Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Mormantul lui Isus
500 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Rusia - Istoria unui Imperiu
678 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Deportatii: Un tren in necunoscut (
373 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria complicata a aurului | Puterea Aurului
254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Partea II – Cerul coborat pe Pamant
965 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria OZN-rilor
587 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  20 cele mai misterioase descoperiri subterane din lume
201 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Bizantul, imperiul pierdut-Cerul coborat pe pamant
688 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Orientului Mijlociu -p.2-5
1.722 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Istoria Orientului Mijlociu-p.1-5
1.616 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cinema >> Stiinta, documentare
 

 

Istoria sarmalutei

 
 
 
 
 
Adaugat de Cozana 02.05.2012  Adauga la favorite 1.384 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Oamenii din epoca de piatra au inventat, odata cu oala de lut, si o serie de alte noi modalitati de preparare a mancarurilor, inclusiv a carnii. Deci inventarea oalei in care se fierbea carnea a fost primul pas catre diversificarea felurilor de mancare. Asa cum arata unele picturi rupestre foarte vechi, oamenii isi inveleau bucatile de carne in diferite frunze comestibile. Astfel, se poate spune ca primele sarmale ar fi fost inventate de oamenii primitivi. Cum aratau acele sarmale, ce fel de carne se puneau in ele nu avem de unde sa stim pentru ca nu exista astfel de date. Dar istoria sarmalei este extrem de veche, existand dovezi ca in mod sigur oamenii din perioada Epocii de Gheata cunoasteau tehnica infasurarii carnii maruntite in frunze. Aceasta inseamna ca sarmaua exista de cel putin 15.000 de ani.

Cum s-a pastrat acest obicei culinar
Asa cum arata mai multe studii, nici nu era nevoie de o transmitere a traditiei invelirii carnii tocate in frunze, deoarece oamenii au reinventat sarmaua si in culturi izolate din diferite triburi din Jungla Amazonului si Papua Noua Guinee. In triburi formate din copii alungati din unele triburi amazoniene, care nu stiau cum se prepara mancarea, s-a dovedit ca acestia au reinventat-o. Din acest motiv, ipoteza conform careia indienii ar fi preluat o traditie foarte veche a gatitului sarmalelor nu are o sustinere reala. Dimpotriva, s-a dovedit ca, in India veche, cu 2.000 de ani inainte de Hristos, sarmalele au aparut chiar in triburi foarte izolate de jungla. De la aceste triburi se zice ca ar fi preluat persanii sarmaua, care ar fi ajns mai tarziu in Europa prin Orientul apropiat.


Originea sarmalelor - motiv de disputa in Europa

Atat grecii, cat si albanezii, bulgarii si, nu in ultimul rand, croatii si turcii cred ca ei sun inventatorii sarmalei. Denumirea de sarma, comuna pentru romani si croati, este asemanatoare cu „sarmi" in bulgara si „sarmalaki" in greaca. Aceasta nu spune insa nimic despre identitatea celor care au preluat primii acest deliciu culinar sau daca au fost reinventate in zona balcanica de un popor anume.
Mai mult decat atat, sarmalele croate difera de cele bulgaresti aproape la fel cum difera sarmalele oltenesti de cele moldovenesti.
Multi cercetatori nu exclud deloc ipoteza conform careia sarmalele balcanice din sud ar avea o alta origine decat cele romanesti, care ar fi fost reinventate pe teritoriul tarii noastre. In sprijinul aceste ipoteze vine si faptul ca romanii stau cel mai bine la capitolul creativitate din tot sudul si sud-estul europei. Alegerea sarmalei ca mancare nationala poate fi astfel o idee justa, desi avem de-a face cu un preparat culinar prezent si la vecinii nostri din Balcani.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.