Etretat este o comuna a departamentului Seine-Maritime, in regiunea Normandia din Franta.
Daca pe vremuri Etretat era un modest sat de pescari, acum este o statiune balneara de renume, situata la nord de Havre, in Normandia, pe litoralul Canalului Manecii. Aspectul extraordinar si monumental al falezelor din creta alba, aproape imaculata, si plajele sale cenusii asigura acestei statiuni un loc important in turismul international. Pictori ca Gustave Courbet, Eugene Boudin sau Claude Monet au contribuit intr-o mare masura in a face aceasta statiune celebra, prin imortalizarea caracteristicilor sale specifice. Scriitori ca Gustave Flaubert si Guy de Maupassant au fost cunoscuti ai locurilor, in timp ce Maurice Leblanc a contribuit la dezvoltarea mitului acestui taram.
Falezele din Etretat sunt constituite din calcar, mai exact din creta. Se pot distinge aici straturi regulate de cremene, ceea ce explica prezenta silexului pe plaja. Intr-adevar, calcarul si cremenele intra in contact direct cu apa marii care dizolva calcarul, iar actiunea valurilor face ca silexul sa devina stralucitor. Mai este de notat absenta gresiei, spre deosebire de nordul departamentului Seine-Maritime, in zona Dieppe, unde costa este mai putin inalta. Mai in nord, inspre Treport, la granita dintre Normandia si Picardia, gasim cele mai inalte faleze de calcar, ce pot atinge 110 m (90 m la Etretat). La poalele falezelor, se constata prezenta grohotisului, ce provine din caderi de bucati intregi de roca calcaroasa. Intr-adevar, apa de ploaie se infiltreaza in calcarul poros si roade astfel roca, actiunea inghetului putandu-se adauga acestui fenomen destructiv. Prin comparatie, desi actiunea marii are si ea importanta in procesul de distrugere al falezelor prin erodarea bazei, impactul acesteia este mai mic.
Existenta a trei arcuri succesive: poarta Amont, poarta Aval si Manneporte nu este legata la origine de eroziunea maritima, ci de actiunea unui rau de coasta paralel cu plaja, care si-a sapat santul in faleza.