat-o. in scurt timp, a aparut pe coperta a 33 de reviste nationale si a devenit cunoscuta ca visul oricarui fotograf. Dandu-si seama ca planurile de cariera nu se impaca prea bine cu situatia de gospodina, Norma Jeane a divortat in 1946. A semnat un contract cu studiourile Fox, si-a decolorat parul si si-a schimbat numele. Rolurile primite au fost insignifiante, iar Fox nu i-a mai reinnoit contractul si Marilyn a ajuns somera. A acceptat sa pozeze nud pentru un calendar care va fi publicat in 1952, tocmai cand Fox ii oferea un nou contract, dupa rolul din Asphalt Jungle. Actrita a respins sfatul reprezentantilor studioului, care ii cereau sa nege ca pozele i-ar fi apartinut. Ba mai mult, a oferit publicului si explicatii: avea nevoie de bani pentru a-si repara masina.

Viata personala a lui Marilyn nu a fost nici ea mai fericita. Urmatoarele casnicii au fost intens mediatizate si s-au finalizat cu cate un divort. Mitul baseball-ului american, Joe DiMaggio, a curtat-o pe Marilyn mai bine de doi ani pana cand a convins-o sa se casatoreasca. Mariajul a debutat cu dreptul: "Nu credeam ca o sa fiu atat de innebunita dupa Joe. Ma asteptam la un sportiv tipic, tupeist, dar am descoperit un tip rezervat. Ma trata ca pe ceva special". Problemele au inceput sa apara in momentul in care Joe a devenit posesiv si gelos. Nu suporta popularitatea sotiei, modul ei provocator de a se imbraca si de a se comporta, privirile admirative ale barbatilor. Ar fi vrut o gospodina, dar Marilyn vroia mai mult ca orice sa fie un star. Divortul s-a pronuntat la numai 274 de zile de la nunta. Oricum, cei doi au ramas buni prieteni, ba chiar se zvonea despre o noua nunta, cu putin timp inainte de moartea actritei. Arthur Miller, sotul cu numarul trei, vedea in diva blonda o iluzie, un ideal, nu o femeie reala: "Era pur si simplu cople-sitoare, un fenomen extraordinar. Fasci-nanta, plina de observatii originale. Nu gaseai un singur os conventional in trupul ei". Munca dramaturgului impunea perioade de izolare si doua sarcini pierdute au aruncat-o pe Marilyn intr-o adanca depresie, careia nici macar succesul filmului Unora le place jazz-ul nu i-a pus capat. Pe platourile peliculei Inadaptatii, scris de Miller special pentru Marilyn, cuplul s-a destramat definitiv, dupa cinci ani de mariaj. Au urmat transferuri dintr-o clinica in alta, abuzuri de alcool si medicamente. Totusi, actrita parea ca si-a revenit la inceputul anului 1962, cand i-a cantat languros presedintelui Kennedy La multi ani!, in Madison Square Garden. Relatia cu presedintele american, precum si cea cu Bob Kennedy, au ramas pana acum sub semnul intrebarii. Este posibil sa fi fost amanti, dar nimeni nu o afirma cu certitudine. La mai putin de patru luni de la acest episod, Marilyn este gasita moarta in dormitorul personal. Cauza stabilita de legisti: supradoza de barbiturice. Scenariile nu au intarziat sa apara. Daca a fost sinucidere, a fost un act voluntar sau involuntar? Unul dintre biografii actritei sustine ca moartea a survenit in urma combinarii fatale a unor medicamente. Multe voci, printre care cea a romancierului Norman Mailer, sunt de parere ca actrita a cazut victima conspiratiei planuita de F.B.I. si C.I.A. impotriva lui Kennedy.

Cert este ca disparitia actritei de doar 36 de ani a socat pe toata lumea. Cel mai afectat a fost Joe DiMaggio, care s-a ocupat de funeralii si a avut grija ca nimeni, in afara de prieteni sau rude, sa nu apara la inmormantare. Timp de peste 20 de ani, a trimis la mormantul ei cate o duzina de trandafiri, de trei ori pe saptamana.

"Scena rochiei" este unul dintre cele mai memorabile momente de numele divei. Filmata pe Lexington Avenue din New York, in 1954, scena a fost inclusa in filmul Sapte ani de casnicie. Imbracata intr-o rochie alba, Marilyn a stationat mai bine de doua ore deasupra unei guri de aerisire de metrou, in fata a sute de fotografi si a 2.000 de spectatori. Regizorul Billy Wilder a declarat ulterior ca Joe DiMaggio ar fi fost in stare sa-i ucida din priviri pe cei care asistau la filmare, desi masuri de precautie au fost luate: actrita purta doua perechi de desuuri, pentru ca privitorii sa nu vada mai mult decat era necesar.

In 2002, jurnalistul Richard Maryman, de la revista "Life", facea public la Festivalul de Film de la Taormina ultimul interviu pe care Marilyn Monroe l-a acordat cu doar doua zile inainte de a fi gasita moarta in apartamentul ei din Brentwood. Aici s-a desfasurat si interviul, cu o durata de peste opt ore, care dezvaluie o Marilyn cu totul diferita de imaginea unui sex-simbol: o femeie foarte sensibila si fragila, constienta ca este folosita ca instrument de castigat bani. Documentarul contine imagini rare de arhiva (Marilyn, tanara si surazatoare pe plaja din Santa Monica, Marilyn alaturi de cei trei soti) si scene dramatice: izbucnind in la-crimi cand presa dezvaluie sfarsitul mariajului cu DiMaggio, imagini din timpul refacerii in spitalele din Los Angeles sau de la inmormantarea actritei. Imaginile filmate in timpul interviului surprind trecerile vedetei de la o stare la alta. La inceput, perfecta, frumoasa si dulce, Marilyn devine din ce in ce mai afectata si mai trista. in final, ii spune reporterului, din pragul usii: "Va rog, nu ma faceti sa par ridicola!".


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.