Lugano este cel mai mare oras din cantonul Ticino (in germana Tessin), in Elvetia centrala, aproape de granita cu Italia. Orasul se intinde pe 48 km² la o altitudine de 273 metri, fiind situat pe malul nord-vestic al lacului Lugano (denumit in germana Luganersee, in italiana lago di Lugano sau si lago Ceresio), care se afla in Alpi intre lacul Major (lago Maggiore) si lacul Como (lago di Como).
Lugano se bazeaza din punct de vedere al resurselor pe turism, insa si pe numeroase banci si pe sectorul financiar in general. Lugano este a treia piata financiara elvetiana. Alte industrii prezente sunt industria masinilor, cea textila, industria tutunului si fabricarea ciocolatei.
Primele documente care atesta existenta cetatii sunt datate la 875. Orasul, deja in posesia Ducatului Milano, a fost ocupat de elvetieni in 1512, sub autoritatea carora ramane pana la 1798, an in care declara si obtine independenta si decide sa intre si sa faca parte din Confederatia Elvetiana. Toponimul „Lugano" deriva probabil de la cuvantul latin "lucus", padure sfanta.
Orasul are un caracter predominant lombard. Printre edificiile notabile se numara catedrala romanica a Sfantului Laurentiu (San Lorenzo) din a doua jumatate a secolului XI, si biserica Sfanta Maria a Ingerilor (Santa Maria degli Angioli) cu faimoasa fresca a Patimilor lui Cristos a lui Bernardino Luini.
Notabile sunt si lacul omonim, Orasul Vechi (Via Nassa, Piazza Riforma), Muntele Bre si Muntele San Salvatore. In Lugano se afla facultatile de economie, stiintele comunicarii si informatica ale Universitatii Elvetiei Italiene.
„Monte San Giorgio" de langa Lugano a fost inscris in anul 2003 pe lista patrimoniului mondial UNESCO.