Milosul a fost cunoscuta anterior ca Melos, iar inaintea masacrului atenian si a recolonizarii din 416 i.Hr, insula era cunoscuta sub numele de Malos.
Aceasta este o insula vulcanica din marea Egee, la nord de Creta. Milosul este cea mai sudica insula din grupul insulelor Ciclade.
Insula este faimoasa pentru statuia zeitei Afrodita (“Venus din Milo", aflata acuma la muzeul Louvre, din Paris) si pentru statuile zeilor Asclepius (aflata la British Museum), Poseidon si Apolo (aflata la Atena).
Municipalitatea din Milos include si insulele Antimilos si Akradies (nelocuite). Suprafata totala a municipalitatii este de 160.147 kilometri patrati, cu o populatie de 4771 de locuitori.
Insula Milos are o suprafata de 151 de kilometri patrati. Relieful este in cea mai mare parte deluros si accidentat, culminand cu varful muntos Profitis Elias, de 748 de metri altitudine, din vestul insulei. Ca si restul insulelor din grupul Cicladelor, insula Milos are origini vulcanice (roci vulcanice componente: tuf, obsidian si trahit). Portul natural este o gaura a principalului crater, care, cu o adancitura scazand de la 130-55 de metri, se intinde din partea de nord vest a insulei spre celalalt capat, pentru a separa insula in 2 parti egale, cu un istm nu mai larg de 18 kilometri. In una dintre pesterile de pe coasta de sud caldura pe care o degaja vulcanul este inca destul de mare, pe tarmul de est al portului creandu-se izvoare sulfuroase fierbinti.
Portul insulei se numeste Adamas. De aici este un platou ascendent, unde sunt situate Plaka, capitala insulei, orasul Kastro si celelalte sate ale insulei. Orasul antic Milos era situat langa portul Adamas si ocupa costisa dintre satul Trypiti si Klima. Aici este un teatru din perioada romana si ramasite din zidurile de aparare ale orasului, precum si alte cladiri, una cu mozaic foarte frumos, excavat de Scoala Britanica din Atena in 1896. Numeroase opere de arta au fost descoperite in acest sit arheologic, precum statuite Afroditei, ale lui Asclepiu, Poseidon si Apolo.
Portocali, maslini, chiparosi, tamarisci si ienuperi cresc de-a lungul insulei, totusi clima este destul de uscata pentru a avea vegetatie din abundenta. Viile, bumbacul si orzul sunt principalele recolte.
Pe insula Milos sunt aproximativ 70 de plaje iar plaja Hivadolimni este cea mai lunga plaja, avand aproape 1 kilometru. Celelalte plaje sunt distribuite astfel:
In nord: Sarakiniko Beach, Papafragas, Kapros, Pachena, Alogomantra, Konstantinos, Mitakas, Mantrakia, Firopotamos, Nerodafni, Lakida, Plathiena, Fourkovouni, Areti, Pollonia, Gourado and Filakopi.
In sud: Firiplaka, Paliochori, Provatas, Tsigrado, Agia Kyriaki, Psaravolada, Kleftiko, Gerontas, Gerakas, Agios Sostis, Mouchlioti, Katergo, Spathi, Firligos, Pialothiafes, Kalamos, Krotiraki, Psathi, Svoronou and Sakelari.
In vest: Agios Ioannis, Cave of Sikia, Agathia, Triades and Ammoudaraki
In est: Voudia, Thalassa, Paliorema, Tria Pagidia and Thiafes
In zona golfului: Hivadolimni, Lagada, Papikinou, Fatourena, Klima, Skinopi and Patrikia
Cele mai frumoase plaje si atractii turistice sunt plajele din nord, sud si zona golfului. Plajele din est sunt foarte linistite.