Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Orasul Soroca
1.664 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 de momente absurde de istorie medicala
278 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Pericolele medicinei estetice
100 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O Istorie a Naturii (Geneza 3/4)
1.610 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O Istorie a Naturii (Geneza 1/4)
1.497 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O Istorie a Naturii (Geneza 2/4)
1.464 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  O Istorie a Naturii (Geneza 4/4)
1.413 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Secretele pierdute ale Medicinei Tibetane
525 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Comorile bijuteriilor franceze
256 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mit si istorie: Maria Tanase(II)
702 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Muzeu de Istorie a Medicinei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 21.05.2012  Adauga la favorite 1.196 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Singurul Muzeu de Istorie a Medicinei , se afla la Iasi

Un tablou urias de la 1895, probabil la fel de valoros ca "Lectia de Anatomie" a pictorului Rembrandt, si o creatie unica a celebrului Constantin Brancusi ce dateaza din anul 1902, faimosul "Ecorseu" • Descrieri de operatii la ochi realizate de prima femeie medic din lume, Elena Puscaru, sau registre de la Spitalul Socola si Golia de acum peste o suta de ani • Ruine ale unei Curti Domnesti de la 1796, un intreg Panteon cu statui ale Zeilor antici sau exemplare de aparatura ce au revolutionat medicina moderna • Fotografii realizate de cel care l-a pozat pe marele poet Mihai Eminescu sau documente vechi ce atesta actele de infiintare a primei universitati din Romania

Chiar daca multi dintre ieseni trec zilnic prin fata batranei cladiri a Universitatii de Medicina si Farmacie (UMF) Gr. T. Popa, foarte putini dintre ei stiu despre minunile si valorile care se ascund aici, unele putand rivaliza cu piese din celebre muzee occidentale.

Tablouri tip Rembrandt si creatii din tineretea lui Brancusi

Un tablou urias tocmai de la 1895, probabil la fel de valoros ca "Lectia de Anatomie" a pictorului Rembrandt, si o creatie unica a celebrului Constantin Brancusi, faimosul "Ecorseu", ce dateaza din anul 1902. Sunt doua dintre exponatele de "aur" ale Muzeului de Istorie a Medicinei. Primul descrie chiar lectia de acest tip pe care o preda la sfarsitul secolului al XIX-lea profesorul Aristide Peride. Atunci, Peride l-a angajat pe tanarul viitor sculptor universal Constantin Brancusi sa realizeze un schelet, cunoscut ca Ecorseu. "Sunt doua creatii de exceptie pe care le detine Muzeul Institutului de Anatomie. Sunt elemente foarte valoroase si care sunt exponentiale pentru intreaga istorie a Universitatii de Medicina Grigore T. Popa", a declarat Viorica Scutariu, directorul bibliotecii de la UMF.
In Muzeul de Istorie a Medicinei, cat si in cel al Institutului de Anatomie sunt o serie de exponate extrem de valoroase si care reprezinta cu adevarat traditia si importanta invatamantului medical la Iasi. "Exista aparatura si instrumentar medical de peste o suta de ani vechime, poze realizate de fotograful lui Eminescu si chiar un registru, de la inceputul secolului al XX-lea, cu descrieri ale simptomelor prezentate de bolnavii psihic internati la Spitalul Socola sau Golia. Sunt donatii ale profesorilor celebri ai universitatii noastre, amintiri de la acestia, documente de la actul de fondare a primei institutii de invatamant superior, ce includea si Medicina, de la 1860. Trebuie sa se stie ca pe actuala locatie a Universitatii de Medicina era vechiul asezamant al Universitatii din Iasi de la 1860. Avem si asa numita «Poarta a Nadejdii», ce are inscris pe ea anul 1796 si facea parte din vechea Curte Domneasca a lui Calimachi", a adaugat Viorica Scutariu.

Prima femeie medic oftalmolog din lume, romanca Elena Puscaru

Descrieri de operatii la ochi realizate de prima femeie medic oftalmolog din lume, Elena Puscaru, sau registre de la Spitalul Socola si Golia de acum peste o suta de ani. Lucruri de exceptie pe care le regasim in panoplia Muzeului de Istorie a Medicinei, gestionate de curatorul Ovidiu Balan. "Sunt «mulaje» de la operatii oftalmologice realizate de prima femeie medic din intreaga lume pe aceasta specializare, Elena Puscaru, in acest muzeu. Sunt putini oameni care stiu despre acest lucru. De asemenea, tot aici avem expus si instrumentar medical ce a revolutionat medicina moderna, cat si donatii de lucruri ce au apartinut marilor personalitati si profesori ai Universitatii de Medicina", a declarat Ovidiu Balan, curatorul muzeului UMF.

Un adevarat Panteon de zei antici

Alte vedete ale muzeului sunt reprezentate de galeria celor sase statui ce-i reprezinta pe marii zei romani, de la Apollo la Higeea sau Atena, Hera si Artemis. Acestea iti creeaza cu adevarat senzatia si atmosfera de acum peste 2.500 ani si impresioneaza prin dimensiunile lor. "Avem cele sase statui prezente in cadrul muzeului, ele fiind figuri antice care aveau legatura si cu lumea medicala. Din pacate, nu avem cu Hippocrate, cel care este considerat parintele Medicinei. Sunt insiruite astfel incat vizitatorul sa poata lua contact cu o lume de mult apusa", a mai spus Ovidiu Balan.

Un muzeu dedicat evolutiei stiintei medicale la Iasi

Toate aceste secrete si exponate vechi de peste o suta de ani se gasesc in cadrul Muzeelor de Istorie a Medicinei si Institutului de Anatomie "Ion Iancu" de la Universitatea de Medicina. Adevarate comori ale trecutului, acestea reliefeaza faptul ca la Iasi zeci de personalitati au contribuit la dezvoltarea stiintei medicale moderne inca de la 1860.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.