Este unul dintre cele mai frumoase orase din insula, si, din punctul de vedere al multora, poate cea mai cocheta. De altfel, Chania este si un bun punct de plecare spre alte obiective de explorat ale Cretei, mai ales in partea sa vestica.
Asezare minoica, initial, sub numele de Kydonia, Chania a fost stapanita pe rand de romani, bizantini, venetieni, genovezi, turci si egipteni. Dupa atasarea sa Greciei in 1913, insula a fost invadata de germani in 1941, batalie in urma careia imprejurimile orasului au fost distruse. Ca o paranteza, cretanilor nu le place sa li se dea identitate greceasca, ei considerandu-se pur si simplu cretani. De altfel, chiar se considera diferiti de greci atat prin port, cat si prin obiceiuri si bucatarie. Nu contestam … .
Trecutul zbuciumat al orasului este sugerat de fortificatiile venetiene care dainuiesc pana astazi.
Viata oraselului s-a dezvoltat practic in jurul portului. In extremitatea nord-vestica se afla cea mai interesanta zona, si anume vechiul oras venetian unde vara se organizeaza seri de dans traditional si scenete teatrale.
Moscheea Ienicerilor, aflata pe cealalta latura a portului exterior, a fost ridicata o data cu sosirea turcilor in Creta, in jurul anului 1645, si este cea mai veche constructie otomana din insula. Mai incolo de moschee se afla cea mai veche parte a orasului, cartierul Kastelli, unde se pot vedea ruinele cetatii minoice Kydonia.