Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Al-Madinah-Tunis
344 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Austria - Calea ferata Schafberg - Lumea vazuta din tren
131 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Austria - Calea ferata Schafberg -
75 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Berlin Tiergarten
286 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  MADRID, GRAN VIA
124 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Top 10 Atractii Turistice,Madrid (Spania)-Ghid calatorie
2.121 vizite - 0 comentarii
adaugat de oscar
 
  Palacio Real-Madrid
312 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Gara Atocha-Madrid-Spania
575 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Andre Rieu | Happy Together | Madrid 2022-120 min
118 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Piata Cibeles-Madrid
611 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Turism
 

 

Mari capitale ale lumii :Madrid (HD)

 
 
 
 
 
Adaugat de husein 16.03.2012  Adauga la favorite 905 vizualizari

Nota film: 1 / 5 (1 vot )
   
 
Madrid este capitala Spaniei. Construit pe ruinele unui fort maur numit Magerit, orasul a devenit capitala in 1561, in timpul domniei lui Filip al II-lea de Habsburg. Ca urmare Madrid a devenit un oras infloritor, iar astazi este rivalizat cultural doar de catre Barcelona.

Madrid este nu doar capitala tarii, ci si capitala provinciei si a comunitatii autonome Madrid.

Puncte importante culturale si turistice includ faimosul Muzeu Prado, Muzeul Thyssen Bornemisza, Centrul de Arta Regina Sofia (unde se afla Guernica lui Pablo Picasso), Cason del Buen Retiro, Palatul Regal, Templo de Debod, Monasterio de las Descalzas Reales, Puerta del Sol, Parque de Retiro, si Chueca, cartierul homosexualilor.

Alte orase invecinate sunt populare pentru calatoriile de o zi din Madrid, incluzand Toledo, Segovia, Avila, Aranjuez, Alcala de Henares, manastirea si complexul de palate de la El Escorial, si Santa Cruz del Valle de los Caidos.

Madrid este cunoscut si pentru viata sa de noapte si discotecile sale; pentru madrileni nu este iesit din comun sa danseze toata noaptea, iar apoi dimineata sa mearga la munca. Aceasta viata de noapte numita la movida, a inflorit dupa moartea lui Franco.

Madrid este servit de Aeroportul International Barajas. In ciuda populatiei orasului in jur de patru milioane (madrileni sau madrilenos), metroul madrilen este una dintre cele mai extinse si mai rapid dezvoltate retele de metrou din lume.

Manastirea si Escorialul din Madrid au fost inscrise in anul 1984 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

In centrul Madridului, in Plaza de Castilla, se afla 4 zgarie-nori cu inaltimi cuprinse intre 250 si 236 metri.


Epoca musulmana

Primele documente istorice privind existenta unei asezari permanente dateaza din epoca musulmana. In a doua jumatate a secolului al IX-lea, Mohamed I (852-886), emirul de Cordoba, construieste o fortareata pe un promontoriu de langa rau (in locul ocupat astazi de Palatul Regal), cu scopul de a vigila pasurile muntelui Guadarrama, si de a fi locul de unde sa porneasca razii impotriva regatelor crestine din nord. Alaturi de fortareata, mai la sud, se dezvolta si o asezare umana. Aceasta asezare primeste numele de Mayrīt, al carui inteles nu este clar, dar pare a fi un hibrid intre doua toponime foarte asemanatoare : unul mozarab, matrice (fantana), si celalalt arab, majra, care inseamna albia unui rau. Amandoua par sa faca referire la abundenta izvoarelor si apelor subterane din acel loc. Din aceasta perioada se pastreaza unele ruine, cunoscute multumita muncii arheologilor de dupa 1975 : zidul arab de la Cuesta de la Vega, turnul de la Plaza del Oriente si vestigiile unui apeduct de la Plaza de los Carros. In secolul al X-lea, s-a nascut Maslama al-Mayriti in Madrid, supranumit Euclide din Andaluzia, un astronom important si fondatorul unei scoli de matematica in Cordoba.


Cucerirea crestina

Dupa ce regatul musulman de la Toledo a fost cucerit de Alfonso al VI-lea de Leon si Castilia, orasul Madrid a intrat sub controlul fortelor crestine in 1085, fara ca acestea sa intampine rezistenta. Orasul si imprejurimile sale au fost incorporate de regatul Castiliei. Crestinii i-au inlocuit pe musulmani in centrul orasului, arabii ajungand sa traiasca in cartiere periferice. A existat si un cartier de evrei in zona care avea sa ajunga cartierul Lavapies. In secolul urmator, Madrid a continuat sa fie atacat de puterile musulmane din peninsula, almoravizii dand foc la oras in 1109, iar almohazii asediindu-l in 1197. Victoria crestinilor in Las Navas de Tolosa a insemnat sfarsitul influentei musulmane in centrul peninsulei Iberice.

Din aceasta perioada provin doua evenimente religioase care au marcat dezvoltarea crestinismului in randul populatiei din Madrid : descoperirea imaginii Fecioarei de la Almudena, si a miraculoasei vieti a lui Isidro Labrador, care avea sa fie canonizat. Orasul a inceput sa prospere, si a primit titlul de villa in 1123. Urmand aceleiasi politici de repopulare din toata Castilia, Madrid a devenit liderul unei comunitati de villa y tierra (municipiu si teritorii). Guvernarea orasului era responsabilitatea madrilenilor cu rang de vecinos, reunindu-se intr-un consiliu deschis pana in 1346, cand regele Alfonso al XI-lea a implantat regimentul (regimiento), prin care doar oligarhii locali puteau guverna orasul. In 1152, regele Alfonso al VII-lea stabilise granitele comunitatii de villa y tierras, intre raurile Guadarrama si Jarama. In 1188, o delegatie reprezentand Madridul participa pentru prima data la Adunarea Generala a Castiliei (Cortes de Castilla). In 1202, Alfonso al VIII-lea i-a conferit primul for municipal, care reglementa activitatea consiliului, si a carui competente au fost amplificate in 1222, de catre Ferdinand al III-lea cel Sfant al Castiliei.


Resedintele regale

Uramatoarea etapa importanta in evolutia Madridului a avut loc in timp ce Spania era sub domnia Bourbonilor francezi. In timpul domniei lai Carol III (1759-1788) au fost construite cateva dintre cele mai remarcabile cladiri ale Madridului. Tot in aceasta perioada orasul a inceput sa capete aspectul sau modern actual cu bulevarde largi ce radiaza dintr-un centru, acum, destul de inghesuit. Carol III a comandat noile proiecte ale orasului la trei arhitecti neoclasici ai timpului: Francisco Sabatini, Ventura Rodriguez si Juan de Villanueva.

Arcurile monumentale din Plata de la Independencia si Puerta de Alcala au fost construite in 1778. Puerta del Sol, o alta emblema a Madridului, dateaza tot din aceasta perioada. Toate disatantele din Spania au ca punct de referinta o piatra care este situata in Puerta del Sol. In 1808, in timpul razboiului peninsular, francezii au ocupat Madridul si imparatul Napoleon Bonaparte l-a instalat pe tron pe fratele sau, Joseph. Francezii au fost obligati sa se retraga , ca urmare a unei revolte populare, numita de spanoioli Guerra de la Indepencia, dar influenta culturi bourbone era deja prezenta si poate fi observata chiar si astazi in multe parti ale orasului.

In 1819 a fost terminata constructia unei cladiri pe care Carol III o desemnase cda muzeu de istorie naturala si stiinte. Insa noul rege Ferdinand VII a hotarat ca aceasta sa primesca o alta menire si a completat-o cu lucrarile de arta menire si a completat-o cu lucrarile de arta ale colectiei regale, care fusesera raspandite in mai multe palate spaniole. Acesta a fost inceputul uneia dintre cele mai mari galerii de arta din lume, Muzeul Prado, care adaposteste astazi una dintre cele mai remarcabile colectii de picturi ala vechilor maestri spanioli, famanzi si italieni.


Aspectul orasului in prezent

Capitala spaniola, excluzand suburbiile moderne are aproximativ forma unui patrulater alungit pe directia nord-sud. Dezvolatarea moderna a orasului incepe in secolul al XVIII-lea, sub Bourboni care au intreprins amenajarea capitalei si constructia Palatului Regal. Astazi orasul se intinde spre vest, dincolo de raul Manzanares (traversat de 11 poduri, dintre care principale sunt Puente de Toledo si Puente de Segovia), de-a lungul drumurilor Paseos de Extramdura si Calle de Toledo, iar spre nord se dezvolta noile cartiere Ciudad Lineal, formate mai ales din vile si cu numeroase spatii verzi. Metropola spaniola se remarca printr-un mare numar de parcuri, largi bulevarde, maonumente si fantani. Cel mai mare parc al capitalei, situat pe malul drept al raului Manzanares, este Casa de Campo, de fapt o padure-parc care acopera aproape 1750 ha, in cuprinsul caruia sunt amenajate trei lacuri. Alte parcuri: Retiro, Campo del Moro si Oeste Park.( V.Cucu,1971) Templul extraordinar de la Debod este un edificiu egiptean antic achizitionat de Spania in perioada constructiei marelui baraj de la Assuan. Acesta a fost recladit langa Rosales, oferind o panorama a orasului. Las Ventas, arena pentru lupte cu taurii cu 23000 de locuri, este cea mai mare arena de acest gen din Spania, unde toreadorii incepatori isi etaleaza talentul, in cadrul unei ceremonii de initiere in care matadorii se lupta cu primul lor taur. Madridul este cel mai important centru universitar si cuprinde cateva dintre principalel universitati ale tarii: Universidad Nacional de Educacion a Distancia (Universitatea prin Corespondenta), Universitatea Complutensian si Universitatea Politehnica. Acestea, impreuna cu Universitatea Madrid (intemeiata in 1836), sunt amplasata in Cuidad Universitaria, un complex amplu ce a fost inaugurat in 1920. La nord de oras se afla Universitatea Autonoma a Madridului.(Arborele Lumii- Capitolul Planeta Pamant; subcapitolul Madrid) Orasul este servit de Aeroportul International Barajas care este situat cam la 13km la est de oras: de aici exista o sumedenie de zboruri interne si internationale. In ciuda populatiei orasului in jur de patru milioane (madrileni sau madrilenos), metroul madrilen este una dintre cele mai extinse si mai rapid dezvoltate retele de metrou din lume. Un sistem de transport cu autobuzul inconjoara practic Madridul. Sistemele de sosele construite in anii 1960 sunt acum refacute deoarece poluarea cauzate de autovehicule (mai ales in timpul verii) a devenit o problema serioasa. Multe treceri construite in acea perioada au fost deja dezafectate. (Arborele Lumii)


Puncte importante culturale si turistice

Madridul modern este centru cultural si de transporturi pentru intreaga Spanie, si capitala provinciei Madrid. Astazi Madridul este principalul centru industrial, aici realizandu-se produse textile, produse alimentare si din cauciuc. Sunt importante si tipografiile, editurile si industria cinematografica, dar Madridul este si centrul bancar si financiar al Spaniei. Madridul are o mostenire artistica bogata. Colectia de picturi a Muzeului Prado oglindeste istoria aliantelor straine: Carol V si Filip II erau patronii artei venetiene; urcarea pe tron a Bourbonilor a dus la influxul lucrarilor franceze; in perioada cand Spania controla provinciile olandeze s-au achizitionat lucrari flamande. Langa Prado este El Caso del Buen Retiro: galeria adaposteste arta secolului XIX si XX, printre care Guernica lui Pablo Picasso. Centro de Arte reina Sofia (Centrul de Arte Regina Sofia), inaugurat in 1986, este dedicat artei contemporane. Alte capodopere sunt tapiseriile de la Casa de Ciznero (resedinta primarului) si de la Palacio Real (Palatul Regal). (Arborele Lumii)


Districte

Madrid este impartit administrativ in 21 de districte, care la randul lor in diferite cartiere:
1.Centro: Palacio, Embajadores, Cortes, Justicia, Universidad, Sol.
2.Arganzuela: Paseo Imperial, Acacias, Chopera, Legazpi, Delicias, Palos de Moguer, Atocha.
3.Retiro: Pacifico, Adelfas, Estrella, Ibiza, Jeronimos, Nino Jesus.
4.Salamanca: Recoletos, Goya, Fuente del Berro, Guindalera, Lista, Castellana.
5.Chamartin: El Viso, Prosperidad, Ciudad Jardin, Hispanoamerica, Nueva Espana, Pza. Castilla.
6.Tetuan: Bellas Vistas, Cuatro Caminos, Castillejos, Almenara, Valdeacederas, Berruguete.
7.Chamberi: Gaztambide, Arapiles, Trafalgar, Almagro, Vallehermoso, Rios Rosas.
8.Fuencarral-El Pardo: El Pardo, Fuentelarreina, Penagrande, Barrio del Pilar, La Paz, Valverde, Mirasierra, El Goloso.
9.Moncloa-Aravaca: Casa de Campo, Arguelles, Ciudad Universitaria, Valdezarza, Valdemarin, El Plantio, Aravaca.
10.Latina (Madrid): Los Carmenes, Puerta del Angel, Lucero, Aluche, Las Aguilas, Campamento, Cuatro Vientos.
11.Carabanchel: Comillas, Opanel, San Isidro, Vista Alegre, Puerta Bonita, Buenavista, Abrantes.
12.Usera: Orcasitas, Orcasur, San Fermin, Almendrales, Moscardo, Zofio, Pradolongo.
13.Puente de Vallecas: Entrevias, San Diego, Palomeras Bajas, Palomeras Sureste, Portazgo, Numancia.
14.Moratalaz: Pavones, Horcajo, Marroquina, Media Legua, Fontarron, Vinateros.
15.Ciudad Lineal: Ventas, Pueblo Nuevo, Quintana, La Concepcion, San Pascual, San Juan Bautista, Colina, Atalaya, Costillares.
16.Hortaleza: Palomas, Valdefuentes, Canillejas, Pinar del Rey, Apostol Santiago, La Piovera.
17.Villaverde: San Andres, San Cristobal, Butarque, Los Rosales, Los Angeles (Villaverde).
18.Villa de Vallecas: Casco Historico de Vallecas, Santa Eugenia.
19.Vicalvaro: Casco Historico de Vicalvaro, Ambroz.
20.San Blas: Simancas, Hellin, Amposta, Arcos, Rosas, Rejas, Canillejas, Salvador.
21.Barajas: Alameda de Osuna, Aeropuerto, Casco Historico de Barajas, Timon, Corralejos.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.