Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Cei mai bogati oameni din lume din toate timpurile
2.031 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  6. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
4.241 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  5. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.553 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  2. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.380 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  3. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.209 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  4. Povestea Indiei - un uimitor documentar BBC
2.085 vizite - 0 comentarii
adaugat de charles
 
  1/9.Marii Moguli ai Indiei
1.509 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  9/9.Marii Moguli ai Indiei
1.321 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  8/9.Marii Moguli ai Indiei - Aurangzeb
1.090 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
  5/9.Marii Moguli ai Indiei - Jahangir
1.275 vizite - 0 comentarii
adaugat de Documentar
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Cultura >> Istorie
 

 

4/9.Marii Moguli ai Indiei - Akbar

 
 
 
 
 
Adaugat de Documentar 20.03.2012  Adauga la favorite 1.640 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
eriul Mogul

Imperiul Mogul (in limbile persana: سلطنت مغولی هند, Solṭanat Moġuli Hend sau گوركانى, Gurkani; urdu: مغلیہ سلطنت, Muġalīh Sulṭanat) a fost o importanta putere imperiala pe subcontinentul indian intre inceputul secolului al XVI-lea si mijlocul celui de-al XIX-lea. In momentul de maxima dezvoltare, pe la anul 1700, Imperiul Mogul controla aproape intreg subcontinentul indian si regiuni intinse ale Afganistanului. Populatia imperiului este estimata intre 110 si 130 de milioane de locuitori, cu un teritoriu de peste 5 milioane de km2.
Dupa anul 1725, imperiul a intrat intr-un proces rapid de declin. Perioada clasica a Imperiului Mogul a inceput odata cu urcarea pe tron in 1556 a Akbar cel Mare si s-a incheiat cu moartea lui Aurangzeb din 1707. Imperiul a mai continuat sa existe pentru urmatorii 150 de ani.

Origini:

La inceputul secolului XVI fragmentarea politica a Indiei, care redusese sultanatul Delhi la un statut nesemnificativ, a fost oprita datorita invaziilor din nord-vest. Invadatorii erau descendenti ai lui Timur si cunoscuti in istorie drept moguli. Fondatorul dinastiei mogulilor, Babur extinde controlul asupra Indiei astfel ca la sfarsitul domniei sale, in 1530 imperiul sau se intindea de la muntii Himalaya pana la Dekkan. Adevaratul fondator al Imperiului Mogul si totodata cel mai important conducator indian de la Asoka este insa considerat Akbar cel Mare (1556-1605),iar perioada domniei sale-perioada clasica a imperiului.

Domnia lui Akbar

Akbar a atasat imperiului Mogul India de Nord si regiunea Dekkan, dar contributiile sale cele mai importante au fost toleranta fata de religii, reformele guvernamentale si patronajul cultural. Sub Akbar guvernul si sistemul de taxe se reorganizeaza. Tensiunile dintre musulmani si hindusi sunt diminuate datorita casatoriilor strategice ale acestuia cu printese din Rajaput, acceptarea in functii importante a musulmanilor si anularea taxei per capita a non-musulmanilor (1564). Toleranta religiilor era incurajata si prin organizarea unor intalniri intre membri reprezentativi ai diverselor religii pentru a discuta diverse aspecte legate de acestea. Akbar ar fi dorit subsumarea religiilor musulmane si hinduse uneia singure, monoteiste insa idealul a ramas nematerializat.

Succesorii lui Akbar

Lui Akbar i-au urmat la tron Jahangir (1605-1627), Shah Jahan (1628-1658) si Aurangzeb (1658-1707). Acestia, desi au adus cu sine schimbari semnificative, nu au egalat stralucirea domniei lui Akbar. Campaniile militare cosisitoare, problemele din sistemul de taxe si din administratie au dus la o eroziune a intregului imperiu mogul. Jahangir ia decizia de a permite negustorilor englezi stabilirea unui punct comercial la Surat, pe coasta de vest, iar Shah Jahan ingreuneaza si mai mult situatia economica a imperiului cu proiectele sale elaborate pentru constructii impunatoare. O bijuterie din timpul domniei sale este Taj Mahalul, un monument funerar de o frumusete neegalata cladit in cinstea iubitei sale sotii, Mumatz. In timpul lui Shah Jahan se reaprind controversele religioase care ajung la fanatism si conflicte deschise in timpul lui Aurangzeb. Aceasta este si una din cauzele care au dus la declinul Imperiului Mogul. Aurangzeb persecuta pe toti cei care nu erau de religie musulmana, a comandat distrugerea templelor hinduse si a reinstaurat taxa per capita (1679) indepartand pe conducatorii Rajaput. Ca rezultat al acestor actiuni se nasc miscari indreptate impotriva conducerii cum ar fi Sikhismul si nationalismul Hindu Maratha.

Sikhismul si Maratha

In secolele XVI si XVII se naste miscarea religioase Sikhism care isi are radacinile in invataturile lui Guru Nanak (m. 1538). Acestia nu erau nici musulmani, nici hindusi, aveau propria scriptura, propriile ritualuri si idei. Aurangzeb nu le tolera acestora faptul ca refuzau Islamul si a pornit impotriva lor o campanie de persecutie care a contribuit la cresterea tensiunilor fata de conducator. Adeptii Sikhismului creeaza o armata care devine indeajuns de puternica pentru a ameninta puterea militara a imperiului.[4] Hindusii Maratha, condusi de Shivaji (m. 1680) isi consolideaza un caracter nationalist si religios profund si iti creeaza propriul imperiu in 1646. La momentul mortii lui Shivaji armata Maratha era cea mai disciplinata armata din India. Dupa moartea lui Aurangzeb si a succesorilor sai, hindusii Maratha au creat o confederatie a statelor din Dekkan pe care o si conduceau. Desi oficial recunosteau suveranitatea mogulilor, hindusii Maratha ajunsesera sa controleze un teritoriu indian mult mai vast decat cel al mogulilor dupa anul 1740.

Religia in Imperiul Mogul

Perioada cuprinsa intre anii 1500 si 1650 a avut o importanta deosebita pentru viata religioasa in India. In sec. XVI existau numeroase personalitati religioase care profeteau o religie diferita de ulama dar si de invataturile brahmanice. Un alt aspect important legat de aceasta religie era faptul ca nu accepta distinctia intre caste, o trasatura adanc inradacinata a indienilor. Astfel putem spune ca exista un sincretism intre Sufismul musulman si bhakti hindu

Guru Nanak

O personalitate importanta a acestui fenomen a fost Guru Nanak, considerat parintele spiritual al Sikhismului. Guru Nanak Dev venera un singur Dumnezeu -iubitor si milostiv fata de oameni. El se impotrivea atasarii orbesti de un rit religios si mandriei asociate indeplinirii ritualurilor si formelor exterioare ale unei religii. Ideile sale apar in scrierile celui de-al cincelea guru al comunitatii Sikh, Arajun (m.1606). Iata cateva dintre ele: Nu postesc si nu tin luna lui Ramazan.(...)Singurul Dumnezeu de pe pamant este Dumnezeul meu Care ii judeca si pe hindusi si pe musulmani(...)In inima mea il am pe Dumnezeu cel fara forma... Nu sunt nici musulman nici hindus

Religia hindusa

Chataitanya Mahaprabhu (m. 1533?) un reprezentant de seama al miscarii de renastere a religiei hinduse accentua importanta cultului zeului Krishna. Cei care vor crea mai tarziu religia Hare Krishna au fost adeptii lui si au profetit in public devotamentul fata de Krishna si mesajul egalitatii intre oameni. Repovestirea Ramayanei de catre Tulasidas (m.1623) ramane printre cele mai cunoscute opere literare indiene. Tulasidas foloseste povestea aventurilor lui Rama pentru a prezenta ideile bhakti care raman vii si astazi in constiinta hindu

Islamul

Religia musulmana in India provenea in mare parte de la sufisti. In anul 1500 Chishtiya Sufi a castigat multi adepti in India. Astfel de sufisti nu erau intotdeauna incurajati de ulama, membrii careia erau responsabili de legea religioasa in stat. Alaturi de intoleranta lui Awrangzeb fata de non-musulmani posibilitatea unei apropieri intre cele doua religii a fost anihilata,ducand mai departe tensiunile religioase care inca mai exista in Asia de sud.

Declinul Imperiului Mogul


Declinul imperiului a fost explicat prin izbucnirea razboaielor de succesiune, a unor revolte locale generate de crizele de combustibil, prin cresterea conflictelor religioase si prin actiunea distructiva a colonialismului britanic. In afara de tulburarile interne mentionate mai sus, factori decisivi al decaderii imperiului au constituit dezvoltarea unui puternic stat islamic in Dekkan, Hyderabad dupa moartea lui Aurangzeb, invaziile persilor (1739) condusi de Nadir Shah in India de Nord, invaziile (1748-1761) unui trib afghan condus de Ahmad Shah Durrani(1747-1773) si nu in ultimul rand victoriile englezilor in Bengal(1757) si totodata pe coasta de sud-est impotriva francezilor (1740-1763). Deja in anul 1810 puterea Indiei este eclipsata complet de dominatia britanica materializata in Companiia Indiilor de Est. Oficial insa, dinastia mogula a disparut abia in 1835.[9] Ultimul imparat, Bahadur Shah al II-lea, a carui stapanire ajunsese sa se limiteze doar la regiunea orasului Delhi, a fost luat prizonier si mai apoi exilat de britanici dupa izbucnirea revoltei indienilor din anul 1857.


Favorite

 
 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.