Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
04:13
  Portretul unui actor - Toma Caragiu
1.105 vizite - 0 comentarii
adaugat de goldi
 
  Toma Caragiu
1.254 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Toma Caragiu
1.039 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Fred Vargas
406 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Donna Summer - Disco Queen
1.452 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Leonard Cohen si Maestrul Zen Roshi
1.334 vizite - 0 comentarii
adaugat de queen
 
  Margareta Pogonat
1.215 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Iurie Darie
1.506 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Mari actori - Sharon Stone
1.447 vizite - 0 comentarii
adaugat de sanda
 
  Puiu Calinescu
2.447 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Alte rubrici >> Vedete
 

 

Toma Caragiu - Sa pot fuma , sa pot bea , sa pot dansa

 
 
 
 
 
Adaugat de radio 19.02.2012  Adauga la favorite 1.648 vizualizari

Nota film: 5 / 5 (1 vot )
   
 
Actorul si salbaticii

Toma Caragiu (n. 21 august 1925, Argos Orestiko Άργος Ορεστικό sau Hrupisti,[2] Grecia - d. 4 martie 1977, Bucuresti) a fost un actor romani de origine aromana, cu activitate bogata in teatru, TV, film.


A interpretat cu precadere roluri de comedie, dar a jucat si in drame, unul dintre filmele sale de referinta fiind Actorul si salbaticii (1975).

S-a nascut la 21 august 1925 intr-o familie de aromani (Nico Caragiu si Atena Papastere Caragiu) originara din satul grecesc Aetomilitsa, provincia Konitsa, prefectura Ioannina, regiunea Epir.

Familia Caragiu se stabileste la Ploiesti, pe str. Rudului 144. Toma este elev in clasa a opta la Liceul „Sfintii Petru si Pavel" din Ploiesti. Actorul va declara mai tarziu:[3]

„...am copilarit si am facut scoala la Ploiesti. Sunt deci ploiestean get-beget."
—Toma Caragiu
Este cooptat in trupa de teatru a liceului si scrie in revista liceului Framantari. Primeste diploma de bacalaureat in vara anului 1945.

Se inscrie la Drept, dar abandoneaza cursurile si intra la Conservatorul de Muzica si Arta Dramatica Bucuresti, clasa Victor Ion Popa. In vacante sustine o munca vie de animator cultural si adunand in jurul sau alti artisti realizeaza spectacolul Tache, Ianke si Cadar de V. I. Popa, pe care il joaca la cinematograful „Modern" din Ploiesti, apoi Trandafirii rosii de Zaharia Barsan. Astfel ia fiinta nucleul denumit „Brigada culturala Prahova" ce se transforma in „Teatrul Sindicatelor Unite" (1947) din care se va naste „Teatrul de Stat Ploiesti" (1949).

Debutul pe scena il face pe scena studioului „Teatrului National" din Piata Amzei (1948), cand inca student in anul III, i se incredinteaza rolul unui scutier in piesa Toreadorul din Olmado pus in scena de regizorul Ion Sahighian.

La 1 mai 1948 se angajeaza ca membru al corpului artistic al Teatrului National. Obtine diploma de absolvire a IATC in 1949, la varsta de 24 de ani.

La 1 aprilie 1951 se angajeaza la „Teatrul de Stat" din Constanta, recent infiintat, unde joaca, printre alte roluri, pe Rica Venturiano in piesa O noapte furtunoasa.

In 1953, la varsta de 28 de ani, este numit director al „Teatrului de Stat" din Ploiesti, functie pe care o va detine timp de 12 ani. A interpretat pe scena ploiesteana 34 de roluri.

In 1965 este invitat de Liviu Ciulei si pleaca la Teatrul Bulandra din Bucuresti, lasand in urma o zestre de 90 de premiere.

A jucat alaturi de alti monstri sacri cum ar fi Stefan Banica, Octavian Cotescu, Anda Calugareanu si altii.

A murit in mod tragic, sub daramaturile blocului din Bucuresti unde locuia in Cutremurul din 1977 4 martie, care va lua viata si bunului sau prieten, regizorul Alexandru Bocanet.

Toma Caragiu a fost inmormantat la cimitirul Belu din Bucuresti.


Viata personala

Dupa primii ani de viata petrecuti in Grecia, Toma se refugiaza impreuna cu familia (mama, tata si cele doua surori mai mici, Matilda si Geta) in Cadrilater, pe atunci in Romania. Dupa o serie de peregrinari, se stabilesc in Ploiesti,[4] unde Toma termina liceul.

Se casatoreste in 1952 cu o colega de teatru, Maria Bondar (alintata „Bebe"), dar casnicia nu este dintre cele mai fericite.[4] Divortul are loc in 1962, nu inainte de adoptarea unei fetite de 3 ani, viitoarea Maria (Doina) Caragiu; aceasta nu va urma cariera artistica a tatalui (ea declara intr-un interviu din 2007: „nu am talentul lui, cultura lui, nici macar nu-i continui meseria",[5] ) dar va beneficia de drepturi de autor dupa tatal sau.[6]

In 1963 are loc casatoria cu Elena Bichman (n. 1937, Bucuresti), tot actrita, aflata si ea la a doua casnicie, dupa divortul de actorul si dramaturgul Paul Ioachim.[1] Se pare ca nici aceasta casnicie nu a fost dintre cele mai fericite, posibil datorita temperamentului mai aventuros al actritei.[1][4] Dupa tragica moarte a artistului, Elena Caragiu (familiar „Mimi") paraseste in 1977 tara si se stabileste in Statele Unite ale Americii, continuindu-si viata recurgand la diverse expediente[4] sub numele de Helen Cara-Chester.[1] In prezent e recasatorita a treia oara. A venit in Romania in sep. 2011 ca sa faca o casa memoriala Toma Caragiu. Doreste foarte mult sa recumpere casa de la Peris de la actualuol proprietar.

Din 1964 actorul se muta in Bucuresti impreuna cu sotia; cumpara o casa rustica in satul Bratulesti, comuna Peris, aflata la circa 29 km de Capitala, unde isi petrece timpul liber.[4] Casa va fi vanduta ulterior, dupa moartea maestrului, de catre mostenitorea sa, Maria (Doina) Caragiu.

In seara fatidica de 4 martie 1977, artistul avea in vizita pe prietenul sau, regizorul de film si TV Alexandru Bocanet, venit sa sarbatoreasca finalizarea filmului sau Gloria nu cinta, in care maestrul juca rolul principal. Imobilul in care locuia (blocul Continental) a fost distrus de cutremur pana la etajul III (Toma Caragiu locuia la etajul II), dar cei doi au fost surprinsi incercand sa fuga pe scari si prinsi intre daramaturi.

Una dintre surorile marelui actor, Matilda Caragiu (casatorita Marioteanu), (n. 1927), a ajuns o respectata lingvista, membra a Academiei Romane, iar cealalta sora, Geta Caragiu (casatorita Gheorghita), (n. 1929), este o talentata sculptorita.


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.