Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Istoria Matematicii - Documentar pe intelesul tuturor
9.211 vizite - 0 comentarii
adaugat de zizi
 
  Cazul Orlov - Cea mai mare inselatorie din istoria KGB
865 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Universului in 2 minute
2.208 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  1/5.Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 1
2.707 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  5/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 5
2.515 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  3/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 3
2.271 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  4/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 4
2.010 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  2/5..Istoria Indiei - Documentar BBC / Partea 2
1.753 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  Istoria semnelor de circulatie .....
1.039 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Ioana D'Arc - Personalitati care au marcat Istoria
1.574 vizite - 0 comentarii
adaugat de gusa
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

Istoria zaharului

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 23.05.2012  Adauga la favorite 1.556 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Istoria zaharului este bogata in evenimente, adesea dramatice, calea parcursa de la statutul de articol de lux pana la cel actual, de aliment de baza, vadindu-se — chiar geografic privita — lunga si anevoioasa.
Pe continentul european, zaharul a ajuns abia la sfarsitul secolului al Xl-lea. Aici, multa vreme, s-a nu­marat printre cele mai costisitoare delicatese. Ludovic al XIV-lea, spre exemplu, pastra bucatelele de zahar in cutiute de aur, asemenea bijuteriilor, pretioasele cristale fiind pazite, zi si noapte, de garzi speciale.
Zaharul a fost adus in Europa din lumea araba, de cruciati. Negustorii venetieni nu au pregetat, vazand succesul de care se bucura, sa il plaseze, o perioada indelungata, la loc de frunte in comertul lor cu statele europene. Aici, „dulcele" folosit uzual era mierea de albine. Nici arabii nu stiau de existenta zaharului, pana cand, in frecventele patrunderi spre Asia de Sud si Asia Centrala, n-au intalnit „mierea de trestie". In India si China, aceasta constituia un deliciu cunoscut de mii de ani. Arabii au incercat, fara prea mult suc­ces, sa cultive trestie de zahar in bazinul meditera­nean.





Columb a luat, in 1492, vestita planta cu el, peste Atlantic, aflandu-i conditii propice de dezvoltare in bazinul Caraibilor. In insulele de aici lipsea, insa, forta de munca necesara cultivarii intensive, ravnite de colonialisti. A inceput negotul cel mai odios, comertul cu sclavi. Din Lumea Noua plecau spre Europa nave incarcate cu mirodenii, tutun, cafea, zahar. La intoar­cere, ele aduceau, de pe coastele occidentale ale Afri­cii, sclavi negri, extrem de bine vanduti mai ales pe plantatiile de trestie de zahar.
La sfirsitul secolului al XVIII-lea, omul de stiinta german F.C. Achard, reluand ideea nefinalizata a pro­fesorului sau berlinez A.S. Marggraf, a reusit sa rafi­neze, cristale de za­har din sfecla. Ele nu se deosebeau prin nimic de cele obtinute din trestia de zahar. Agenti ai industriei bri­tanice a zaharului i-au oferit 200 000 de taleri pentru a intrerupe aceste cercetari si a da uitarii descoperirea. Achard nu a putut fi insa cumparat. Si cand, in 1806 Napoleon a instituit impotriva Angliei o puternica blocada economica, afectand, intre altele, livrarile britanice de zahar pe continent, metoda lui F.C. Achard a fost luata serios in seama, culturile de sfecla cunoscand o extindere rapida


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.