Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  MARI TRADARI CARE AU SCHIMBAT ISTORIA ROMANILOR
71 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mormantul lui Isus
353 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
535 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
233 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
156 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
828 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria OZN-rilor
474 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
75 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
560 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Orientului Mijlociu -p.2-5
1.618 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria vapoarelor

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 22.06.2012  Adauga la favorite 2.722 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Vapoarele sunt niste barci enorme care cantaresc peste 1000 de tone. Transporta pasageri si marfuri, dar pot fi folosite si pentru pescuit sau lupta.
Mari ambarcatiuni de lemn au fost construite pentru prima data in jurul Marii Mediterane si in Orientul Indepartat, cu circa 300 de ani i.Hr. Acestea erau propulsate cu panze sau vasle si aveau lungimi pana la 50 de metri. Corabiile de lemn de mai tarziu, avand catarge si cateva panze, ajungeau la 115 m lungime. Doua lucruri au facut posibila aparitia vapoarelor moderne: utilizarea fierului sau a otelului, suficient de rezistent pentru construirea unor ambarcatiuni mari, si motorul cu aburi, care le-a permis vapoarelor sa fie independente de directia vantului. Singura limitare a dimensiunilor unui vapor a fost impusa de adancimea apelor de coasta si de marimea docurilor. Cele mai mari vapoare de azi sunt petrolierele, care navigheaza intre trenurile petroliere si rafinariile din Europa, America si Japonia. Sunt mult mai mari decat orice transatlantic, cantarind pana la un milion de tone, incarcate la maxim si avand peste 400 de metri in lungime.
Luxoasele vapoare de pasageri se folosesc azi doar pentru croaziere, turistii beneficiind de un sejur luxos si vizitand diferite porturi. Alte vase de pasageri sunt feriboturile, care transporta oameni si vehicule pe distante scurte. Cu cat comertul pe mare a devenit mai important si natiunile au intrat in competitii comerciale, cu atat mai mult a inceput dezvoltarea navelor de razboi. Vasele de lupta de azi sunt: distrugatoare, crucisatoare si submarine, cele mai mari fiind portavioanele. Vasele moderne sunt conduse de una sau mai multe elice, actionate de uriase motoare diesel, de turbine cu gaz sau de energie nucleara . O nava consuma cea mai mare parte a energiei pentru a impinge apa in lateral, astfel ca vapoarele moderne trec usor pe suprafata apei. Unele nave au „aripi" aflate sub apa, iar altele plutesc pe o perna de aer. Ambele sunt rapide, dar nu pot fi construite de dimensiuni prea mari.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.