Cand au anuntat ca au gasit intr-un loc de pe Pamant bacterii care se hranesc cu arsenic, specialistii NASA au dat nastere unei dezbateri intense. Descoperirea a schimbat perspectiva oamenilor asupra posibilitatii existentei vietii in Univers.
Bacteriile respective traiesc in lacul Mono, aflat in California, SUA, el avand o vechime de 740.000 de ani, scrie Daily Galaxy. "Definitia vietii tocmai s-a schimbat", spunea Ed Weiler, oficial al NASA, dupa descoperire.
"Cu cat incercam sa gasim semne de viata in sistemul solar, cu atat mai mult trebuie sa ne largim conceptia despre viata si sa ne gandim la ea asa cum nu o stim", mai spune el. Intr-un articol din publicatia "The International Journal of Astrobiology", Felisa Wolfe-Simon, Ariel Anbar si Paul Davies prevazusera posibilitatea vietii care se bazeaza pe arsenic.
Specialistii au reusit sa determine bacteriile din acel lac sa se hraneasca cu arsenic, in loc de fosfor, aceasta fiind principala noutate a descoperirii. Fosforul este unul din cele sase elemente considerate a sta la baza vietii pe Pamant. Din acest punct de vedere, pare posibil ca oriunde in sistemul solar sa existe viata bazata pe alte elemente chimice
Din acest lac ies nenumarate "turle" din calcar, numite turnuri tufa. In mod normal, acestea sunt structuri subacvatice, dar au devenit vizibile din 1951, de cand nivelul lacului a inceput sa scada