6/6. Marele Crah din 1929 (partea 6)
La finele lui octombrie 1929, lumea era luata prin suprindere de stiri cu milionari care se aruncau de la ferestrele zgarie-norilor din Manhattan. Sinuciderile celor care isi vedeau pierdute in cateva ore averile stranse cu truda in ani de zile erau doar preambulul unei perioade indelungate de recesiune care avea sa infometeze America si sa bulverseze economiile tarilor industrializate de pe glob.
Marele Crah din 1929 a ramas in manualele de economie drept cea mai mare prabusire inregistrata vreodata. Multi analisti contemporani sustin ca dezastrul ar putea fi depasit de criza declansata de creditele subprime din America zilelor noastre.
In 1919, Statele Unite iesisera victorioase din Primul Razboi Mondial. Marea Britanie si aliatele sale europene erau epuizate financiar dupa razboi. Prin contrast, economia SUA era infloritoare si intreaga lume dansa dupa cum canta America. Creditele usor de obtinut si productia de masa au transformat salbaticii ani ’20 intr-o era a consumului de o amploare nemaivazuta pana atunci.
Istoria se repeta – bula creditelor
Bursa a crescut si investitorii s-au inmultit, imprumutand bani pentru a profita de expansiune. In 1928, piata a crescut cu 50% in doar 12 luni. Dar dupa aceea s-a produs dezastrul. In octombrie 1929, actiunile de la Bursa newyorkeza au scazut cu o treime. Investitorii au pierdut peste 25 de milioane de dolari. Mai apoi, trei mii de banci au dat faliment, scufundand economiile oamenilor odata cu ele.
Crahul a fost urmat de o criza mondiala devastatoare care a durat pana la al Doilea Razboi Mondial. Actiunile nu au revenit la valoarea de dinainte de crah pana in 1954. Aceasta este filmul documentar despre povestea unui dezastru financiar care speram sa nu se repete niciodata…