Cauta:   

 

 
Din aceeasi categorie

 
  Primul ajutor-arsuri.
1.877 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Prim ajutor in caz hemoragie
36 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul ajutor in caz de inec
1.648 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Inecul
1.717 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Cum se acorda primul ajutor pentru respiratie
336 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
00:29
  Invata sa acorzi primul ajutor de baza
2.045 vizite - 0 comentarii
adaugat de tony
 
  Prim ajutor in caz de arsuri
302 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul ajutor in caz de insolatie
1.057 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
  Primul ajutor in caz de electrocutare
1.748 vizite - 0 comentarii
adaugat de petrica
 
  Stop cardio-respirator
1.417 vizite - 0 comentarii
adaugat de Cozana
 
 
recomandam

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

complete_1

 

 
 
AnuntulVideo >> Afla cum >> Sfaturi practice
 

 

Primul ajutor in caz de Hipertermie- Insolatie

 
 
 
 
 
Adaugat de petrica 09.02.2012  Adauga la favorite 2.422 vizualizari

Nota film: 0 / 5 (0 voturi )
   
 
Tratament de urgenta

Persoana trebuie mutata intru-un spatiu racoros, sa nu fie sub actiunea directa a razelor solare.
Pacientul trebuie dezbracat si asezat in asa fel incat sa se expuna cat mai mult din corpul sau la aer (cat mai multa suprafata corporala sa intre in contact direct cu aerul).
Intregul corp al pacientului trebuie racorit cu apa rece, dar nu foarte rece, care poate fi pulverizata pe corp sau aplicata cu ajutorul unui burete, reusindu-se astfel scaderea temperaturii corporale. Trebuie urmarite semnele care prevestesc o evolutie rapida spre insolatie.
Se pot aplica pachete de gheata pe abdomen, pe gat si in axile (subsuoara), locuri unde vasele de sange mari se gasesc la suprafata tegumetului. Se interzice introducerea pacientului intr-o baie de gheata.
Temperatura rectala trebuie luata frecvent si trebuie sa se incerce reducerea sa la 102.3 oF (39.1 oC) sau chiar mai putin cat mai curand posibil. Afectiunea e cu atat mai serioasa si e posibil sa apara si complicatii cu cat perioada de timp in care temperatura corporala este ridicata este mai lunga. Temperatura inregistrata din cavitatea bucala sau de la nivelul urechii nu este cea corecta in aceasta situatie de urgenta. Daca respitatia se opreste, trebuie incepute manevrele de respiratie artificiala.
Se interzice administrarea de aspirina sau paracetamol (acetaminofen) pentru a reduce temperatura corporala ridicata din timpul insolatiei. Aceste medicamente pot cauza probleme din cauza raspunsului organismului la insolatie.
Daca pacientul este constient si capabil sa inghita, trebuie sa i se dea sa bea fluide (de la 1 litru la 1.9 litri) in primele 2 ore pentru a-l hidrata. Totusi, majoritatea pacientilor cu insolatie au un status mental alterat si nu li se pot administra lichide pe cale orala in conditii de siguranta.

Semnele evolutiei rapide spre insolatie sunt:

-pierderea cunostintei pentru mai mult de 1 minut
-convulsii
-semne de respiratie dificila de la moderate spre severe
-temperatura rectala peste 104 oF (40 oC) dupa expunerea la temperaturi ambientale mari
-confuzie, neliniste extrema sau anxietate (sentiment de pericol iminent si nedeterminat, insotit de o stare de rau, de agitatie)
-tahicardie (accelerarea ritmului batailor inimii)
-tegumente foarte calde (fierbinti), uscate, rosii si netranspirate (tipul clasic de insolatie) sau cu transpiratie excesiva
-varsaturi severe si diaree.

Tratamentul oboselii cauzate de caldura

Trebuie intrerupta orice activitate si pacientul trebuie sa se odihneasca.
Pacientul trebuie sa iasa din actiunea directa a razelor de soare si sa se intinda (sa se culce) intr-un mediu racoros, ca de exemplu la umbra sau intr-o zona cu aer conditionat. Picioarele trebuie ridicate de la nivelul solului. Trebuie inlaturate hainele in exces.
Pacientul se poate racori aplicand-si comprese reci sau folosind un ventilator.
Pentru a se racori rapid, pacientul isi poate pune pungi cu gheata in axile (sub brate) si pe abdomen, unde vasele mari de sange se gasesc la suprafata tegumentului.
Trebuie sa se bea apa, sucuri pentru a inlocui fluidele si mineralele pierdute. Trebuie sa se bea 1.9 litri de lichide reci la fiecare 2 pana la 4 ore. Se considera ca se consuma suficiente lichide daca urina este normala la culoare si in cantitate suficienta si pacientul urineaza la fiecare 2 pana la 4 ore.
Este necesara o perioada de odihna de 24 de ore, timp in care trebuie continuata inlocuirea fluidelor pierdute cu ajutorul unei solutii de rehidratare.
Trebuie evitate activitatile fizice extenuante. In mod normal rehidratarea completa cu lichide pe cale orala dureaza in jur de 36 de ore, dar majoritatea pacientilor incep sa se simta mai bine in cateva ore.

Sursa:
www.sfatulmedicului.ro


 

Semnaleaza o problema

 

* Nota: Filmele cu / fara subtitrare sunt preluate din youtube.com
  Introdu codul din imagine

Trimite

 
 
Afiseaza playlist (total video: 0)
Prin utilizarea serviciilor noastre, iti exprimi acordul cu privire la faptul ca folosim module cookie in vederea analizarii traficului si a furnizarii de publicitate.