Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Voi dormi la tine in Quebec
745 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Lucruri pe care sa nu le faci in Israel ca turist
113 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Vechiul Palat Regal-Belgrad
94 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Strada Grafton Dublin
252 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Budapesta noapte
1.170 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mijloace de transport pentru Lisabona si imprejurimi
251 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Casa Atacul Rechinului, Headington,Oxford
174 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Norilsk, Rusia
657 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Halemaumau
914 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  2)Insula Sark -ultimul stat feudal
1.254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Nunavut

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 18.06.2012  Adauga la favorite 834 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Nunavut este cel mai recent si cel mai intins teritoriu al Canadei, localizat in nord-estul tarii, in zona continentala din nord-vestul golfului Hudson si in cea mai mare parte a Arhipelagului Arctic Canadian.

Capitala este Iqaluit.

Teritoriul se intinde pe o suprafata de 2.093.190 km² si are 30.245 locuitori, majoritatea eschimosi inuiti.

Din punct de vedere administrativ, teritoriul este impartit in trei regiuni:

Kitikmeot
Kivalliq
Qikiqtaaluk

Nunavut s-a desprins de Teritoriile de Nordvest in 1999.



Nu e vorba despre asezarile temporar locuite, acele statiuni de cercetare care exista si in sudul, si in nordul Pamantului si unde vin sa lucreze, pentru cateva luni, mii de cercetatori care, apoi, se retrag sa-si analizeze rezultatele in laboratoarele lor confortabile de la latitudini mai prietenoase. Nici despre bazele militare construite in regiunile polare si unde personalul se schimba periodic, nici despre statiunile meteorologice polare. E vorba despre asezari permanente - sate, catune sau chiar orasele - unde traiesc comunitati adevarate de oameni, (chiar daca foarte mici, uneori) nu cu gandul de a pleca dupa cateva luni, ci de a ramane toata viata.


Pe acest Pamant "aproape rotund", asa cum am invatat la geografie, n-ar trebui sa existe capete - doar asa ne invata logica elementara. Si totusi, perceptia noastra, ca traitori pe aceasta planeta, ne face sa simtim ca exista un mijloc, acel Ecuator care inconjoara planeta, si ca exista si doua capete - polii planetei. Pe masura ce mergi dinspre mijlocul bogat, cu diversitatea lui biologica uluitoare, cu viata lui luxurianta, si te indrepti spre pol, fie spre nord, fie spre sud, ai cu adevarat senzatia ca te indrepti spre un "capat", spre un sfarsit de… ceva, spre finis mundi. Natura e tot mai aspra si mai zgarcita cu darurile ei, diversitatea formelor de viata se micsoreaza, oamenii devin si ei tot mai rari. Si atunci, ai senzatia ca ai ajuns, intr-adevar, la capatul lumii cunoscute.

Nu intamplator, bogatia de viata, incluzand oamenii, s-a concentrat in regiunile mai primitoare ale planetei. E vorba despre resurse si despre confort. Si totusi, exista si oameni pentru care nici conditiile de trai din apropierea polilor nu sunt destul de aspre pentru a-i descuraja: exista, pana la distante destul de mici fata de polii planetei, asezari omenesti. In nord, ele trec chiar dincolo de cercul polar arctic. In sud, ajung pana aproape de cercul polar corespunzator. Nimic nu i-a oprit pe acesti putini oameni sa stea acolo. Infruntand cumplitele ierni polare, au gasit in fiinta lor puterea de a rezista, de a duce viata si civilizatia umana pana acolo unde ai spune ca ele n-ar putea dainui. Si totusi dainuie.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.