Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Muzica folk - cenaclul Flacara
958 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Muzica folk - Cenaclul Flacara
866 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Maria Tanase — Dragi mi-s cantecele mele / 1953
1.681 vizite - 0 comentarii
adaugat de alina
 
  Cornelia si Lupu Rednic
691 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Festival de datini Botosani 2011 - Parada mastilor 3
1.685 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  Elvis Presley - Burning Love / 1973
1.294 vizite - 0 comentarii
adaugat de Alexandra
 
  Jocul caprei Ans.Cordareanca - Dorohoi, Botosani
2.213 vizite - 0 comentarii
adaugat de mariab
 
  "Murgulet cu Coama rara" - Doina / Ion Sotolecan
2.126 vizite - 0 comentarii
adaugat de jolie
 
  Antonia Stoian 2017 Targu Jiu
1.768 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
01:53
  Stefan Iordache - La Chilia-n port
3.500 vizite - 0 comentarii
adaugat de alexandra
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Muzica >> Populara/folk
 

 

Alexandru Cercel - Braul pe sase de la Leresti

 
 
 
 
 
Adaugat de etna 08.03.2012  Adauga la favorite 2.746 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Un mare interpret de balade, doine si melodii populare, cantate in traditia lui Anton Pann. Povestea vietii lui Alexandru Cercel (1883-1970) si muzica lui, care se afla in arhivele Institutului de Folclor. Restituirea unei voci de aur.

Cine l-a cunoscut si l-a auzit cantand pe Alexandru Cercel spune despre el ca este unul dintre cei mai mari rapsozi ai nostri. Balada "Miorita" era atat de frumos cantata de el, ca iti taia respiratia. Filonul sau interpretativ merge departe in timp, pana la Anton Pann.

LAUTAR ROMAN. Nascut la Botesti - Arges, intr-o familie de lautari romani, Cercel a cantat de la varsta de 8 ani, cand tatal sau, Ghita, il lua cu el la nunti. A avut zece frati, dar in 1957 nu mai traiau decat trei. Dintre baietii lui Ghita, doar Alexandru a dus mai departe cantecul. Si l-a dus bine. La 6 ani, Alexandru a inceput sa cante "tiituri" impreuna cu un frate mai mare. Dar vioara il atragea si ea foarte mult. Cand ramanea singur acasa, lua vioara tatalui sau si canta cu ea pe batatura. Pentru ca era mic si nu prea stia cum se tine, o scapa din maini si ii rupea cuiele. Cand Ghita venea acasa de la treburi, ii administra copilului o bataie buna. Mai pe furate, mai pe invatate, Alexandru si-a insusit repede meseria de cantaret de la tatal sau. Marturisea ca multe cantece le stia insa de la mama sa, care "mai canta prin casa". Era fiica unui lautar din Stoienesti.

VIRTUOZ. Aflati pe teren la cercetari etnologice, specialistii de la Institutul de Folclor au fost uimiti de vocea lui Alexandru Cercel. In 1957 l-au inregistrat pe Alexandru cu aproape 150 de melodii, voce si vioara. La acestea doua excela, desi stia sa cante si la cobza, si la nai. Alexandru Cercel le marturisea etnomuzicologilor ca ii plac foarte mult doinele si baladele. Dar chiar de atunci, de la jumatatea secolului trecut, publicul nu mai era foarte interesat de astfel de cantece. Cantaretul care ii uimea pe toti cu interpretarea originala a baladelor si doinelor spunea cu obida: "De vreo 10-15 ani au inceput sa dispara cantecele batranesti. Si haiducii au disparut. Oamenii de acum nu mai cred in haiduci. Daca un batran comanda un A«Radu AnghelA», tineretul rade si zice: A«Ce-mi spui mie povesti? Cine a fost Radu lua€™ Anghel?A». Se cer alte cantece, nu haiducesti. Sunt prea de jaluire. Bunaoara, daca unul e necajit si cere A«Lie, lie, ciocarlieA», ceilalti ii spun: A«Ce, ma, numai tu esti aici? Te jelesti la masa?A»".

APRECIERE. Interpretul de muzica populara Gavril Prunoiu vorbeste cu multa admiratie despre Alexandru Cercel si taraful lui, format din Ion Nitoi la cobza si Ion Cercel la tambal. "Alexandru Cercel a fost un rapsod extraordinar de puternic in zona Muscelului. L-am vazut, cand eram copil, cantand la voce si vioara. Era prin 1957-1960. Canta la Campulung, la Casa de Cultura. Eram copil si totusi mi-am dat seama ca el, Ion Nitoi, si Ion Cecel, fiul lui, sunt mari valori, mari lautari. Era un grup format nemaipomenit. Dupa ce i-am vazut eu pana in perioada asta, Brailoiu, cu Paula Carp, cu Gizela Suliteanu, doamna Comisel au fost si au cules folclor din Muscel", a spus Gavril Prunoiu, seful catedrei de canto, instrumente populare si teatru la Liceul de Muzica "Dinu Lipatti". Solistul Prunoiu isi aminteste ca emisiunea domnului Antohi incepea cu balada "Miorita" interpretata de Cercel intr-un stil absolut original: "O canta lautareste, asa, si era acompaniat de cobza si de vioara, era extraordinara balada in interpretarea lui".

FAMILIA. Din 1920, Cercel s-a mutat cu familia la Campulung, unde a trait tot restul vietii. S-a stins la 87 de ani. A avut sase copii, patru baieti si doua fete. Dintre ei, doar unul singur, Ion Cercel, zis "Biju", a invatat sa cante. "Biju" a fost si el un lautar apreciat, canta la tambal, fiind chemat la multe nunti din zona Muscelului, alaturi de tatal sau. Multi lautari de astazi din Campulung isi amintesc de el din vremea cand era chemat sa cante la restaurantul Piatra Craiului din oras. In Campulung se mai gasesc cateva rude ale familiei Cercel, care ne-au povestit despre Alexandru Cercel, omul. De asemenea, un fiu si o fiica foarte in varsta ai cantaretului traiesc in Bucuresti.

Alexandru Cercel le-a ramas in constiinta atat celor din satul natal, Botesti, cat si celor din Campulung drept un mare rapsod. Toti se mandresc cu el ori de cate ori il aud la emisiunile de folclor de la radio. De acum il vor putea asculta si pe CD-ul care insoteste Editia de Colectie a Jurnalului National de luni, 18 iunie, dedicata acestui mare interpret.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.